وضعیت کشاورزی وجه قابل دفاعی ندارد


دسته بندی: اخبار کشاورزی
وضعیت کشاورزی وجه قابل دفاعی ندارد

وابستگی بخش کشاورزی کشور در سال‌های اخیر به واردات به شدت افزایش یافته است.
معاون وزیر جهاد کشاورزی در امور زراعت با بیان اینکه در حال حاضر وضعیت کشاورزی کشور خوب نیست و وجه قابل دفاعی ندارد، گفت: وابستگی بخش کشاورزی کشور در سال‌های اخیر به واردات به شدت افزایش یافته است.
به گزارش خبرنگار ایسنا عباس کشاورز امروز در همایش سراسری مدیران ستادی و استانی شرکت خدمات حمایتی کشاورزی کشور در اصفهان، با اشاره به وضعیت کشاورزی کشور با بیان اینکه هیچ‌گاه تراز تجاری کشاورزی بیش از منفی دو میلیارد دلار نبوده است، اظهار کرد: واردات بخش کشاورزی حتی در سال‌های خشکسالی بیش از 10 میلیون تن نبوده است.
وضعیت آب، تولید و درآمد کشاورزی مناسب نیست
معاون وزیر جهاد کشاورزی در امور زراعت با بیان اینکه در حال حاضر وضعیت آب، تولید و درآمد مناسب نیست، اضافه کرد: هم اکنون بخش سلامت تولید، نابسامانی است، مواد غذایی بیش از 45 درصد جمعیت کشور وارداتی است که این امر در تاریخ کشاورزی بی‌سابقه است.
کشاورز با بیان اینکه در حال حاضر میزان تراز تجاری بخش کشاورزی به هشت میلیارد دلار منفی و میزان واردات به بیش از 14 میلیارد دلار رسیده است، خاطر نشان کرد: کم آبی یکی از چالش‌های موجود کشاورزی است که در سراسر کشور به ویژه در اصفهان، کرمان و حتی حاشیه شمالی کشور وجود دارد.
وی با تاکید بر اینکه کشاورزی نه تنها برای توسعه، برنامه‌ای ندارد بلکه روند تولید رو به کاهش است، ادامه داد: بی‌تدبیری و عدم مدیریت این چالش‌ها را به وجود آورده است و بنابراین باید آماده حرکت پرتلاش در جهت توسعه کشاورزی بود.
معاون وزیر کشاورزی در امور زراعت با بیان اینکه در حال حاضر کشاورزی به هیچ وجه پایداری لازم را ندارد، گفت: عملکرد گندم از 3800 کیلوگرم در اواخر دهه 70 به 2500 تا 3000 کیلوگرم رسیده است، به این معنی که اگر کشاورزی 2500 کیلوگرم گندم برداشت کند، فقط می‌تواند هزینه ای به کار گرفته را جبران نماید.
کشاورز خاطر نشان کرد: ایران یک درصد از زمین‌های کشاورزی دنیا را دارد، مصرف سم و کودهای شیمیایی، در کشور حدود شش دهم درصد است، بنابراین بحث‌ استفاده بیش از حد سم و کود در کشاورزی در کشور اشتباه است اما مصرف کود شیمیایی در دنیا افزایش یافته است.
معاون وزیر جهاد کشاورزی در امور زراعت ادامه داد: اگر طرفداران کشاورزی ارگانیک و آلی به اهداف خود در دنیا دست یابند، دنیا را نابود خواهند کرد زیرا اگر کشاورزی ارگانیک رواج پیدا کند باید برای تولید مواد آلی تعداد گاوها 25 برابر شود که این امر باعث تولید مقدار بسیار زیادی گاز متان می‌شود که دنیا را نابود خواهد کرد.
میزان مصرف کود شیمیایی متناسب با وسعت زمین کشاورزی باشد
کشاورز با بیان اینکه بخش کشاورزی به مواد شیمیایی نیاز دارد، خاطر نشان کرد: باید میزان مصرف مواد شیمیایی به کار رفته در بخش کشاورزی متناسب با وسعت زمین کشاورزی باشد و هر چه به کشاورزان کمتر کود شیمیایی داده شود، تولید کاهش خواهد یافت، همان طور که در چهار سال قبل این اتفاق افتاد.
وی با بیان اینکه در کشور از سم و کود شیمیایی عقب مانده استفاده می‌شود، اظهار کرد: مواد مصرفی تحت عنوان سم و کود شیمیایی در کشاورزی، آشغال است و کیفیت مناسبی ندارند.
رییس هیات مدیره شرکت خدمات حمایتی کشاورزی کشور ادامه داد: عرضه نامناسب کود شیمیایی مهمترین چالش بخش کشاورزی است، زیرا کود شیمیایی به صورت متناسب عرضه نمی‌شود.
کشاورز با اشاره به مشکلات کودهای شیمیایی در بخش کشاورزی تصریح کرد: اطلاع رسانی مناسبی برای افزایش دانش کشاورزان برای استفاده از این کودها انجام نمی‌شود و این امر باعث ضرر کشاورزان و آسیب رساندن به خاک خواهد شد.
وی با بیان اینکه بیش از 70 درصد خاک‌ کشور با کمبود شدید فسفات و پتاس مواجه است اما در مورد اوره خلا کمتری وجود دارد، ادامه داد: بررسی بیش از 100 مقاله در سطح دنیا نشان می‌دهد که مصرف کود بسته به نوع گیاهان بین 10 تا 17 درصد در افزایش تولید موثر است.
معاون وزیر جهاد کشاورزی در امور زراعت وزارت به بازار آشفته موجود در عرضه کود شیمیایی اشاره کرد و گفت: تولیدکنندگان و خدمات دهندگان کود شیمیایی موادی را به عنوان مواد مغذی که ماده موثر آن در حد صفر است، در اختیار کشاورزان قرار می‌دهند.
کودهای شیمیایی بازار بی کیفیت است
کشاورز ادامه داد: کودهای بدون کیفیت و بسیار ارزان در بازار وجود دارد که باید به شدت جلوی آن را گرفت چون این مواد علاوه بر عدم کیفیت باعث از بین رفتن خاک نیز خواهد شد.
وی با تاکید بر اینکه مدیریت یکی از علل آشفتگی بازار است، گفت: یکسری محافظه کاری‌ها از جانب مدیران انجام می‌شود، به عنوان نمونه به تعدادی محصولات کشاورزی کود تعلق می‌گیرد و به برخی تعلق نمی‌گیرد و کشاورزان مجبور به خرید از بازار آزاد هستند.
معاون وزیر جهاد کشورزی در امور زراعت اظهار کرد: متاسفانه مدیران کشاورزی به برآورده کردن انتظاراتی که از آنها نمی‌رود نمی‌پردازند و تنها به وضع موجود بسنده می‌کنند در حالی که باید مدیران سطحوح بالایی مطالبه گر باشند.
نظم عرضه مصرف کودهای شیمیایی بر هم خورده است
کشاورز با بیان اینکه دولت تدبیر و امید برای سلامت مواد غذایی و سلامت جامعه بسیار ارزش قایل است، افزود: نظم عرضه مصرف مواد شیمیایی بر هم خورده است و مصرف مواد شیمیایی متناسب با محصولات نیست، کودهای شیمایی برای برخی محصولات بیش از حد مصرف می‌شود و برای برخی محصولات به هیج وجه استفاده نمی‌شود و مصرف بیش از حد می‌تواند اثرات غیر بهداشتی بر سلامت جامعه بگذارد.
وی با بیان اینکه تولید غذای سالم از جدی‌ترین برنامه‌های بخش کشاورزی است، اضافه کرد: در بخش کشاورزی در کنار هر نهاد علمی، تحقیقاتی، یک نهاد اجرایی وجود دارد، اما در مورد نحوه و میزان مصرف کود شیمیایی چنین نهاد اجرایی وجود ندارد. باید دانش افرادی که مسؤل عرضه کود هستند را افزایش داد و برآوردی از نیازهای کشاورزان در خصوص استفاده کود انجام داد و به یک فرمول کودی مناسب برای منطقه رسید.
کیفیت کودهای شیمیایی بررسی می‌شود
معاون وزیر جهاد کشاورزی در امور زراعت اضافه کرد: باید تمام خانواده کشاورزی از کشاورز گرفته تا بخش خصوصی و دیگر مسؤلان با کار مستمر و دلسوزانه، اثر مثبت و موثری برای رسیدن به وضعیت کشاورزی مناسب داشته باشند.
کشاورز با بیان اینکه کود شیمیایی در رفع بحران‌های گرسنگی و رفع سوء تغذیه موثر است، اظهار کرد: کیفیت کودهای شیمیایی باید به طور دقیق مانیتور شود و در خصوص این امر هیچ رودربایستی با هیچ نهادی نباید وجود داشته باشد.
رییس هیئت مدیره شرکت خدمات حمایتی کشاورزی کشور با بیان اینکه دولت به دنبال کوچک سازی است، گفت: این امر اجتناب ناپذیر است و یکی از گام‌های اساسی شرکت خدمات حمایتی کشاورزی مدیریت عرضه کودهای شیمیایی است.
کودهای شیمیایی ساده و روان در اختیار کشاورزان قرار گیرد
وی با بیان اینکه فرمول کودی باید صد درصد و در همه زمان‌ها وجود داشته باشد، اظهار کرد: باید کودهای شیمیایی به صورت ساده و روان در اختیار کشاورزان قرار گیرد و می‌توان در کوتاه مدت و به تدریج بخشی از این گونه خدمت دهی را در اختیار بخش خصوصی قرار داد.
کشاورز خاطر نشان کرد: شرکت خدمات حمایتی کشاورزی باید به یک نهاد مترقی‌تر در مدیریت تغذیه تبدیل شود و باید تلاش کرد به وسیله کودهای شیمیایی، تولیدات کشاورزی را غنی کرد.

خبرگزاری ایسنا – 93/5/30