ضرورت تغییر رویه کشاورزان برای افزایش بهره‌وری


دسته بندی: اخبار کشاورزی
ضرورت تغییر رویه کشاورزان برای افزایش بهره‌وری

مروج باید بتواند با استفاده از مهارت‌ها و فنون مختلف به فکر تغییر اعتقاد کشاورز در راستای افزایش بهره‌وری در حوزه کشاورزی باشد.
اکثر کشاورزان بر این باورند که کاری که انجام می‌دهند بهترین کار ممکن در بخش کشاورزی است؛ به همین دلیل مروج باید بتواند با استفاده از مهارت‌ها و فنون مختلف به فکر تغییر اعتقاد کشاورز در راستای افزایش بهره‌وری در حوزه کشاورزی باشد.
صادق بیگ‌نژاد، مدیر امور پژوهشکده ژنتیک و زیست فن‌آوری طبرستان در گفت‌وگو باایسنا ترویج کشاورزی را افزایش دانش، بینش و مهارت کشاورز به منظور افزایش بهره‌برداری از زمین کشاورزی عنوان و اظهار کرد: باید مروج به صورت رو در رو در زمین کشاورزی برای تغییر اعتقادات کشاورز حاضر شود.
وی با بیان این‌که ترویج از زمان پیدایش در کشور به صورت یک روال از بالا به پایین شکل گرفته بود، گفت: مروج خود را تنها فرستنده پیام به کشاورز می‌دانست؛ به گونه‌ای که کشاورز حق هیچ‌گونه اظهارنظری را نداشت.
این کارشناس ادامه داد: در سال‌های اخیر تغییراتی در ترویج کشاورزی به وجود آمد و ترویج به سمت ترویج مشارکتی پیش رفته است؛ به طوری که برای آموزش مسائل کشاورزی نظر کشاورز را دخیل می‌کند.
بیگ‌نژاد با بیان این‌که یادگیری صرف کشاورز با حضور در کلاس معنا پیدا نمی‌کند و تاثیر مطلوب را نخواهد گذاشت، افزود: کشاورز و مروج باید رو در روی یکدیگر و در زمین کشاورزی قرار بگیرند و با تبادل اطلاعات به نتیجه دلخواه در جهت افزایش بهره‌وری برسند.
مدیر امور پژوهشکده ژنتیک و زیست فن‌آوری طبرستان تصریح کرد: اگر کشاورزی در کشور بر مبنای اصول ترویج پیش برود می‌تواند تاثیرات مطلوبی را بر اقتصاد کشور داشته باشد به همین دلیل انتظار می‌رود با بکارگیری ترویج مشارکتی اقداماتی را در جهت رفع چالش‌ها و مشکلات کشاورزی کشور انجام داد.
وی با اشاره به اهمیت ترویج مشارکتی گفت: در ترویج مشارکتی تنها محقق گوینده مطلق نیست؛ به طوری که با بکارگیری از یافته‌های تحقیقاتی و همچنین تجربیات کشاورزان و دانش بومی می‌تواند طرح‌ها و ایده‌های خوبی را در راستای افزایش بهبود علم ترویج به منظور ارتقای بهره وری بکار گیرد.
بیگ نژاد با بیان این‌که کشاورز باید در تصمیمات اتخاذ شده تاثیر داشته باشد، گفت: ترویج باید از آن نگاه بالا به پایین خارج شود و در کنار بهره‌برداری بخش کشاورزی قرار گیرد.
وی با اشاره به ترویج مشارکتی گفت:‌ در بحث ترویج مشارکتی هدف اهمیت دادن به کشاورز و توانمندی‌های آن است چراکه این امر موجب ایجاد نوعی اعتمادسازی و پذیرش مطالب از سوی مروج به کشاورز می‌شود.

خبرگزاری ایسنا – 93/3/10