سینی کشت سبزیجات
امروزه سینی کشت سبزیجات امکان کشت آسان بسیاری از سبزیجات را برای انسانها فراهم ساخته است. همانطور که میدانیم سبزیجات یکی از پرطرفدارترین و پرمصرفترین گروه های غذایی هستند که دربردارندهی خواص زیادی نیز هستند. سینی کشت سبزیجات یک روش مقرون به صرفه برای به دست آوردن مقدار زیادی از سبزیجات در یک مدت زمان کوتاه است. کشت سبزیجات در هر مقیاسی نیاز به تجهیزات گران قیمت ندارد و با فراهم کردن بستر و سینی کشت سبزیجات و دیگر تجهیزات موردنیاز برای کشت بذر و آبیاری آن به صورت اسپری در یک فضای آزاد کافی میتوان آن را به راحتی کشت داد. حالا این سینی کشت چیست؟
سینی کشت چیست؟
سینی کشت یا سینی نشا به منظور کشت انواع سبزیجات و صیفیجات از جمله خیار، گوجه، فلفل، هندوانه، خربزه و کلم، همچنین برخی گلهای زینتی مورداستفاده قرار میگیرد. در حقیقت سینی کشت مشتمل از چند گلدان کوچک یک اندازه هست که همه آنها با فاصله مشخص از هم روی یک سطح سینی مانند قرار گرفتهاند. سینی مخصوص کاشت بذر معمولا از پلاستیک یا مواد پلیاستیرنی و پلیاتیلنی در اندازهها و شکلهای مختلف با تعداد سلولهای مختلف تولید میشود. سینی کشت این امکان را فراهم میکند که تعداد زیادی بذر را در یک فضای کوچک بکارید.
انواع سینی کشت
سینیهای کشت در اندازهها و شکلهای مختلف با تعداد حفرهها و عمقهای متنوع تولید میشوند. ضخامت این سینیها نیز میتواند متفاوت باشد و هرچه ضخامت بیشتر باشد ماندگاری بیشتری برای استفاده مجدد دارد. سینیهای کشت بسته به جنس یکبار مصرف و چند بار مصرف هستند. سینی ساختهشده از پلی استایرن معمولاً سفت و یکبار مصرفاند و در صورت نگهداری مناسب میتوان دو بار از آن استفاده کرد. سینی نشا پلی اتیلن، نرم و نسبتا انعطافپذیر است، بنابراین نشا به راحتی از آن جدا میشود و چندین بار قابلاستفاده است.
حفرههای این سینیها در اشکال گرد، مربع شکل، شش ضلعی و... موجود است. تعداد حفرهها، ارتفاع حفرهها و نوع و جنس سینی کشت باید متناسب با نوع بذر رشد آن انتخاب شود. برای نمونه از سینیهای کشت 50 و 72 حفره معمولا برای قلمههای درشت و گلهای آپارتمانی و از سینی کشت 128،162 ،200 حفرهای برای کاشت بذر صیفی جات مانند بادمجان، گوجه فرنگی، فلفل، خیار، هویج و… استفاده میشود.
مزایای استفاده از سینی کشت سبزیجات
کاشتن بذر در فضای بسته در این سینیها یک روش عالی برای آماده کردن گیاهان برای پرورش در فضای باز است. چرا که رشد بذر در مراحل اولیه بسیار حساس است و میتواند کل فرایند گیاه را تحتتاثیر قرار دهد. تا قبل ساخت سینی کشت، درصد جوانهزنی بذر به سبب کاشت سنتی بسیار پایین بوده و راندمان کار را تا میزان بالایی کاهش میداد اما کشت در سینی نشا، میزان جوانهزنی را تا بالای 98 درصد افزایش داده است. برخی از مزایای سینی کشت سبزیجات عبارتاند از:
- تنوع بالا با توجه به نوع کشت.
- قابلیت شستشو جهت استفاده مجدد و عمر طولانی
- کمک به رشد عمودی ریشهها
- جلوگیری از نفوذ نور خورشید به ریشه گیاهان
- فراهم ساختن امکان جریان مناسب هوا به ریشه
- کاهش بیماریهای قارچی ناشی از رطوبت در گیاه
- مقاوم در برابر مواد شیمیایی ضد عفونی کننده.
- رشد یکنواخت بذرها و تراکم و یکنواختی محصول
- داشتن خاصیت آنتی یووی و مقاوم در برابر اشعه ماوراء بنفش
- کاهش دوره رشد گیاه
- حجم کوچک و دسترسی آسان
- کاهش مصرف آب
- مقرون به صرفه بودن
سینی کشت میکروگرین
سینی کشت میکروگرین از سینیهای مخصوصی است که برای کاشت انواع میکروگرینها موراستفاده قرار میگیرد. میکروگرینها سبزیجاتی جوان هستند و به محض ظهور سری دوم برگها چیده و مصرف میشوند. استفاده از میکروگرینها در سالهای اخیر بسیار موردتوجه قرار گرفته است. دلیل این محبوبیت طعم مطلوب این سبزیجات و همچنین خواص شگفتآور و مواد مغذی موجود در آن است. سینی کشت میکروگرین دارای ابعاد 30 در 60 و ارتفاع 6 سانتیمتر است و کف آن زهکشی شده تا بتوان پسآب را به راحتی جمعآوری کرد.
کشت عمودی سبزیجات
با کشت عمودی سبزیجات با استفاده از سینیهای کشت نشا میتوان تولید خود را در یک فضای محدود چند برابر کرد. در کشت طبقاتی سبزیجات در عین ثابت ماندن هزینهی فضای کشت، بازده محصول افزایش پیدا خواهد کرد.
خاک مناسب سینی کشت نشا
خاک سینی نشاء نباید از جنس ماسهای و دیگر خاکهای سنگین و سخت باشد چرا که ترکیبات ضد عفونی نیستند، همچنین حمل و نقل سینی را دشوار میسازند. ترکیباتی چون کوکوپیت، پیت ماس غنی شده و استریل، مخلوط کوکوپیت، پیت ماس یا کوکوپیت و پرلیت و یا کوکوپیت و ورمیکولیت خاک مناسب سینی کشت نشا به عنوان بستر کشت میباشند.