انواع بذر گوجه‌ فرنگی و نحوه‌ کاشت آن


دسته بندی: زراعت
انواع بذر گوجه‌ فرنگی و نحوه‌ کاشت آن

گوجه‌فرنگی از محصولات پرطرفدار در ایران و سراسر دنیا است. این محصول محبوب را می‌توان به صورت خام در ظرف سالاد و یا به صورت رب در تهیه غذا و یا سس استفاده کرد. با توجه به خواص و کاربردهای مختلفی که این محصول دارد در سال بیشتر کشاورزان به تولید این محصول می‌پردازند. در حال حاضر انواع مختلفی از بذر گوجه‌فرنگی وجود دارد که هر کشاورز وظیفه دارد که قبل از کاشت اطلاعات کافی در مورد شرایط کشت و نگهداری آن داشته باشد. در این قسمت بازار بزرگ کشاورزی اطلاعات کامل و دقیقی را در مورد بذر گوجه‌فرنگی در اختیار شما قرار داده است همراه ما باشید تا بیشتر با این اطلاعات آشنا شوید.

انواع کشت گوجه‌فرنگی

در حال حاضر در قسمت‌های مختلف ایران گوجه‌فرنگی کاشت می‌شود.این محصول با توجه به نوع بذر می‌تواند کیفیت و بازدهی‌های مختلفی داشته باشد. یک بذر مناسب دارای ویژگی‌های مخصوصی ازجمله خوش فرم و کروی، درصد جوانه زنی بالا، مقاومت بالا در برابر آفات و قارچ‌ها، تناژ دهی زیاد است. حال با توجه به محبوبیت این محصول در ایران می‌توانید به راحتی هر مدل از این محصول را داشته باشید. تولید بذر گوجه‌فرنگی به دو روش گرده افشانی و یا هیبریدی انجام می‌شود. در روش هیبرید باید اقدامات خاصی انجام شود ازاین‌رو به مراتب به نسبت روش گرده افشانی سخت‌تر است و مستلزم مهارت کافی است. در روش تولید بذر هیبریدی گل‌های والد مادر را اخته می‌کنند و سپس از گرده والد پدر  را با استفاده از گرده استخراج می‌کنند حال این گرده‌ها را در شرایط خاصی نگه‌داری می‌کنند و سپس به شکل دستی گل‌های اخته شده از مادر انتقال می‌دهند. همان‌طور که مشاهده می‌کنید این روش نیازمند مهارت خاصی است که باید در شرایط بسیار مناسب توسط کارشناسان انجام شود. گوجه‌فرنگی به چهار دسته گوجه کبابی، کروی، گیلاسی و خمیری تقسیم می‌شوند.گوجه‌های خمیری اغلب برای سس استفاده می‌شود و گوجه‌های کبابی در دسته گوجه‌های بزرگ قرار دارند.

شرایط مساعد برای پرورش بذر گوجه‌فرنگی

یکی از مهم‌ترین شرایط برای پرورش هر گیاهی خاک مناسب است. گوجه‌فرنگی نیز جز سبزیجاتی است که دارای ریشه عمیق هستند حتی در برخی از مواقع ریشه این گیاه تا 120 سانتی‌متری زمین نفوذ پیدا می‌کند. اما اصل ریشه آن تا حدود 20 تا 30 سانتی‌متری عمق خاک است. بستر خاک باید بافتی مابین شنی تا رسی باشد تا نتواند آب را زیاد درون خودش زیاد نگه دارد. موضوع مهم بعدی این است که بستر خاک به صورتی باشد که ریشه‌ها بتوانند به راحتی تهویه داشته باشد. نکته مهم بعدی این است که در صورت نیاز از کودهای مناسب استفاده کنند.  بهترین خاک قبل از اینکه بذر را بکارید خاکی است که دارای کود مناسب است این بذر  ترکیبی از 100 لیتر آب، گرول حاوی 50 درصد هیومیک و 20 درصد فولیک اسید است.

نحوه کاشت بذر گوجه فرنگی

برای کاشت بذر گوجه‌فرنگی باید از یک گلدان کوچک که به همراه خاک مناسب استفاده نمایید. این خاک بهتر است مخلوطی از پرلیت و کوکوپیت باشد. با دست‌کمی روی خاک را گود می‌کنید سپس بذر را بکارید. روی بذر را 1 سانتی‌متر خاک بریزد و سپس به اندازه کافی آبیاری نمایید. دقت داشته باشید بعد از کاشت بذر آن را در محیطی پر نور قرار دهید تا حداقل بین 5 تا 8 ساعت نور کافی به آن بتابد. پیشنهاد می دهیم برای خرید ظرف مخصوص برای کشت انواع بذرها به ویژه بذرهای گوجه‌فرنگی از انواع سینی نشا که در بازار بزرگ کشاورزی ایران است استفاده  نمایید. در زیر به نکات کلیدی در زمان نحوه کاشت اشاره کرده ایم:

·       خاک: حال باید خاک بذر را باید تا حدی مرطوب نگه‌دارید. برای حفظ این رطوبت باید روی خاک یک کیسه پلاستیکی قرار دهید و هر روز تا قبل از جوانه زدن خاک را چک نمایید. بعد از گذشت 5 تا 10 روز اگر شرایط مناسب مهیا شود گیاه جوانه می‌زند و می‌توانید سپس آن را به مکانی مناسب منتقل نمایید. بهترین زمان برای انتقال نشا زمانی است که جوانه‌ها به اندازه کافی رشد کرده باشند معمولاً زمانی که دو ردیف روییده باشد می‌توان مطمئن شوید که تا حدی ریشه برای انتقال مقاوم شده است. برای جابه‌جایی گوجه سعی کنید بذر را با خاکی که در اطرافش است به مکان اصلی منتقل کنید.

·       آبیاری:   آبیاری را تنها باید در زمانی انجام دهید که خاک کاملاً خشک شود. اگر زودتر از موعد آبیاری کنید گوجه‌های یلی سریع خراب می‌شوند. بهترین زمان آبیاری این محصور در طول روز است.

·       نور: گوجه‌فرنگی از محصولاتی است که باید در نور زیاد و مستقیم قرار بگیرد. پس اگر بذر گوجه‌فرنگی را در گلدان کاشته‌اید پشت پنجره بگذارید و اگر در باغ یا باغچه می‌کارید در زیر درختان بزرگ نباشد که سایه بیندازد.

·       کود دهی: دقت داشته باشید در همان ابتدای کاشت بذرهای گوجه‌فرنگی از کود استفاده نکنید صبر کنید دو هفته بعد از جوانه زدن زمانی که محصول در حال گل دادن است از کودهای مناسب مانند فسفر، ازت و پتاسیم استفاده نمایید. به محض گل دادن دیگر به هیچ عنوان به محصول کود ندهید.

·       گرده افشانی: یکی از اقدامات مؤثری که می‌توانید در زمان کاشت گوجه‌فرنگی انجام دهید کمک به گرده افشانی است به این صورت که در طبیعت با استفاده از باد و یا حتی پروانه و زنبور گرده افشانی خوبی  انجام می‌شود. اگر شما در منزل بذر گوجه را کاشته‌اید می‌تواند با چند ضربه آرام گرده افشانی را انجام دهید.

·       دمای مناسب: بهترین شرایط برای رشد گوجه‌فرنگی در شبانه‌روز متفاوت است  به این صورت است که در روز باید دمایی بین 20 تا 25 و در شب بین 19 تا 17 درجه سانتی گراد داشته باشد.

·       بهترین فصل: اگر قصد دارید گوجه در فضای باز بکارید باید فصل بهار را انتخاب نمایید. در غیر این صورت اگر در فضاهای بسته هستید بهتر است شرایط دمای 20 درجه با نور مناسب را فراهم آورید.

·       برداشت گوجه: مدت زمانی که می‌توانید برداشت محصول داشته باشید بین 60 تا 80 روز است. اگر بوته‌های گوجه را به‌درستی هرس کنید و شرایط نگهداری آن را در بهترین حالت ممکن حفظ نمایید. می‌توانید مدت زمان بیشتری از گوجه‌های آن استفاده نمایید. برای هرس گیاه باید برگ‌های پایینی را کوتاه نمایید تا به جای رشد برگ‌های گیاه ساقه قوی‌تر شود و گوجه‌های بیشتری بدهد.

انواع بذر گوجه‌فرنگی

در زیر به چند نمونه از بذرهای رایج گوجه‌فرنگی اشاره‌کرده‌ایم:

بذر گوجه‌فرنگی روما وی اف: گوجه‌های این بذر گرد و کشیده هستند و معمولاً وزنی حدود 60 تا 80 گرم دارند. نسبتاً دیررس هستند. این بذر گیاهی مقاوم را به ثمر می‌رساند مقاومت این محصول بیشتر در برابر ورتیسیلیوم و فوزاریوم هستند. اگر قصد دارید این محصول را در فضای باز استفاده کنید می‌توانید از این بذر هلندی استفاده نمایید.

بذر گوجه‌فرنگی ریوگراند: با کاشت این بذر می‌توانید گوجه‌های خوش‌رنگ، گرد و با وزنی حدود 110 گرمی داشته باشید. در شرایط مناسب کشت می‌تواند رویش بالایی داشته باشد و در زمان مناسب باردهی خوبی نیز داشته باشد. یکی از مزیت‌های مهم این بذر این است که در برابر ورتیسیلیوم و فوزاریوم نژادهای 1 و 2 مقاوم است. این محصول نیز تولیدات هلند است و با آب‌وهوای متفاوت سازگار است.

بذر گوجه‌فرنگی سی اچ: میوه این محصول گرد و سفت است به همین دلیل احتمال خراب شدن آن بسیار کم است. این محصول به نسبت بذرهای قبلی که گفتیم مقاوم‌تر هستند به همین دلیل به نسبت نمونه‌های گفته شده در ایران بیشتر استفاده می‌شود.

بذر گوجه‌فرنگی هیبرد: بوته این بذر نسبتاً بزرگ است و در برابر ویروس تی وای ال سی وی که یک ویروس بسیار خطرناک در گوجه‌فرنگی است. بیشتر این بذر در فصل پاییز در مناطق جنوبی کشور کشت می‌شود. گوجه‌های این بذر بسیار زیبا و گرد هستند.

بذر گوجه‌فرنگی هیبرید دانفیس: این بدر به شما گیاهی با رشد نامحدود می‌دهد به همین دلیل بهترین انتخاب برای افرادی است که می‌خواهند گوجه‌فرنگی گلخانه‌ای پرورش دهند. بهترین روش کشت برای این گیاه با توجه به شرایطی که دارد کشت داربستی است. بوته‌های این میوه می‌تواند حتی در فصل سرد سرما گوجه‌های گرد و زیبا بدهد. گوجه‌های هیبرد دانفیس به دلیل سفت بودن و ماندگاری بالا برای صادرات بسیار مناسب هستند.