شناخت بهترین نمونههای آبخوری در مرغداری

آب از مهمترین نیازهای اصلی طیور است که باید در بهترین و سالمترین وجه ممکن در اختیار پرندگان قرار بگیرد تا امکان بروز هر گونه بیماری را به حداقل برساند. با توجه به ساختار بدنی طیور مقدار آبی که نیاز دارند معمولاً دو برابر دان است از اینرو مرغداران برای پرورش بهتر پرندگان خود باید به کیفیت و اندازه آب مصرفی آنها دقت ویژهای داشته باشند. از اینرو این وظیفه مرغدار است که با استفاده از بهکارگیری تجهیزات روز دنیا این شرایط را فراهم نماید. حال در بازار بزرگ کشاورزی انواع مختلفی آبخوری مرغداری وجود دارد که باید متناسب با سیستم هر مرغداری بهترین و مناسبترین انتخاب شود. تا انتهای متن همراه نما شوید تا بیشتر با کاربرد و انواع آبخوری مرغداری آشنا شوید.
قیمت خرید آبخوری
قیمت آبخوری مرغداری مانند سایر تجهیزات مرغداری کاملاً به نوع سیستم مرغداری وابسته است به عنوان مثال در یک مرغداری که تماماً از دستگاههای بهروز و پیشرفته استفاده شده است استفاده از آبخوریها سنتی کار درستی نیست برعکس این موضوع نیز صدق میکند. این موضوع کاملاً واضح است که دستگاههای هوشمند هزینه بسیار بیشتری به نسبت دستگاههای دستی دارند. یکی از عوامل تأثیر گذار قیمت در آبخوریها نوع اتوماتیک و یا دستی بودن آنها است. به طور معمول دستگاههای دستی قیمت بسیار پایینتری به دستگاههای اتوماتیک دارند. الله دقت داشته باشید که پایین بودن قیمت ملاکی بر صرفهجویی و کارایی بالاتر دستگاه نیست. زیرا در بیشتر مواقع افراد بهمنظور صرفهجویی در قیمتها دستگاههای دستی خریداری میکنند اما بعد از مدتی باید هزینههای زیادی برای بهکارگیری نیروهای انسانی بپردازند تا بهصورت مداوم منبع دستگاهها را پر نمایند و بهصورت دورهای دستگاهها را ضدعفونی و تمیز نماید. همچنین در بیشتر مواقع نمونههای دستی تنها برای جوجهها و مرغهای کوچک استفاده میشود و بعد از گذشت دو هفته باید از دستگاههای بزرگتر استفاده کرد که این مورد نیز مهری بر خرید دستگاههای اتوماتیک است.
انواع آبخوری
در زیر بهصورت کامل در مورد انواع آبخوریها توضیحات کاملی در اختیار شما قرار دادهایم، همراه ما باشید:
آبخوری کلهقندی: این نمونه بیشتر برای جوجههای یکروزه تا دوهفتهای استفاده میشود. اغلب یک مدل از این دستگاه برای 60 تا 80 جوجه استفاده میشود و برای شستشو باید کارگر آن را بشوید. اگر قصد دارید از این مدل استفاده کنید دقت داشته باشید که در روزهای ابتدایی که از آن استفاده میکنید اجازه ندهید آب زیاد گرم شود و سریعاً عوض نمایید. از مهمترین مزیتهای این دستگاه میتوانیم به هزینه کم آن اشاره نماییم، همچنین با توجه به شکل ظاهری که دارد بهترین انتخاب برای جوجهها است. البته در زمان استفاده دقت داشته باشید که این دستگاه معایبی نیز دارد که اولین موضوع آن گرم شدن سریع آب و افزایش شیوع بیماری بین جوجهها است. البته به دلیل ساختاری که دارد مصرف آب در این مدل بسیار زیاد است و در بیشتر مواقع اکثر مشتریان از خیس شدن سالن شکایت میکنند. دانستن این نکته خالی از لطف نیست در بیشتر مواقع کم تجربگی کارگرها و استفاده از این آبخوریها احتمال وقوع تلفات بسیار زیاد میکنند، ازاینرو پیشنهاد میشود اگر قصد خرید این دستگاه را دارید از نیروهای کاربلد کمک بگیرد و یا به نیروهای مبتدی آموزشهای لازم را بدهید.
آبخوری ناودانی: مدل بعدی این دستگاه U شکل و یا ناودانی است. در زمان خرید این دستگاه میتوانید با توجه بهاندازه پرندگان دستگاهی را خریداری نمایید که اندازه و عمق آن با ساختار پرنده یکسان است. نحوهی عملکرد این دستگاه به این صورت که باید از یک طرف آن ریخته میشود و از طرف دیگر پرنده میتواند از آن آب استفاده نماید. آبخوریهای ناودانی نیز در دسته آبخوریهای مقرون بهصرفه قرار دارند البته باید بدانید این دستگاه بستری بسیار مناسب برای رشد قارچ و باکتری است. در بسیاری از نمونههای پیشرفته میتوان از این محصول برای استفاده از دارو و واکسینه استفاده کرد که در این مدل این امکان وجود ندارد. همچنین بهتر است بدانید که در این دستگاه آب بسیار هدر میرود و در بیشتر مواقع مانند مدل قبلی احتمال خیس شدن کف سالن زیاد است.
آبخوری نیپل: آبخوریهای نیپل در دسته دستگاههای اتوماتیک قرار دارند. معمولاً در دستگاههای اتوماتیک در مرغداریها مسئله بهداشت بسیار رعایت شده است به این صورت که در این دستگاه نیازی نیست بهصورت مداوم دستگاه توسط کارگرها ضدعفونی شود. نحوه کار این دستگاه به این صورت است که آب با استفاده از لوله به قسمتهای مخصوص هدایت میشود و سپس بافاصلههای استاندارد که معمولاً بین 30 تا 50 سانتیمتر هستند یک پستانک قرار دارد که مرغ میتواند آب مورد نیاز خود را مصرف نماید. این دستگاه مزیتهای بسیاری زیادی دارد که مهمترین آنها دسترسی آسان به آب، بهداشتی بودن، صرفهجویی در آب ، نظافت و نگهداری آسان و بهبود ضریب تبدیل است. همچنین میتوانید با در دسترس قرار دادن آب مورد نیاز پرنده به یک رشد یکنواخت برسید. ارتفاع این دستگاه قابل تنظیم است و میتوانید برای تمام سنین از آن استفاده نمایید.
آبخوری جامبو: این نمونه نیز از دستگاههای اتوماتیک است که برای استفاده از آب آن را به شیلنگ وصل مینمایند. سیستم این دستگاه به این صورت است که بلافاصله بعد از پر شدن آبخوریها سریعاً آب پر میشود به همین دلیل مشکلی برای تأمین آب طیور وجود ندارد به دلیل کیفیت بالا این دستگاه اغلب عمر طولانی دارد. یکی از مزیتهای ویژه این دستگاه این است که میتوان به راحتی آنها را تمیز کرد از اینرو بهداشت را در بالاترین سطح قرار داد. همچنین میتوان برای تمام سنین از این دستگاه استفاده نمایید. جالب است بدانید این دستگاه در مقایسه با دستگاه نیپل قیمت بسیار مناسب تری دارد.
آبخوری سیفونی: یکی دیگر از دستگاههای آبخوری اتوماتیک است که از سقف آویزان میشود. اجزای تشکیلدهنده این دستگاه شامل سوپاپ، فنر، بشقاب و محفظه است. نحوهی عملکرد این دستگاه به این صورت که آب از سمت لوله اصلی با استفاده از سوپاپ و فنر با فشار وارد بشقاب میشود سپس بعد از پر شدن بشقاب دستگاه سنگین میشود جریان آب قطع میشود، سپس دوباره با خوردن آب توسط مرغ ها دوباره دستگاه بشقابها را آب میکند. این دستگاه نیز از دستگاههای بهداشتی است و آلودگی بسیار کمتری دارد. البته این دستگاه در دسته دستگاههای گران قرار دارد. یکی از نکاتی که در زمان استفاده این دستگاه باید توجه شود این است که برای جلوگیری از قطع شدن آب نباید مستقیماً از آب لوله کشی استفاده شود و بهجای آن باید از مخزن ذخیره آب استفاده نمایید. البته مخزن آب باید در مکانی قرار بگیرد که در فصل زمستان از یخزدگی محفوظ بماند. برای عدم یخزدگی باید از اتصالات مسی و نوار حرارتی، نوار مخصوص کانال و فویلهای آلومینیومی محکم استفاده نمایید. یکی از مواردی که در این دستگاه وجود دارد این است که ممکن است پرندگان نتواند خیلی سریع آب خوردن با آنها را یاد بگیرند.
مهم ترین نکات در مورد آبخوری
نکاتی که باید در زمان نصب آبخوری و بعد از آن دقت کنید به شرح زیر است:
· مهمترین نکتهای که باید در زمان نصب به آن توجه کنید این است که فاصله بین دستگاهها باید حداکثر 5/1 باشد. این فاصله استاندارد آب را به راحتی در دسترس پرندگان قرار میدهد.
· به بهداشت آبهای موجود در داخل دستگاهها باید دقت کنید از اینرو بعد از نصب دستگاه سعی شود در روزهای نخست حداقل روزی سه بار آب آن را عوض نمایید.
· در نمونه هایی که از آب های لوله کشی استفاده میشود سعی کنید از شیلنگ و یا لولههای شفاف استفاده نمایید. زیرا از این طریق میتوانید در صورت بروز هرگونه گرفتگی آن را سریعاً برطرف نمایید.
· در دستگاههای دستی سعی شود از نیروهایی استفاده شود که به کار متعهد هستند زیرا کوچکترین سهل انگاری باعث تلف شدن پرندگان را به همراه دارد البته این نکته در مورد دستگاههای اتوماتیک نیز صدق میکنند.
· دقت داشته باشید در روزهای نخست بدن جوجهها بسیار حساس است به همین دلیل به هیچ عنوان نباید دمای آب کم باشد بهترین دما برای پرندگان دمای 25 درجه سانتی گراد است.
· اگر قرار است به همراه آب به پرندگان دارو بدهید حتماً دقت داشته باشید که آب موجود کلر نداشته باشد.