آشنایی بیشتر با رایج ترین قارچ کش های کشاورزی


دسته بندی: زراعت
آشنایی بیشتر با رایج ترین قارچ کش های کشاورزی

قارچ‌کش‌ها ترکیبات بسیار قوی هستند که می‌توانند تأثیر مستقیمی بر روی کلونی قارچ‌ها بگذارند. البته برخی از قارچ‌کش‌ها هستند که بر روی توان دفاعی گیاه تأثیر می‌گذارد تا گیاه را در برابر قارچ‌های بیماری‌زا قدرتمندتر می‌کند. حال با توجه به کاربرد انواع مختلفی ازجمله قارچ‌کش‌های مسی، قارچ‌کش‌های گوگرد، قارچ‌کش‌های سیستمیک، قارچ‌کش‌های کربن دار دارد. در بازار بزرگ کشاورزی می‌توانید به‌راحتی تمامی نمونه‌های قارچ کش را مشاهده کنید اما پیشنهاد می‌کنیم قبل از خرید اطلاعات کامل و کافی در این زمینه کسب نمایید. تا انتها همراهمان باشید.

تأثیر قارچ‌ها بر گیاهان
  • مشکلات زیادی ممکن است از زمان رویش تا به ثمر رسیدن گیاه رخ دهد که یکی از این مشکلات قارچ‌ها هستند. این موجودات زنده ریز بیماری‌زا هستند به همین دلیل باید سریعاً آن‌ها را با استفاده از آفت‌کش‌ها از بین ببرید. ویروس، باکتری‌ها و آفت‌ها موجودات زنده‌ای هستند که بر روی گیاهان تأثیرات بدی می‌گذارند به همین دلیل در علم گیاه‌پزشکی تحقیقات ویژه‌بر روی آن‌ها شده است تا سم مخصوص آن‌ها کشف شود. بیماری‌های قارچی به‌اندازه‌ای قوی هستند که نمی‌توان با استفاده از هر نوع قارچ کش آن‌ها را از بین ببرید.
  • اینکه گیاه دچار بیماری شود دور از ذهن‌ها نیست و ممکن است در هر مرحله از رشد گیاه دچار بیماری شود. حال این وظیفه فرد است که درزمانی مناسب اقدامات لازم را انجام دهد تا از بروز مشکلات جدی جلوگیری کند. در کل استفاده از قارچ‌کش‌ها و یا هر آفت‌کش دیگر برای این کنترل بیماری  گیاهان ضروری است. در زیر به سه علت مهم استفاده از قارچ‌کش‌ها اشاره‌کرده‌ایم:
  • با استفاده از می‌توان بیماری را در یک مدت بسیار کوتاه کنترل کرد و از پیشرفت آن جلوگیری کرد.
  • معمولاً گیاهانی که دچاری بیماری شده‌اند محصولات بسیار کمتری دارند. همان‌طور که میدانید برگ‌ها با عمل فتوسنتز می‌توانند نیازهای اساسی گیاه را تأمین کنند حال اگر این برگ‌ها از طریق قارچ‌ها دچار مشکل شوند نمی‌تواند مواد اساسی محصولات را تأمین کنند و منجر به کم شدن محصول و یا بدفرم شدن شکل ظاهری محصول شوند.
  • قارچ‌ها گاهی بعد از برداشت محصول خود را نشان می‌دهند به این صورت که بعد از برداشت محصول خیلی سریع در انبار خراب می‌شوند.
میزان تأثیر قارچ‌ کش‌

قارچ‌کش‌ها می‌توانند به‌صورت ویژه این بیماری‌ها را کنترل نمایند. این در حالی است که بیشتر کشاورزان نمی‌توانند با عملیات زراعی آن‌ها را کنترل نمایند. در بیشتر مواقع محصولاتی که ارزش زیادی دارند در برابر بیماری‌ها خیلی مقاومت خوبی از خود نشان نمی‌دهند. حال برای جلوگیری از این مشکلات می‌توانید قبل از وقوع بیماری از آفت‌کش‌ها استفاده نمایید. همان‌طور که میدانید استفاده از داروهایی که برای از بین بردن بیماری در بدن انسان و یا حیوانات وجود دارد می‌توانند به‌صورت کلی عامل بیماری از بین ببرند اما این موضوع در مورد گیاه صدق نمی‌کند. به‌عبارت‌دیگر زمانی که شما از یک آفت‌کش استفاده کنید تنها می‌توانید از پیشرفت آن جلوگیری کنید تا قسمت‌های پاک آلوده نشوند.

روش‌های استفاده از قارچ‌کش‌ها

قارچ‌کش‌ها اغلب به چهار صورت پودری، گاز، مایع و ریزدانه استفاده می‌شود. در مرحله نخست قبل از کاشت قسمت‌هایی از گیاه را که برای کشت استفاده می‌شود توسط افراد متخصص بررسی شود. به‌عنوان مثال در این مرحله پیاز، ریشه‌های پیوند، بذر و سایر قسمت‌های قابل رشد را مورد بررسی قرار می‌دهند. با این روش می‌توانید تا حد زیادی از گیاهان باکیفیت استفاده نماید تا در آینده احتمال بروز قارچ‌ها را کاهش دهید. یکی از روش‌های دیگری که می‌توانید از قارچ‌کش‌ها استفاده کنید این است که در زمان کاشت مقداری از قارچ‌کش‌های پودری را در خاک بریزی و یا حتی به همراه آب بر روی خاک اسپری کنید. البته در برخی از موارد می‌توان بر روی قسمت‌های زنده گیاه مانند شاخ و برگ اسپری نمایید. نمونه دیگری از استفاده  این محصول  به این صورت است که می‌توان به تنه درختان مواد را تزریق نمایید. حتی بعد از به ثمر رسیدن نتیجه درخت می‌توانید بعد از برداشت محصول در زمان بسته‌بندی به‌صورت اسپری و یا قطره‌ای از قارچ‌کش‌ها استفاده کنید.

 در حال حاضر بیشتر قارچ‌کش‌ها به‌صورت مایع استفاده می‌شوند به این صورت که ماده فعال را با آب مخلوط کرده و اسپری می‌کنند. نمونه‌های دیگری از این محصول هستند که می‌توان به‌صورت پودر و یا حتی دود، غبار، ذرات معلق و بخار نیز استفاده کرد. حال برای سم‌پاشی می‌توان از ابزارهای مختلفی استفاده کرد از یک اسپری دستی تا پهپادهایی که برای سم‌پاشی هستند، انتخاب این ابزار کامل به زمین زراعی بستگی دارد.. دقت داشته باشید که هر ابزاری که برای سم‌پاشی انتخاب می‌کنید باید به‌صورت کامل به تمام قسمت‌های گیاه زده شود زیرا قارچ‌ها ممکن است در هر قسمتی از گیاه وجود داشته باشند. همچنین دقت داشته باشید استفاده یک بار از قارچ کش تأثیر آن‌چنانی ندارد و باید برای مؤثر بودن مواد چندین بار از آن استفاده نمایید. به‌صورت میانگین باید هر 5 روز یک‌بار از آن استفاده کنید. زیرا بعد از 5 روز احتمال دارد که سم به دلایلی از جمله باد و باران، آب، اشعه ماورا بنفش و تجزیه‌های شیمیایی توسط گیاه از بین برود اما با این تکرارها می‌توانید تا حد زیادی از بروز این مشکل خودداری کنید.

مقاومت قارچ

بیشتر قارچ‌ها بعد از مدتی نسبت به قارچ‌کش‌ها مقاوم می‌شوند به‌عبارت‌دیگر حساسیت شان کم می‌شود. این تغییرات ناشی از تکاملی است که در اکثر موجودات زنده مشاهده می‌شود. به همین دلیل فرمول‌هایی که در دهه‌های گذشته در قارچ‌کش‌ها استفاده می‌شد امروزه تأثیر آن‌چنان ندارد. حال برای جلوگیری از این اتفاق‌ها از مقاومت کیفی در حد بالایی استفاده انجام می‌شود. علاوه بر این موضوع نباید از مقاومت کمی قارچ‌کش‌ها غافل شد. این مقاومت به این صورت است که باید مدت‌زمانی که از محصول استفاده می‌شود را بررسی کنند تا در زمان مناسب بتواند قارچ‌ها را از بین ببرد.

قارچ‌های می‌توانند به طرق مختلف سلامتی یک گیاه را تحت تأثیر قرار دهند که رایج‌ترین آن‌ها شامل وارد آسیب زدن به بافت سلولی، تحت تأثیر قرار دادن  تولید انرژی و تنفس گیاه و یا حتی غیرفعال کردن آنزیم‌ها و پروتئین‌های حیاتی است.  حال برخی از آفت‌کش‌ها می‌توانند بر روی یک نقطه یا چند نقطه تأثیر بگذارند. معمولاً این قارچ‌کش‌های مهارکننده می‌توانند از تکثیر بیشتر قارچ‌ها جلوگیری کنند.

انواع قارچ‌کش‌

در ادامه به چند نمونه از قارچ‌کش‌ها اشاره‌کرده‌ایم:

قارچ‌کش‌های مانکوزب: این قارچ کش در دسته دی تیو کاربامات ها هستند و از روی مناسب است که مواد تشکیل دهنده آن شامل 2/55 درصد روی و 20 درصد منگنز است و می‌توانند در متابولیسم سلولی قارچ‌ها تأثیر بگذارد. بیشترین این محصول برای پیشگیری و درمان قارچ‌های موجود  در گیاهان آپارتمانی استفاده می‌شود. البته در موارد دیگر مانند سیاهک پنهان گندم، سفیدک داخلی یونجه، سفیدک دروغی توتون، برق زدگی نخود، زنگ میخک،کنه نقره‌ای مرکبات و لکه آجری بادام نیز استفاده می‌شود.

قارچ کش لاماردور: این قارچ کش از تولیدات شرکت بایر آلمان است که بر روی بیماری‌هایی که در بذر است و یا بیماری‌های خاکزی استفاده می‌شود. همچنین این محصول بر روی ضدعفونی کردن بذر و بیماری‌های کپک برفی بسیار مناسب هستند.

قارچ کولیس: این محصول تولید  شرکت BASF آلمان که برای کنترل سفیدک سطح استفاده می‌شود. میزان استفاده از این محصول نیم در هزار است. کولیس می‌تواند به‌راحتی توسط برگ گیاه جذب شود و در تمامی قسمت ها پخش شود. لازم به ذکر است که این قارچ کش برای خاک مناسب نیست.

قارچ کش رانمن: رانمن یک قارچ کش ژاپنی است که برای سفیدک داخلی بسیار مناسب است. با استفاده از این محصول می‌توان قارچ‌هایی نظیر فیکومیست را کنترل نمایید.

قارچ کش دوماک: دوماکر یک محصول ایتالیایی است که برای سفیدک حقیقی در سبزیجات و جالیزها استفاده می‌شود. البته می‌توان از این محصول برای لکه های سیاه نیز استفاده کرد.

نکات مهم در خصوص استفاده از قارچ‌کش‌ها
  • بهترین زمان برای استفاده از قارچ‌کش‌ها صبح و یا عصر است این زمان ها از این جهت مناسب هستند که روزنه‌های موجود در برگ‌ها باز می‌شود. البته دقت داشته باشید که در هوای بارانی و یا باد شدید سم‌پاشی نکنید.
  • قبل از استفاده به اطلاعاتی که بر روی محصول است دقت نمایید زیرا این اطلاعات معمولاً منطبق با آزمایش‌هایی است که بر روی محصول انجام شده است. پس میزان  استفاده و نحوه‌ی استفاده را دقیقا مانند اطلاعاتی که بر روی بروشور است انجام دهید. همچنین به تاریخ تولید و انقضا نیز توجه شود.
  • سعی کنید با توجه به مساحت زمین کشاورزی و یا قسمتی که قرار است سم‌پاشی انجام شود آفت‌کش را آماده کنید و مطابق با همان از ابزار مناسب برای سم‌پاشی استفاده کنید.