بررسی انواع سمپاش زراعی و باغی
پرورش گیاهان و محصولات باغی در سراسر دنیا از فعالیتهای بسیار مهم محسوب میشود که کارشناسان و مهندسان زیادی در پیشرفت این مسیر فعال هستند. یکی از کارهای بسیار مهمی که در پرورش گیاهان انجام میشود استفاده از سموم مخصوص است. درگذشته سمپاشی کار بسیار سخت و زمان بری بود اما با تولید انواع سمپاشها به کاری ساده و راحت تبدیلشده است. سمپاشها دارای یک مخزن هستند که فرد باید با توجه به نوع و تعداد درختان و گیاهان خود سم مورد نظر را داخل آن بریزد. سمپاشها با توجه به نوع کاربری که دارند به دو دسته سمپاش زراعی و باغی تقسیم میشوند.یکی از خدماتی که بازار بزرگ کشاورزی ارائه میدهد معرفی انواع مختلف سمپاشها بهویژه سمپاش زراعی و باغی است با ما همراه شوید تا بیشتر با این سمپاشها آشنا شوید.
اجزای سمپاش زراعی
سمپاشها دارای اجزای مختلفی از جمله مخزن، پمپ، لوله، صافی، نازل اتصالات، موتور و توربین هستند که هر کدام از این قسمتها میتواند در هر سمپاش با توجه به نوع کاربرد آن متفاوت باشد. به عنوان مثال در یک سمپاش ممکن است صافی نقش بسیار مهمی را ایفا کند اما در یک سمپاش وجود صافی مهم نباشد. یکی از قسمتهای مهم در این محصول قسمت مخزن است به همین دلیل این قسمت باید از مواد بسیار عالی تولید شود که در برابر آفتاب و نور خورشید تا حد زیادی مقاوم باشد. یکی از موارد مهم دیگری که باید در زمان تولید سمپاش زراعی به آن توجه شود این است که دستگاه وزن کمی داشته باشد تا در زمان سمپاشی فشاری بر روی افراد وارد نشود. اغلب برای لحاظ کردن این مشخصات از مواد پروپیلن استفاده میکنند.
یکی دیگر از قسمتهای دیگر در سمپاش شیلنگ است. این قسمت نیز با توجه به مدل محصول متفاوت است، فرغونی، زنبه ای، 3 و 5 لایه رایج ترین مدلها هستند که از جنس پیویسی تهیه میشوند. نازلها بخش دیگری از سمپاشها هستند که کیفیت آنها در کیفیت نهایی سمپاش نقش مستقیم دارد. نازلها به دو صورت بادبزنی و مخروط پاش در بازار موجود است. مدل بادبزنی برای سمپاش لانس دار به منظور علفکش پاشی و همچنین مدل مخروط پاش برای سمپاشیهای حشرهکش و قارچکش استفاده میشود. در زمان خرید سمپاش دقت داشته باشید که خروجی میان نازل به چه میزان است این پارامتر برحسب لیتر در دقیقه است که با دبی عنوان میشود. نکته بعدی زاویه پاشش سمپاشها است که با ارتفاع آن با سطح رابطه عکس دارد.
انواع سمپاش زراعی
سمپاشهای زراعی به چهار دسته سمپاش اتومایزر پشتی، سمپاش میکرونر پشتی و سمپاش پشت تراکتوری بوم دار و سمپاش توربینی تقسیم میشوند. در زیر به صورت خلاصه توضیحی در مورد انواع سمپاش زراعی در اختیار شما قرار داده ایم:
سمپاش اتومایزرپشتی: در این دستگاه از طریق جریان شدید هوا مواد سمی را به صورت قطرهای میکند. برای انجام این عملیات از یک توربین که بر روی یک محور با موتور دو زمانه است استفادهشده است. سمپاشی در این دستگاه با استفاده از کلاهکی که در آخر خرطومی است قابل کنترل است. مخزنها این دستگاه ظرفیت 12 لیتری دارد.این مدل از سمپاشها در دسته سمپاشهای زراعی قرار دارد البته برای اینکه قدرت این دستگاه را بالا ببرید میتوانید از هد میکرونر یا الکترواستاتیک استفاده نمایید. محصول قابلیت شعله افکن، گرانول پاشی و گردپاشی دارد و میتواند برای کاربری حشرهکشی و قارچکش پاشی استفاده نمایید.
سمپاش میکرونر پشتی: در این محصول از تکنولوژی گریز از مرکز استفادهشده است به این صورت که سم در استوانه و یا پیالهای که تعبیهشده است ریخته میشود و سپس دستگاه با موتور الکتریکی که دارا است میتواند تمامی قطرات آن را به اطراف بپاشد. این دستگاه به نسبت سمپاشهای هوایی و توربینی سادهتر هستند.
سمپاش توربولاینر زراعی پشت تراکتوری: این سمپاش زراعی برای مزارعی با مساحت بالا و نیمه مکانیزه مناسب است و دارای بهرهوری نسبتاً بالایی است. مخزن، شاسی، لوله انتقال سم، پمپ، آرایه نازلها، پمپ، فیلتر و لوله خرطومی از قسمتهای اصلی این سمپاش است.
انواع سمپاش باغی
با توجه به تنوع آفتها و مشکلات باغی علاوه بر سمپاش زراعی، سمپاش های باغی نیز تولید میشود تا کشاورزان محترم بتوانند با انتخابی درست این مشکلات را به صورت اصولی ریشهکن کنند. در زیر به انواع سمپاشها اشارهکردهایم:
سمپاش دستی: سمپاشهای دستی یکی از سنتیترین سمپاشها موجود در بخش کشاورزی است. این سمپاشها در مصارف کم مانند باغهای با متراژ پایین استفاده میشود. این سمپاشها به دو صورت فشار متناوب و ثابت هستند.
سمپاش ساده: این سمپاشها اغلب کوچک هستند و تنها برای چند درخت یا درختچه استفاده میشوند. مخزن سمپاشها ساده اغلب حجمی بین 10 تا 25 لیتر دارد. این محصول برای علفهای هرز مناسب نیستند.
سمپاش اهرمی پشتی: سمپاشهای اهرمی یا کتابی دارای فشار ثابتی هستند که تا حد زیادی فرایند سمپاشی را آسانتر کرده اند. با توجه به ویژگیهایی که این سمپاشها دارند میتوانید بوم و نازلهای تی جت که همان مخروط تو خالی است را بر روی آنها نصب کرد. این سمپاشها در دسته سمپاشهای موتوری هستند که برای استفاده نیاز به نیرو دارند
سمپاش فرغونی: اگر به دنبال سمپاش مناسب برای باغ هستید بهترین انتخاب است زیرا این محصول با موتور چهار زمانه و با حداکثر ظرفیت 100 لیتر مخزن میتواند به شما کمک کند که در کمترین زمان مساحت زیادی را سمپاشی نمایید.
سمپاش موتوری لانس دار:در مدلهای ذکر شده برای سمپاشی با دست به اهرم فشار وارد میشود اما در این مدل از نیروی موتور استفاده میشود. حجمی که مخزن این سمپاشها دارد بین 20 تا 25 لیتر است که بهترین انتخاب برای مزارع بوده و قابلیت نصب و نازل دارد.
سمپاش زنبه ای: این سمپاش با ساختاری که دارد مخزن ثابت و چرخ ندارد. سمپاشها زنبه ای در دسته سمپاشهای موتوری هستند که باید فشار و نیروی کاربر کار کنند.
سمپاشهای تراکتوری: این سمپاشها به نسبت سمپاشهایی که تا این قسمت معرفی کرده ایم پیچیدهتر هستند. این دستگاه بر روی یک شاسی قرار گرفته است که یک مخزن پلاستیک و یا ضد زنگ نیز دارد. یکی از ویژگیهای این دستگاه این است که میتوانید حجم موجود در مخزنها را بهراحتی مشاهده نمایید. با توجه به بزرگ بودن این دستگاهها مخزن آنها نیز به همین اندازه بزرگ هستند و مزنی بین 150 تا 500 لیتر دارند.
تریلرهای سمپاش:نو دیگر سمپاشها هستند که ظاهری شبیه تریلر دارند به این صورت که دارای یک مخزن بزرگ با ظرفیت 189 تا 3785 لیتر سم هستند. استفاده از این دستگاه بسیار آسان است و می تون باغهای باغی بزرگ را در کمترین زمان سمپاشی کرد.
نکات مهم در زمان استفاده از سمپاش
بهتر است قبل از استفاده از هر نوع سمپاشی با اصول استفاده از آنها آشنا شوید تا مشکلی برای فرد و گیاه به وجود نیاید.
اولین نکتهای که باید به آن توجه کنید این است که ابتدا باید دستگاه را کاملاً با آب بشویید و سپس حدود دوسوم از مخزن را آب نمایید.
برای حفظ سلامت، کاربر باید لباسهای مخصوص که شامل روپوش و شلوار یکسره به همراه دستکش و ماسک بپوشد. حتی در برخی از مواقع که درصد سموم بیشازحد نرمال قوی هستند باید کاربر از عینک و کلاه استفاده کند.
حال قبل از استفاده باید فشار دستگاه تنظیم شود. برای این گام بعد از ترکیب آب با سم باید با تلمبه ضربههای پی در پی و یکنواخت وارد کنید با این کار میتوانید فشار داخل دستگاه را زیاد کنید.
یکی از قسمتهای دیگر که باید حتماً باید چک شود درزهای موجود است که به هیچ عنوان نباید نشتی داشته باشد. بهترین روش این است که قبل از استفاده ابتدا چند بار به صورت امتحانی دستگاه را تست کنید تا قدرت پاشش آن را مشاهده نمایید، برای امتحان اولیه سعی کنید شلنگ را به سمت پایین بگیرید و فاصله حداقلی را رعایت نمایید. اگر در این مرحله نازل گیر کرد باید ابتدا نازل را تنظیم نمایید.
حال با توجه به مدل سمپاش باید از آن استفاده کنید به عنوان مثال اگر سمپاش به صورت دوشی باشد باید ابتدا بندهای آن را مطابق با اندام خود تنظیم نمایید. همچنین اگر دستگاه به صورت غیر موتوری است باید سرعت راه رفتن خود را ثابت نگه دارد.
اقدامات لازم برای بالا بردن طول عمر سمپاش زراعی
سمپاش زراعی و باغی یکی از دستگاههای مهم و حساس هستند و بیشتر کشاورزان برای اینکه بتوانند تا مدتها از آنها استفاده کنند باید با روشهای مراقبت از آن آشنا باشید. در زیر به این روشها اشارهکردهایم:
· برای اینکه بتوانید از عمر مفید این دستگاه استفاده کنید باید علاوه بر مراقبت از آن، به شیوه صحیح از آن استفاده کنید. به عنوان مثال اگر در حین کار احساس کردید نازل گیر کرده است به جای وارد کردن فشار بیشتر، تمیزی آن بررسی شود.
· به هیچ عنوان سمپاش نباید در معرض نور خورشید باشد، مناسبترین محلی که میتوانید سمپاش را در آن نگهدارید یک مکان تاریک و بدون رطوبت است. البته دقت داشته باشید اگر مخزن دستگاه پلاستیکی است به هیچ عنوان در معرض جوندگان نباشد.
· تمیز بودن مخزن سمپاش یکی از موارد مهمی است که در عملکرد کلی و طول عمر دستگاه تأثیر دارد ازاینرو بعد از هر بار مصرف مخزن سمپاش را به صورت کامل تخلیه و تمیز نمایید. میتوانید برای تمیزی بیشتر مخزن به همراه آب چند قطره مایع شوینده استفاده نمایید و سپس شیلنگ و نازل را نیز به همین مواد بشویید تا اگر دچار گرفتگی شده است تمیز شود.
· یکی از موارد مهمی که علاوه بر مراقبت دستگاه بهسلامت بیشتر گیاهان کمک میکند این است که در هر بار سمپاشی میزان سمی که موردنیاز است را آماده نمایید. زیرا اگر سم مدتزمان بیشتری در مخزن بماند علاوه بر آسیب رساندن به گیاهان، طول عمر مخزن را نیز کم میکند.
بهترین نازلها در سمپاش زراعی
همانطور که گفتیم یکی از قسمتهای مهم در سمپاشهای باغی نازلها هستند. نازلها به دو صورت مخروط پاش یا بادبزنی تولید میشوند که هر کدام برای یک سری عملیات خاص هستند به عنوان مثال مخروط پاش ها برای حشرهکشی و یا قارچکشی و بادبزنی برای علفکشی استفاده میشود. علاوه بر الگوی پاششی دو نقش مهم دیگر دبی نازل و زاویه پاشش است. ازاینرو در تمامی دستگاهها 4 شماره وجود دارد که دو شماره سمت چپ مربوط به زاویه پاشش و دو شماره سمت راست مربوط به دبی نازل است. مورد مهم بعدی که در زمان خرید به شما کمک میکند که تصمیمگیری بهتری داشته باشد رنگ نازل است. در زیر بهتناسب رنگهای نازل به حداقل دبی آنها اشارهکردهایم:
· نارنجی: 01
· سبز: 015
· زرد:02
· آبی:03
· قرمز:04
· قهوهای:05
· خاکستری:06
· سفید: بیش از 06