همه فریادها را نباید بر سر بخش کشاورزی کشید


دسته بندی: اخبار کشاورزی
همه فریادها را نباید بر سر بخش کشاورزی کشید

در حالی که متوسط راندمان آبیاری در دنیا 60 درصد برآورد شده است، این عدد در ایران کمتر از 38 درصد ارزیابی می‌شود
در حالی که مدیریت آب و توسعه راندمان آبیاری به یازده میلیارد تومان اعتبار نیاز دارد، با اختصاص تنها دوهزار میلیارد تومان و عدم اختصاص درآمد حاصل از هدفنمدی یارانه‌ها برای اصلاح ساختار آب، نمی‌توان به مدیریت بهینه آب دست یافت و همه فریادها را هم بر سر بخش کشاورزی کشید!
رئیس کمیسیون کشاورزی، آب و منابع طبیعی مجلس شورای اسلامی امروز در گفتگو با ایانا با اعلام این خبر گفت: در حالی که متوسط راندمان آبیاری در دنیا 60 درصد برآورد شده است، این عدد در ایران کمتر از 38 درصد ارزیابی می‌شود؛ این در حالی است که میزان اختصاص اعتبارات در بخش آبیاری نیز به جای یازده‌هزار میلیارد تومان، دوهزار میلیارد تومان است.
عباس رجائی افزود: با اختصاص دوهزار میلیارد تومان، انتظار می‌رود راندمان آبیاری افزایش پیدا کرده و آبیاری نوینی شده و سدها احداث شود؛ مگر بخش کشاورزی چه گناهی کرده که به این بخش تسهیلات و امکانات نداده و همه‌چیز را هم سر بخش کشاورزی خرد می‌کنند؟
وی خاطرنشان کرد: چه میزان از درآمد هدفمندی یارانه‌ها برای اصلاح ساختار آب کشاورزی اختصاص پیدا کرده است؟
نماینده مردم اراک، کمیجان و خنداب در مجلس شورای اسلامی ادامه داد: در سال 52، تعداد چاه‌های کشور چهل‌هزار حلقه بود، اما در سال 92 به 780 هزار طبقه چاه رسید، یعنی افزایش 20 برابری داشت و برداشت از آب‌های زیرزمینی به‌شدت افزایش داشته است که نشان می‌دهد وزارتخانه متولی نتوانسته نظارت بر چاه و آب‌های زیرزمینی را مدیریت کند.
رجائی با اشاره به تعیین تکلیف چاه‌های فاقد پروانه تصریح کرد: در مجلس گذشته، طرح پروانه‌دار کردن چاه‌های فاقد پروانه به تصویب رسید، اما به‌رغم پیگیری‌های کمیسیون کشاورزی تاکنون این قانون اجرایی نشده و وزارت نیرو متعهد شده است به‌علت داشتن بار مالی برای کشاورزان و نیز تعیین تکلیف برخی از مواد آن، لایحه جدیدی به مجلس ارائه کند که آن هم تاکنون عملیاتی نشده است.
وی یادآور شد: متوسط بارندگی ایران کمتر از 250 میلی‌لیتر و یک‌سوم متوسط جهانی است، اما اینکه از خشکسالی مرتب گلایه شود، حرف درستی نیست و باید بر اساس شرایط موجود، مدیریت آب از طریق اختصاص منابع مالی و اجرای قوانین، مدیریت شود.
رجائی تأکید کرد: بر اساس تکالیف برنامه چهارم و پنجم، وزارت نیرو باید سالانه حداقل پنج درصد میزان تعادل‌بخشی سفره‌های زیرزمینی را ارتقاء دهد؛ این بدان معناست که باید تا پایان برنامه چهارم، 25 درصد عدم تعادل جبران می‌شد، اما نه‌تنها این اتفاق نیفتاده، بلکه تعداد دشت‌های ممنوعه کشور نیز به 294 دشت رسیده که یکی از علائم بحران و خطر است.
وی اظهار امیدواری کرد که نگاه به مسئله آب باید از دید استانی و منطقه‌ای خارج شده و با یک دید ملی به آن نگاه کرد و برای حل مسئله چاه‌های فاقد پروانه در دشت‌های ممنوعه و همچنین مدیریت الگوی کشاورزی و صنعت، طرح آمایشی که برنامه‌ریزی می‌شود، توسط دولت اجرایی شود.

خبرگزاری ایانا – 93/4/10