نقش کود های شیمیایی در تنظیم عناصر مورد نیاز گیاهان
دسته بندی: تغذیه گیاه

نیاز گیاهان به عناصر در جهت رشد ونمو و بازدهی بیشتر باعث شده تا مطالعات بیشتری در این زمینه انجام پذیرد. و با بررسی گیاهان مختلف میزان دقیق نیاز هر کدام از انها به عناصر مختلف شناسایی شوند . در این نوشتار سعی شده ضمن بررسی تاثیر کودها بر تامین عناصر مورد نیاز گیاهان به کمبود این عناصر نیز پرداخته شود
نقش کود های شیمیایی در تنظیم عناصر مورد نیاز گیاهان
عناصر پرمصرف:
- فسفر:
فسفر یکی از اجزای تشکیل دهنده هسته سلول و برای تقسیم سلولی ضروری است. به این دلیل که در تکامل بافت مریستم دخالت دارد و به ویژه در مرحله اولیه وسریع رشد مورد نیاز است. فسفر برای توسعه رشد ریشه نهال ها لازم است، تأمین فسفر کافی در بستر بذر برای بسیاری از گیاهان زراعی ضروری است. ریشهزایی، انجام فتوسنتز، ازدیاد مواد ذخیرهای، انتقال هیدرات کربن در گیاه، موفقیت در عمل تلقیح و تشکیل میوه، تأثیر در رنگ و درشتی میوه، زودرس نمودن میوه از تأثیرات دیگر فسفر روی گیاهان است.
دلایل کمبود فسفر:
افزایش یا کاهش pH خاک (خاکهای خیلی اسیدی و خیلی قلیایی)، کم بودن مواد آلی خاک، کاهش دمای خاک و افزایش رطوبت خاک و زمانی که میزان روی و سدیم و آهن موجود در خاک زیاد باشد، این امر رخ می دهد.
علائم کمبود فسفر در گیاهان:
فسفر در گیاهان به راحتی پویا بوده و وقتی کمبود آن ایجاد می شود، فسفر موجود در بافت های مسن گیاه به بافت های مریستمی و جوان منتقل می شوند. برگهای کوچک با رنگ سبز تیره تر از حالت معمولی، نوارهای قرمز و خشکیدگی نوک برگها نشان دهنده کمبود فسفر می باشند. علائم دیگر در محصولات دانه ریز مانند گندم شامل توقف و کند شدن رشد، پنجه دهی ضعیف و تأخیر در رسیدن محصول است.کمبود فسفر در غلات با توقف رشد وکند شدن فرایند توسعه گیاه مشخص می شود. در خاک های دچار کمبود فسفر،گیاهان زراعی ریشه ای از رشد باز می مانند.
- نیتروژن:
مقدار نیتروژن در خاکهای تحت الارض، معمولاً کمتر از لایه سطحی است زیرا بیشتر بقایای آلی بر روی سطح خاک باقی می مانند. ولی هنوز برای رشد اکثر غلات و گیاهان علفی غیرلگوم افراد مجبور به مصرف مقادیر زیادی کودهای حیوانی و یا کودهای شیمایی نیتروژنی هستند. نیتروژن خاک از بقایای گیاهی و حیوانی و از طریق تثبیت به وسیله گیاهان لگومینوز و درختان و از ترکیبات باران مثل نیترات منشأ می گیرد. تحت شرایط مناسب مقداری از نیتروژن آلی به نیتروژن معدنی تبدیل گردیده و سرانجام ممکن است به صورت آمونیوم و نیترات در آیند. با این وجود نیتروژن معدنی فقط جزء کوچکی از نیتروژن کل خاک است.
نیتروژن بیشتر از سایر مواد در تغذیه گیاه مصرف میشود و همواره بایستی در دوره رشد گیاه به صورت تدریجی مصرف شود. مقداری از آن قبل از کشت برای شروع رشد گیاه و بقیه تا حد مجاز در طول دوره بهرهبرداری استفاده میشود. بنابراین نیاز گیاهان به کودهای نیتروژن دار(ازت) زیاد است مصرف نیتروژن از مرحله جوانه زنی آغاز و در گلدهی و میوهدهی به اوج خود میرسد.
نیتروژن مورد نیازگیاه تحت تأثیر چند عامل قرار می گیرد. نیتروژن در خاک به شکل های آلی و غیر آلی وجود دارد و فعالیت باکتری های خاک در چرخه نیتروژن وضعیت همواره متغیری به وجود می آورد. مقداری از نیتروژن به شکل گاز وارد اتمسفر می شود و از دست می رود و مقداری از آن از طریق آبشویی با آب زهکشی از دسترس خارج می شود، قسمت عمده نیتروژن در خاک سطحی به فرم آلی وجود دارد، شکل های غیرآلی نیتروژن معمولاً برای گیاه قابل جذب است، در حالی که شکل آلی تا موقعی که معدنی نشود قابل جذب نیست. در مزارعی که کود شیمیائی مصرف نمی شود، گیاهان غیر لگوم، نیتروژن مورد نیازشان را از طریق معدنی شدن نیتروژن آلی خاک به دست می آورند.
گیاهان قادرند آمونیم آزاد شده از مواد آلی را جذب نمایند به این عمل نیتریفیکاسیون می گویند. ازت موجود در خاک توسط بعضی از باکتریها به صورت ازت آزاد در می آید که به این عمل دنیتریفیکاسیون گفته می شود. عمل دنیتریفیکاسیون غیر هوازی است، بنابراین در خاک های فاقد تهویه این عمل با شدت بیشتری صورت می گیرد.
درجایی که بقولات کاشته می شوند مسئله پیچیده تر می شود، زیرا بقولات قادر هستند نیتروژن هوا را از طریق فعالیت باکتری های ریزوبیوم موجود در گره های ریشه تثبیت کنند. این گره ها زندگی محدودی دارند وسرانجام می پوسند ونیتروژن را درخاک آزاد می کنند. بنابر این پیش بینی مقدار نیتروژن قابل جذب خاک برای گیاه دشوار است.کود ازته به دو صورت آلی (مانند کود های دامی، پودراستخوان، خون خشک و برگ پوسیده ) و معدنی ( مانند نیترات آمونیم ، فسفات آمونیم، اوره وغیره ) وجود دارد.
دلایل کمبود ازت:
(خاکهای اسیدی و قلیایی)، رشد سریع گیاه، کم بودن مواد آلی خاک، و زمانی که آبیاری بیش از حد صورت پذیرد بخش اعظمی از ازت موجود در خاک (خصوصاً خاکهای شنی یا سبک) آبشویی شده و از دسترس گیاه خارج میشود. مواقعی که رطوبت خاک بالا و دما پایین باشد گیاه مقدار ازت کمتری از خاک برداشت و علائم کمبود ازت رخ میدهد.
علایم کمبود نیتروژن در گیاهان:
علائم کمبود نیتروژن یکی از واضح ترین علایم کمبوددر گیاهان می باشد. شاخ و برگ گیاهان جوان به رنگ سبز متمایل به زرد درآمده و رشد آنها متوقف می گردد. در گیاهان مسن تر زردی و سوختگی در برگهای پایین تر که معمولاً از نوک و کناره برگها شروع شده دیده می شود. در ادامه کمبود ازت خوشه ها کوچک شده و پروتئین دانه معمولاً کم است.
- کلسیم:
علایم کمبود کلسیم:
چون کلسیم به طور کلی در گیاه غیر پویا می باشد، در آوندهای آبکش انتقال آن بسیار کم است. این عامل باعث عرضه ضعیف کلسیم شده و در نتیجه علایم کمبود اغلب در اندامهای ذخیره ای و میوه ها بوجود می آید. ایجاد بیماری «لکه تلخ» (bitter pit) در سیب ها یک نمونه بارز می باشد. سوختگی گلگاه (Blossom- End rot) در گوجه فرنگی، بیماری های قارچی و پایین آمدن کیفیت سویا از دیگر نمونه های آن می باشد. رشد جوانه های انتهائی و سلول های نوک ریشه درگیاهان متوقف می شود.کمبود شدید کلسیم در ذرت باعث جلوگیری از ظهور و باز شدن برگهای جوان می گردد و نوک برگها ممکن است با یک ماده ژلاتینی چسبنده پوشیده شود. برگها به هم می چسبند و ظاهری نردبانی بوجود می آورند.
- پتاسیم:
پتاسیم به چهارشکل مختلف در خاک وجود دارد؛ کانی های اولیه، تثبیت شده، قابل تبادل و پتاسیم محلول. در حالت معمولی پتاسیم آلی در خاک وجود ندارد. پتاسیم موجود درکودهای آلی و پس مانده های گیاهی به سرعت از مواد آلی شسته شده و به محلول خاک اضافه می شود و می توانند با رس خاک واکنش دهند.
پتاسیم از اجزای تشکیل دهنده مواد ساختاری گیاه نیست ولی در سنتز آمینواسیدها وپروتئین ها از یونهای آمونیوم، ضروری است. همچنین برای فتوسنتز مؤثر، تأمین پتاسیم کافی ضروری است و این عنصر در مکانیزم انتقال سایر عناصر غذایی از غشاء سلولی دخالت دارد. در بسیاری از مواقع پتاسیم موجود در خاک برای رشد گیاه زراعی کافی است، اما در مواردی که مقدار زیادی کود نیتروژن و فسفر مصرف شود ممکن است پتاسیم عاملی محدود کننده برای رشد شود.
دلایل کمبود پتاسیم:
خاکهای با pH پایین ترکمتر از 5 (اسیدی) ، خاکهای شنی و سبک یا خاکهای خیلی سنگین، خشکی و کمآبی خاک، آبیاری بیش از حد، زمانی که میزان منیزیم موجود در خاک زیاد باشد، از دلایل بروز کمبود پتاسیم در گیاه است.
علائم کمبود:
کوتاه شدن فاصله میان گرهها، رنگ پریدگی و زردی (کلروز) و برنزه شدن و خشک شدن حاشیه برگهای مسن که با افزایش شدت کمبود، زردی به داخل برگ نفوذ میکند. درکل رویش گیاه کند شده و لبه تعدادی از برگها سوخته و قهوهای (نکروز) شده و به طرف پایین خم میشود و ممکن است باعث ریزش برگ شود.ظهورکمبود ابتدا در برگهای پایینی بروز می کند. یکی دیگر از علائم کمبود آن کمبود پتاسیم ازکلروز و نکروز حاشیه برگ ها و نیز از تولید میوه ها و دانه های ریز مشخص می شود.
- منیزیم:
علایم کمبود منیزیم:
منیزیم در گیاه پویا می باشد و نشانه های کمبود آن ابتدا در برگهای پایینی (پیرتر) ظاهر می شود. در ذرت کمبود منیزیم باعث ایجاد کلروز در بین رگبرگهای برگهای پیرتر شده و فقط رگبرگها سبز باقی می مانند. در پنبه در برگهای پایین تر یک زمینه قرمز مایل به ارغوانی آشکار می شود که تدریجاً قهوه ای و نکروزه می گردد.
- سدیم:
- کلر:
علائم کمبود کلر :
مانند سایر عناصر، کمبود از گیاهی به گیاه دیگر متفاوت است. پژمردگی نوک پهنک برگ و سپس سبززردی، برنزه شدن و بافت مردگی، متداول ترین علایم کمبود کلر هستند. همچنین محدود شدن رشد ریشه همراه با ریشه های جانبی ،ضخیم و کوتاه و سرچماقی شدن از ویژگی های کمبود کلر می باشد. در جو ممکن است برگها به صورت لوله ای، پیچیده طویل تر از برگهای طبیعی و دارای رشد کمتر و نسبت به برگهای طبیعی شکننده تر می گردند. در سیب زمینی رنگ برگها، سبز روشن شده و دارای ظاهری زبر و خشن می شوند (با برآمدگی های عمودی در سطح بالایی). در درخت نارگیل با کمبود کلر، برگهای پیر زردرنگ و یا نارنجی می شوند و نوک وکناره برگها خشک می شود.
علایم سمیت کلر :
زیادی کلر در خاک و اثرات سمی آن روی گیاهان بیشتر از کمبود آن مورد توجه واقع شده است. تأثیر اصلی غلظت بالای کلر در محلول خاک افزایش فشار اسمزی آب خاک می باشد که در نتیجه قابلیت استفاده آب برای گیاه را کاهش داده، باعث پژمردگی گیاه می شود (خشکی القاء شده توسط کلر). اکثر درختان میوه، انگور و پسته و گیاهان زینتی به یون کلر حساس می باشند و هنگامی که غلظت کلر برگ به 5/0 درصد ماده خشک برسد، علائم سوختگی برگها توسعه می یابد. در تنباکو و گوجه فرنگی ضخیم و لوله ای شدن برگها ممکن است بروز نماید.
- گوگرد:
علائم کمبود گوگرد درگیاهان:
در برخی از مناطق ممکن است کمبود گوگرد داشته باشند، ولی به طور کلی این عنصر عامل محدود کننده ای برای محصول گیاهان زراعی نیست. علایم کمبود گوگرد در گیاه مانند کمبود نیتروژن است و گیاهان دارای کمبود گوگرد زرد کمرنگ می شوند ، دلیل این تشابه، به وظیفه آنها در گیاه و انتشار آنها در خاک بر می گردد. به هر حال تحرک گوگرد درگیاهان کمتر از نیتروژن می باشد و معمولاً برگهای جوان به رنگ زرد کمرنگ در می آیند. برگهای پیرتر سبز باقی می مانند ولی درکمبود نیتروژن این وضعیت برعکس می باشد. در مورد علائم کمبود استثناهای زیادی وجود دارد. ولی علایم عمومی آن عبارتند از: رنگ پریدگی، خمیدگی گیاه با ساقه های کوتاه و ضعیف. این نشانه ها با به کار بردن نیتروژن از بین نمی روند. گونه های گیاهی به طور قابل ملاحظه ای در نشان دادن علائم کمبود گوگرد متفاوت هستند.
- بررسی عناصر کم مصرف:
- بر:
- روی
نشانه های کمبود روی :
این عنصر درتشکیل هورمون های گیاهی نقش عمده ای داشته و اگر گیاه دچار کمبود این عنصر شود ، نوارهای موازی زرد رنگ دراطراف رگبرگ میانی مشاهده خواهد شد. با کمبود روی، نمو و تولید هیدرات کربن کاهش می یابد و علایم این کمبود بیش از همه با تشدید نورخورشید که مقدار هورمون نمو گیاهی را تقلیل می دهد، ظاهرمی شود. بیماری های ظاهر شده بر اثر کمبود، این عنصر کلروزه شدن برگ های جوان دردرختان میوه و بیماری روزت در غلات (برگ های کوچک متراکم درکنار هم ) می باشد . روی ، مانند بسیاری از عناصر غذایی کم مصرف دیگر اگر به مقدار زیاد استفاده شود برای گیاه سمی است.
- مس:
- مولیبدن:
- منگنز:
- آهن:
علامت اصلی کمبود آهن زردی یا کلروز است . این زردی معمولا در برگ های جوان دیده می شود و از آنجا تمام برگ های درخت به این حالت در می آیند . رنگ پریدگی معمولا میان رگبرگ ها بوده و خود رگبرگ ها سبز باقی می مانند و رگبرگ ها به صورت شبکه سبزی درزمینه زرد ظاهر می شوند. در بعضی انواع درختان مانند گلابی برگ ها اصولا سفید رنگ می شوند و رگبرگ ها نیز از زردی ناشی از کمبود آهن در امان نخواهند بود .
قدم اول در زمینه کمبود آهن پیشگیری از بروز این کمبود است . برای پیشگیری از بروز کمبود آهن باید شرایط محلولیت و قابلیت جذب بیشتر آهن را از طرق زیر برطرف نمود :
عدم مصرف آب های سنگین ، افزایش مواد آلی و کود سبز به خاک، زدن شخم کافی وتهویه بموقع خاک، انتخاب پایه و پیوندک مناسب و مقاوم به کمبود آهن در گلکاری، پیشگیری از کمبود آهن ، کاشت گیاهان در خاک های اسیدی و مصرف کلات های آهن از ابتدای تهیه گلدان است .
کمبود روی و آهن به ندرت در آب و هوای معتدل مسئله سازند، ولی گاهی ممکن است در بعضی انواع خاکها بروز کنند.
در تغذیه گیاهان زراعی ، گاهی اثرات مشکلات مربوط به عناصر کم مصرف از اهمیت خاصی برخوردار است. در مواردی که کمبود رخ می دهند، افت شدیدی در محصول و کیفیت آهن ایجاد می شود و باید به محض تشخیص برای رفع مشکل اقدام شود.

محصولات مرتبط
جدیدترین نوشته ها