اطلاعاتی در مورد دریچه ورودی هوا یا اینلت ( Inlet ) در سالنهای مرغداری
مقدار و کیفیت تهویه هوای سالنهای مرغداری یک از عوامل تاثیر گذار درسلامت گله و طبیعتا افزایش میزان تولید سالن میباشد . کنترل میزان هوای ورودی و خروجی سالنهای مرغداری بوسیله تجهیزات جدید و مدرن علاوه بر اینکه باعث کاهش تلفات انرژی میشود افزایش بهره وری و تولید را نیز بدنبال دارد . استفاده از دریچه اینلت یا دریچه هوای ورودی قابل تنظیم جزء مدرن ترین و بروز ترین روش ها است که وظیفه آن یکنواخت نمودن دمای داخل سالن مرغداری و تهویه مناسب آن میباشد. این پنجره های قابل تنظیم ورود هوا، بعلت اختلاف فشار داخل سالن مرغداری و فضای بیرون، به سیستم تهویه فشار منفی نیز شهرت دارند. با توجه به اثرات بسیار خوب آن در سیستم تهویه مرغداری و مزایا و برتری های غیر قابل چشم پوشی آن نسبت به روش های تهویه سنتی، به سیستم مرسوم در تهویه سالنهای مرغداری گوشتی و تخمگذار تبدیل شده است
از آنجا که افزایش ضریب تبدیل مقدار دان مصرفی به وزن مرغ گوشتی و وزن تخم مرغ تولیدی در واحدهای مرغداری نقش اساسی را بازی میکند ،لذا برای رسیدن به ضریب تبذیلهای کم و اقتصادی کارهای مهمی باید انجام پذیرد . بهینه بودن سیستم تهویه و یکنواختی دمای هوای داخل سالن های پرورش مرغ، از موثرترین عوامل در این زمینه است. دریچه های ورودی هوا یا اینلتها ، پنجره های قابل تنظیمی هستند که میزان ورود هوا را با توجه به میزان مکش فن های خروجی سالن تنظیم می کنند. با نصب پنجره اینلت قابل تنظیم، از ورود و خروج بیش از میزان لازم هوا و رطوبت از داخل سالنبه بیرون جلوگیری میشود. دریچه های اینلت در ابعاد مختلف با توجه به محل و نحوه نصب آنها، ساخته می شوند و جنس آنها پلاستیکی است. این دریچه ها با توجه به ارتفاع سقف سالن، شرایط آب و هوایی و جهت باد غالب منطقه در دیوار های طولی سالن مرغداری نصب می شوند.با توجه به میزان مدرن بودن مرغداری، به روش های مختلف، بصورد دستی و اتوماتیک قابل تولید و نصب هستند میزان باز و بسته شدن این دریچه ها نیز براحتی تنظیم می شود. در روش دستی، کارگر مرغداری با توجه به دمای سالن و بر اساس مهارت و تجربه خود، دریچه های اینلت را با وینچ کنترل می کند. در روش مکانیزه سیستم اتوماسیون تنظیم دما و رطوبت با بررسی وضعیت دما، رطوبت، میزان فشار و میزان گاز های تولید شده در سالن، با در نظر گرفتن سن پرنده ها با فرمان سنسورهای داخل سالن بصورت هماهنگ اقدام به راه اندازی فن های تهویه نموده و به تناسب آن دریچه ها را باز و بسته و میزان ورودی هوا را، تنظیم می کند.
از آنجا که در روز های ابتدایی دوره پرورش پرنده بحصوص در سالنهای مرغ گوشتی به حداقل میزان تهویه نیاز می باشد. کیفیت کنترل تهویه در این ایام تاثیر زیادی در میزان تلفات اولیه گله خواهد داشت. بدون استفاده از دریچه های اینلت، تهویه حداقلی کاری بسیار مشکل است و احتمال بروز بیماریهای تنفسی و صدمات بیماریها را بالا می برد. میزان باز و بسته شدن پنجره اینلت تابع روشن و خاموش شدن هواکش سالن مرغداری، است . با روشن شدن فن های خروج هوای سالن دریچه ها نیز تحت فشار منفی شروع به باز شدن کرده و با فعال شدن تعداد بیشتر فنها میزان مکش هوای سالن به بیرون باز شدگی دریچه ها را بیشتر میکند . در روز های ابتدایی دوره پرورش نسبت تعداد کمی هواکش روشن بوده و کلا تعداد و زمان خاموش بودن فن ها نسبت به زمان روشن بودن بیشتر بوده و با رشد جوجه ها و افزایش سن آنها وتحرک بیشتر در سالنها و آلوده تر شدن هوای سالن، بازه روشن بودن فنها و باز بودن دریچه ها افزایش یافته و بازه خاموشی فن و بسته بودن دریچه ها کاهش می یابد.
مزایای استفاده از پنجره اینلت و تهویه یکنواخت
با توجه به انحنای دریچه ها ، هوای سرد وارد شده در فصول سرد به سمت بالا حرکت می کند و از ورود مستقیم بر روی سطح سالن و سر جوجه ها بخصوص در ده روزه اول پرورش جلوگیری می شود.
اوایل دوره پرورش که حداقل تهویه مورد نیاز است با تنظیم دریچه های ورودی و تهداد فنها بهترین شکل تهویه صورت می گیرد.
این سیستم با ایجاد جریان گردابی، لایه های راکد هوا در سالن را جابجا کرده و هوای یکنواختی در سالن تولید میکند.
به علت یکنواخت شدن هوا در تمامی سالن درصد رشد گله یکسان بوده و افزایش وزن و ضریب تبدیل (F.C.R) مطلوبی خواهیم داشت.
اگر رطوبت هوای سالن مناسب باشد گاز ها و ذرات گرد و غبار تولیدی مرغهای سالن بخصوص در پرورش بستر که عامل اصلی بیماری های تنفسی پرنده می باشد بطور کامل از سالن تخلیه می گردند.
با ورود هوای کنترل شده به سالن و تامین تهویه مورد نیاز مصرف انرژی به حد معقول و مطلوب رسیده و بواسطه عدم ورود هوای اضافه به سالن نیاز کمتری به روشن کردن مداوم سیستم های گرمایش خواهیم داشت.
خطای انسانی در تنظیم دما و اکسیژن سالن بشدت کاهش پیدا کرده و بخصوص در ساعات شب سالن کمتر دچار نوسانات دمایی شده و استرس کمتری به مرغها وارد میگردد .
سیستمهای جدید و مدرن به نیروی کارگری کمتری نیاز دارد و با کاهش کارگران در واحد پرورشی کارفرما استرس کمتری خواهد داشت
با توجه به توزیع یکنواخت هوا میزان اختلاف دمای ابتدا و انتهای سالن به حداقل می رسد.
به علت یکنواخت شدن دمای سالن، جوجه ها از تجمع اجتناب کرده و معمولا در کل سالن پخش می شوند .
در فصول گرم سال دریچه ها را میشود بیش از 70% باز نمودتا هوا از زیر درب دریچه اینلتها جریان یافته و با بجریان انداختن هوای راکد کنار دیوار ها، باعث تهویه بیشتر این مناطق شده و به خنک شدن پرنده های این نواحی کمک کرد.