چرا یافته‌های علمی کشاورزی تضمین اجرایی ندارند؟


دسته بندی: اخبار کشاورزی
چرا یافته‌های علمی کشاورزی تضمین اجرایی ندارند؟

علیرغم توجه به ترویج و آموزش‌ کشاورزی در دانشگاه‌ها، یافته‌های علمی و دانشگاهی تضمین اجرایی در مزارع کشاورزی ندارند.
یک کارشناس کشاورزی ضمن انتقاد از جایگاه مغفول ترویج در بخش کشاورزی گفت: علیرغم توجه به ترویج و آموزش‌ کشاورزی در دانشگاه‌ها، یافته‌های علمی و دانشگاهی تضمین اجرایی در مزارع کشاورزی ندارند.
محمد چیذری - عضو هیات علمی دانشگاه تربیت مدرس - در گفت‌وگو با خبرنگار ایسنا با اشاره به اهمیت بحث دانش‌بنیان در بخش کشاورزی اظهار کرد: وزارت جهاد کشاورزی باید تلاش کند که دانش را در این بخش بالا ببرد چراکه بحث دانش‌بنیان در امر کشاوزی در عرصه روستا برای روستاییان و کشاورزان بسیار مهم است.
وی ادامه داد: اگر کشاورز با علم و دانش روز فعالیت خود را پیش ببرد، می‌تواند با بهره‌وری بالاتری به تولید محصول بپردازد؛ به گونه‌ای که با فراگیری علم دقیق کشاورزی می‌تواند با کاهش آسیب به محیط زیست و استفاده بیشتر از نهاده‌ها در افزایش تولید خود موثر باشد.
عضو هیات علمی دانشگاه تربیت مدرس با اشاره به مشکلات موجود در بخش کشاورزی گفت: تنها راه حل این مشکلات ترویج و آموزش کشاورزی است چرا که اگر کشاورز آموزش دیده می‌توانند بهره‌وری بیشتری را از محصولات کشاورزی خود داشته باشد که همین امر موجب افزایش تولید و صادرات می شود.
چیذری یکی از مشکلات وزارت جهاد کشاورزی را بی‌توجهی به امر ترویج عنوان و اظهار کرد: باید شرایطی فراهم شود تا ارتباط بین بخش ترویج و آموزش کشاورزی با اجرا حاصل آید؛ به‌طوری که تربیت مروج باید با اجرای آن در زمین‌های کشاورزی تطابق داشته باشد.
وی افزود: وزارت جهاد کشاورزی باید اولویت خود را در سال جاری ارتباط بین بخش ترویج و آموزش کشاورزی با اجرا در نظر بگیرد؛ به گونه‌ای که دانش از دانشگاه‌ها به عرصه تولید کشاورزی برده شود و نیازها و مشکلات کشاورزان از عرصه شناسایی و به دانشگاه انتقال پیدا کند و در دانشگاه نیز اطلاعات به دست آمده را به مروجان کشاورزی انتقال دهند چراکه این امر موجب به روز شدن و به کارگیری بیشتر از منابع کشاورزی می شود.
عضو هیات علمی دانشگاه تربیت مدرس با بیان این‌که این علم باید به زبان ساده در اختیار مروجان قرار بگیرد، اظهار کرد: آموزش دهنده می‌تواند در قالب نمایش، کارگاه آموزشی، بازدید علمی برای کشاورزان آنها را از علم روز باخبر سازد و قطعا کشاورزان نیز با آگاهی بیشتر می توانند فعالیت بیشتر و بهتری را برای بهره وری بیشتر داشته باشند.
چیذری با اشاره به اهمیت ترویج در بخش کشاورزی گفت: تاکنون در دانشگاه‌ها به بحث ترویج و آموزش‌ کشاورزی توجه بسیاری شده است؛ به گونه‌ای که دانشجویان بسیاری در مقطع کارشناسی، کارشناسی ارشد و دکترا مشغول به فراگیری این علم هستند اما تضمین اجرایی آن در زمین‌های کشاورزی بسیار کم است.
وی با بیان این‌که بخش ترویج وزارت جهاد کشاورزی فعالیت کم‌رنگی دارد، گفت: وزارت جهاد کشاورزی باید تمهیداتی را برای افزایش فعالیت این بخش و هم‌چنین آموزش‌دادن کافی مروجان بیندیشد چراکه اگر این بخش فعالیت پررنگ تری را داشته باشد بر میزان تولید و صادرات مخصولات کشاورزی تاثیر عمده ای دارد.
عضو هیات علمی دانشگاه تربیت مدرس گفت: اگر این مروجان به دانشگاه‌ها بیایند قطعا می‌توان از آنها کارشناسان خبره‌تری به وجود آورد به‌طوری که منجر به افزایش بهره‌وری و تولید محصولات کشاورزی شود.
چیذری با بیان این‌که 70 درصد کشاورزان ایران خرده‌پا هستند، گفت: اکثر این کشاورزان از قشر کم‌توان و یا بی‌سواد جامعه تشکیل شدند که باید آموزش لازم را در زمینه‌ی بهره‌وری از محصولات کشاورزی ببینند به همین دلیل انتظار می رود وزارت جهاد کشاورزی مهمترین و اصلی ترین الویت خود را در سال جاری توجه به امر تویج و آموزش کشاورزان در نظر بگیرد.

خبرگزاری ایسنا – 93/2/24