پشت پرده توقف ثبت سفارش برنج کیست؟


دسته بندی: اخبار کشاورزی
پشت پرده توقف ثبت سفارش برنج کیست؟

در حالی که دولت طی بخشنامه‌ای آزاد شدن واردات برنج را از ابتدای آذرماه اعلام کرده بود، اما هیچ‌گاه سایت برای ثبت باز نشد
در حالی که دولت طی بخشنامه‌ای آزاد شدن واردات برنج را از ابتدای آذرماه اعلام کرده بود، اما هیچ‌گاه سایت برای ثبت باز نشد و قراری که برای ثبت سفارش از یکم آذرماه امسال تا ۳۱ تیرماه سال آینده برای واردات برنج تعیین شده بود، منعقد نشد، اما نامه حجتی تیر خلاص را زد و سایت بازنشده را بست و به اعتقاد برخی کارشناسان، این اقدام که به‌دلیل وفور بیش از نیاز مصرف داخلی برنج رقم خورده است، نتیجه‌ای جز ضرر به مصرف‌کنندگان بی‌بضاعت نخواهد داشت؛ زیرا پیش‌بینی‌ها حاکی از آن است که شاهد افزایش قیمت برنج وارداتی در ماه‌های آینده خواهیم بود.
دبیر انجمن واردکنندگان برنج کشور در گفت‌وگو با خبرنگار ایانا درباره این اقدام گفت: در حالی که گفته شده بود از یکم ماه گذشته واردات آزاد است، واردکنندگان به‌دنبال خرید به‌موقع و چانه‌زنی‌ها بودند و حتی قراردادهایی نیز منعقد شد، اما نامه اخیر حجتی تیر خلاص را زد و باعث شد بسیاری از این قراردادها معلق بماند.
مسیح کشاورز افزود: بر اساس آمار اعلام‌شده، حدود یک میلیون و ۱۰۰ هزار تن برنج در بازار موجود است و قرار بود حدود ۲۰۰ تا ۳۰۰ هزار تن که معادل کسری آن است، وارد شود که بدین‌ترتیب واردکنندگان در شرایط نامناسبی قرار دارند؛ علاوه بر آن، تغییر ارز متقاضی برای واردکنندگان به ارز آزاد نیز مشکل دیگری است که در شرایط حاضر وجود دارد و این موارد باعث می‌شود که برنج وارداتی گران‌تر در بازار داخلی وارد شود.
وی بیان کرد: واردات برای محموله‌هایی که بنا به دلایلی دیرتر به گمرک رسیده‌اند، در شرایط حاضر آزاد است، اما ثبت سفارش جدید انجام نمی‌شود و به‌طور قطع ضرر آن به دوش مصرف‌کنندگان خواهد رسید.
کشاورز ادامه داد: توقف ثبت سفارش بار روانی نامناسبی ایجاد می‌کند و باعث می‌شود که برنج خارجی که می‌توان با قیمت مناسب‌تر راهی بازار داخلی شود، با افزایش یک‌هزار تومانی در بازار روبه‌رو شود.
وی عنوان کرد: توقف ثبت سفارش که به بهانه حمایت از تولید داخل اتفاق افتاده است، صحت ندارد، زیرا تولیدکنندگان داخلی برنج تاکنون محصول خود را فروخته‌اند و برنج در شرایط حاضر در دست دلالان و کارخانه‌داران است؛ بنابراین این اقدام سود بزرگی را عاید دلالان خواهد کرد و برای تولیدکنندگان برنج نفعی نخواهد داشت.
مصرف سرانه برنج خارجی به‌طور متوسط ۱۵۰ هزار تن برآورد شده است
دبیر انجمن واردکنندگان برنج کشور یادآور شد: بر اساس برآوردهای انجام‌شده، به‌طور متوسط سرانه مصرف برنج خارجی در کشور ۱۵۰ هزار تن است که این محدودیت‌ها به‌طور قطع خواهد توانست عده‌ای را با مشکل روبه‌رو کند و قیمت این محصول را حداقل با افزایش یک‌هزار تومانی روبه‌رو کند.
کشاورز تأکید کرد: در حالی که بهترین برنج تولیدشده در جهان معادل یک دلار است، بهترین برنج تولیدشده در ایران سه دلار ارزش دارد که این امر نشان می‌دهد قیمت تمام‌شده محصول در کشور بسیار بالا است که این افزایش به نداشتن تکنولوژی، قیمت نهاده‌های بالا و قیمت کارگر برمی‌گردد.
وی خاطرنشان ساخت: سرانه مصرف برنج در کشور ۴۰ کیلوگرم برآورد شده است که بنابراین در سال نیازمند سه میلیون و ۲۰۰ هزار تن برنج هستیم که اگر تولید واقعی کشور معادل دو میلیون و ۳۰۰ هزار تن باشد، لازم است بخشی از آن از طریق واردات تأمین شود.
کشاورز اضافه کرد: در حال حاضر برنج خارجی دارای قیمتی معادل پنج‌هزار و ۳۰۰ تومان در بازار است که اگر از واردات برنج جلوگیری شود و ثبت سفارشی انجام نشود، همین برنج خارجی افزایش قیمت خواهد یافت و به شش‌هزار و ۳۰۰ تومان خواهد رسید و افراد کم‌بضاعتی که روی هزینه‌های خود حساب کرده‌اند، نخواهند توانست این محصول استراتژیک را به مقدار لازم در سبد غذایی خود وارد کنند.
وی اظهار کرد: برنج ایرانی بالای ۱۰ هزار تومان در بازار به فروش می‌رسد؛ بنابراین تمامی اقشار جامعه نمی‌توانند حتی اگر مقدار زیادی در بازار موجود باشد، آن را خریداری و به مصرف برسانند، پس لازم است که برنج وارداتی در کشور باقی بماند و سفره‌های افراد نیازمند را پر کند.
واردات برنج دچار سردرگمی شدیدی شده است
در مقابل، دبیر انجمن برنج کشور طی نامه‌ای به وزیر جهاد کشاورزی از مکانیزم خرید تضمینی برنج که بر اساس مصوبه سال ۱۳۶۸ وجود دارد، شکایت کرده و گفته است: این مکانیزم تنها چند نوع برنج را پوشش می‌دهد و برای سایر محصولات قابل تعمیم نیست؛ علاوه بر آن، در شرایط حاضر واردکنندگان برنج کشور دچار سردرگمی شدیدی شده‌اند.
جمیل علیزاده‌شایق می‌گوید: وزارت صنعت، معدن و تجارت رسماً به اداره‌ها و سازمان‌های استانی خود اعلام کرده بود که از ابتدای آذرماه سال جاری تا اوایل تیرماه سال ۱۳۹۷ ثبت سفارش آزاد است، در شرایطی که تولید ۲,۳ میلیون تنی برنج رقم خورده است و مصرف سرانه نیز ۳۶ تا ۳۷ کیلوگرم برآورد شده است؛ بنابراین مصرف سالانه سه میلیون تنی برنج نیاز به واردات ۷۰۰ هزار تن را می‌طلبد.
وی بیان می‌کند: با ذخیره سنواتی که رقمی بیش از یک میلیون تن نیز نخواهد بود و طی شش ماهه نخست سال جاری ۱,۲ میلیون تن واردات انجام شده است که ۵۰۰ هزار تن از ذخیره واقعی و ۲۰۰ هزار تن از واردات مورد پذیرش نهاده‌ها و ارگان‌ها نباید انتظار داشت که بازار آرامی وجود داشته باشد.
علیزاده‌شایق می‌افزاید: در شرایط حاضر و آشفتگی بازار نمی‌توان از کشاورزان برنجکار انتظار کشت برنج را داشت، زیرا شرایط بسیار نامناسب است.
بازار برنج در شرایط فعلی از آشفتگی نامناسبی رنج می‌برد و واردکنندگان در این بین از بیشترین ضرر و زیان برخوردار هستند، در حالی که تولیدکنندگان این محصول استراتژیک، محصول خود را به کارخانه‌داران و دلالان برنج فروخته‌اند و نمی‌توان این اقدام توقف در ثبت سفارش را به نفع بهره‌برداران بخش کشاورزی قلمداد کرد.
گفتنی است، وزیر جهاد کشاورزی در نامه‌ای به وزیر صنعت، معدن و تجارت، به واردات بی‌رویه برنج در پنج‌ماهه نخست سال جاری اشاره کرده و خواستار توقف ثبت سفارش جدید برای واردات برنج شده است. در حالی که در هفته گذشته وزارت صنعت، معدن و تجارت به سازمان‌های صنعت، معدن و تجارت استان‌ها اعلام کرده بود که ثبت سفارش واردات برنج از یکم آذرماه امسال تا ۳۱ تیرماه سال ۹۷ آزاد است. حال باید دید اقشار کم‌درآمد جامعه با افزایش قیمت احتمالی برنج خارجی چه باید بکند!

خبرگزاری ایانا – 96/9/8