هر آنچه که باید در مورد انواع اتصالات پلیاتیلن بدانیم!
در گذشته برای لولهکشی و اتصالات آن دردسرهای زیادی وجود داشت اما در حال حاضر میتوان ردپای پیشرفت علم را حتی در بالا رفتن کیفیت اتصالات مشاهده کرد به این صورت که دیگر برای لولهکشیهای صنعتی و سنگین میتوان بدون نیاز به دستگاههای سنگین جوشکاری و با استفاده از مادگی اتصالات را برقرار کرد. پلیاتیلن با توجه به کیفیت و ویژگیهایی که دارد در حال حاضر بیشترین استفاده را در مبحث لولهکشی و اتصالات دارد و میتوان گفت در چند سال اخیر بهترین گزینه برای انتخاب سیستمهای آبیاری و آبرسانی در حوزه کشاورزی و باغداری بوده است. با توجه به تجربهای که بازار بزرگ کشاورزی در این سالهای حضورش در حوزه کشاورزی و صنایع وابسته داشته است باید در زمان خرید دقت نمایید که بهترین و مناسبترین اتصالات را متناسب با نیاز خود خریداری نمایید.از اینرو در این مقاله سعی کردهایم کاملترین اطلاعات را در مورد اتصالات پلیاتیلن در اختیار شما قرار دهیم تا انتها همراه ما باشید تا پاسخ سؤالاتتان در این حوزه را بیابید.
پلیاتیلن چیست؟
اولین بار در یک شرکت در انگلستان پلیاتیلن کشف شد بعد از آن با آزمایشهای متعدد که بر روی آن شد در تولیدات مختلف به کار گرفته شد و تنها در مواردی موفق بود که از بهترین کیفیت آنها استفاده شد. یکی از دلایل استفاده از پلیاتیلن در لوله و اتصالات این است که اصولاً عیبیابی و تعمیر لولهها کار بسیار سخت است و باید از لولههایی استفاده شود که حداقل تا 100 سال آینده با مشکل مواجه نشود. حال با توجه به اهمیت این موضوع سعی میشود که از بهترین و باکیفیتترین مواد در تولید لوله و اتصالات پلیاتیلن استفاده شود.
مزایای اتصالات پلیاتیلن
اتصالات پلیاتیلن مزایای زیادی دارد که در زیر به آنها اشارهکردهایم:
· مقاوم در برابر هرگونه فشار و ضربهای
· مقاوم در برابر شکستگی و ترکخوردگی
· مقاوم در برابر مواد شیمیایی
· مقاوم در برابر ساییدگی
· مقاومت بالا در برابر ارتعاشات و تنشهای زمین
· مقاوم در برابر زنگزدگی
· سطحی صاف و صیقلی بهمنظور جلوگیری از هر گونه رسوبگیری
· کمترین اصطکاک داخلی
· هزینه نصب و اجرا پایین
· تعمیر و نگهداری بهصرفه
انواع اتصالات پلیاتیلن
برای متصل کردن لولههای پلیاتیلن میتوان از اتصالات مختلفی استفاده کرد که هرکدام از این اتصالات اگر بهدرستی انتخاب و استفاده شود میتواند مزایای زیادی داشته باشد. از رایجترین مزیتی که در اکثر مدلهای اتصالات پلیاتیلنی وجود دارد این است که هزینه حمل و نصب پایینی دارد و احتمال رسوبگیری بهمرور زمان در آنها بسیار کم است. در زیر به انواع اتصالات پلیاتیلن اشارهکردهایم:
اتصالات پیجی: جنس این اتصالات از پلیپروپیلن است و حداکثر در برابر فشار 10 بار مقاوم هستند. یکی از مزیتهای این اتصالات این است که به دلیل کیفیت خوبی که دارند میتوانید تا چندین بار از آنها استفاده کنید و همین موضوع به شما کمک میکند تا حدی در هزینهها صرفهجویی نمایید. برای اتصالات پیچی میتوان از سه راه ساده، زانو، سه راه ناف دنده، اتصال ماده کمربند، اتصال نر و چهارراه استفاده کرد. کاربرد اصلی این اتصالات در اصل برای لولههای پلیاتیلن با قطر 20 تا 125 میلیمتر است و بیشتر برای پروژههای آبرسانی در صنعت کشاورزی استفاده میشود. البته باید دقت کنید این اتصالات در برابر آبها داغ به هیچ عنوان مقاوم نیستند و باید از دمای متعادلی استفاده شود. این اتصالات 4 قسمت اصلی دارد که در زیر به آنها اشارهکردهایم:
· بدنه و سرپیچ از جنس HDPE است که متناسب با انواع محیطها ازجمله محیطهای باز و یا داخل زمین استفاده میشود.
· اسپیلت رینگی برای نگه داشتن لوله است که بهمرور زمان از بدنه بیرون نزند.
· بوشینگ از جنس بدنه که همان HDPE است تولید میشود باعث میشود که فشار مضاعفی بر اورینگ وارد کند و به اصطلاح آببندی را بهصورت اصولی انجام دهد.
· اورینگها از جنس پلاستیک هستند و اغلب برای آببندی اتصالات پیچی استفاده میشوند.
اتصالات جوشی: همانطور که از نام این روش مشخص است لولهها برای اتصال جوش داده میشوند.این روش بیشتر در صنایع پتروشیمی و نفت کاربرد دارد. اتصالات جوشی شامل زانو، سه راه، چهارراه، فلنج و گپ هستند. برای اتصال جوشی باید بهترین روش را با توجه به کاربرد لولهها انتخاب کنید به عنوان مثال برای صنایع گاز از الکتروفیوژن و برای جوش لب به لب از آب و فاضلاب و آتشنشانی استفاده میشود. این اتصالات بسیار ساده هستند و در محل لولهکشی انجم میشوند و در موارد متعددی ازجمله سیستم های آبرسانی و فاضلاب، مصارف کشاورزی، صنعتی کاربرد دارد. یکی از ویژگیهای مهم این اتصالات این است که در برابر تغییرات دمایی ناگهانی مقاوم هستند. اتصالات جوشی فاضلابی انواع مختلفی ازجمله سه راه جوشی فاضلابی، زانو جوشی 45 درجه فاضلابی، زانو جوشی 90 درجه فاضلابی، تبدیل جوشی فاضلابی، سه راه جوشی 90 درجه، سیفون، تبدیل سیفون، موفه بلند، دریچه بازدید، درپوش تست و موفه کوتاه.
اتصال حرارتی بوشنی: در این روش از یک بوشن استفاده میشود به این صورت که دو سر لوله را در یک بوشن قرار می دهند و سپس دو سر آن را به لولهها جوش می دهند.
جوش اکستروژنی: یکی دیگر از روش های اتصال است که کمی با روش های دیگر متفاوت است. در این روش برای برقراری ارتباط از روش های مختلفی استفاده میشود.
فلنجی: برای این اتصال از دیسکهای فلزی و گرد که به آنها فلنج گفته میشود استفاده میشود. بر روی فلنج ها سوراخ هایی وجود دارد که میتوان به راحتی دو لوله را به یکدیگر متصل کرد. معمولاً این لولهها برای خطوط گاز کاربرد دارند البته کاربردهای دیگری نیز دارند که برای استفاده بهتر باید بهترین آنها را انتخاب کرد. از انواع مختلف فلنج ها میتوان به فلنج استیل کور، فلنج استیل گردن دار، فلج دندهای، روکار اسپیلون و فولادی تخت نام برد.
اتصالات جوشی فشار قوی: این روش اتصال دارای استانداردهای ملی و بین المللی است به همین دلیل معمولاً در موارد حساس استفاده میشود. اتصالات فشار قوی دارای فشارهایی بین 6 تا 25 هستند که هر فردی با توجه به نیاز خود میتواند مناسب ترین آنها را انتخاب نماید. حداکثر دمایی که این اتصالات میتوانند تحمل کنند 60 درجه سانتی گراد است. اتصالات جوشی فشار قوی در انواع سایزهای مختلف بین 20 تا 200 تولید میشوند همچنین شامل انواع مختلفی ازجمله زانو جوشی فشار قوی، گپ فشار قوی، سه راه جوشی فشار قوی 90 درجه، سه راه تبدیل جوشی فشار قوی 90 درجه، زانو جوشی فشار قوی 90 درجه، تبدیل جوشی فشار قوی و فلنج استفاده کرد.
اتصالات تزریقی: برای اتصالات تزریقی باید قبل از هر کاری ابتدا قالب نهایی تولید شد و سپس از طریق ماشینآلات مخصوص تزریق انجام شود. این روش اتصالات به نسبت اتصالات فلزی و چدنی مقاوم و استحکام بالاتری دارند. در این روش تا حدی مجاز هستید که از ضایعات استفاده کنید اما دقت داشته باشید بیشترین حد مجاز تنها 5 درصد است و استفاده بیشتر باعث پایین آمدن کیفیت میشود.
اتصالات الکتروفیوژن: این اتصالات مانند اتصالات جوشی است که از طریق جوش دادن میتوان دو لوله پلیاتیلن را به یکدیگر متصل کرد اما تفاوت اصلی که این روش اتصال با روش جوشی دارد این است که از جوش الکتریکی استفاده میشود و همین امر باعث میشود که دقت و مقاومت تا حد زیادی بالا برود. با توجه به ظرافت . درصد اطمینانی که این اتصالات دارد بیشتر در موارد حساس مانند شبکههای توزیع گاز از آنها استفاده میشود. میتوانید این روش را در سایزهای مختلف 20 تا 250 میلیمتر استفاده نمایید. جالب است بدانید در ایران بیشتر لولهکشیهای شبکه گازرسانی با سایز زیر 250 میلیمتر و با فشار 240 پوند انجام میشود. انواع مختلف این اتصالات شامل کوپلر الکتروفیوژن، تبدیل الکتروفیوژن، زانو 45 و 90 درجه الکتروفیوژن، کمربند الکتروفیوژن، انشعاب گیر الکتروفیوژن، درپوش و سر راهی الکتروفیوژن است.
اتصالات کوپلینگی: یکی دیگر از روش های اتصالات لولههای پلیاتیلن اتصالات کوپلینگی است که علاوه بر وظیفه اتصال مانع بسیار خوبی از نشت مواد به بیرون لوله میشود. کوپلینگ ها از تولیدات کشور ایتالیا هستند و در مصارف مختلفی ازجمله صنایع نظامی، دارویی، غذایی، دریایی، پتروشیمی و هیدرولیکی استفاده میشود.
رایجترین مدلهای اتصالات پلیاتیلن
همانطور که گفتیم اتصالات پلیاتیلن بهمنظور کاربردهای خاصی تولید میشوند در زیر به رایجترین مدلهای اتصالات پلیاتیلن با کاربردهایش اشارهکردهایم:
· اتصالات زانویی: تغییر مسیر خطوط لولهکشی
· اتصالات چهار راهی: برای انشعاب سازی و انتقال خطوط لوله و سیالات در جهتهای مختلف
· اتصالات بوشن: برای اتصال دو لوله با قطرهای متفاوت
· اتصالات درپوش: برای مسدود کردن خط یا انشعاب
· اتصالات فلنچ: اتصالات بین لولهها
· اتصالات مغزی: اتصال بین لوله و اجزای خطوط لولهکشی
· سه راهی: انشعاب دادن به لوله
· سه راه تبدیل: انشعاب سازی
· اتصالات فلنجدار: اتصال فلنج به یک لوله
· اتصالات موفه کوتاه : تنظیم حجم ورودی و خروجی
· اتصالات سیفون پلیاتیلن: منحرف کردن مسیر
· اتصالات تبدیل پلیاتیلن دو سر مهره: اتصال و پیچ کردن لولهها
اتصالات نر و ماده لوله پلیاتیلن: اتصال پیچ دو لوله و رابط خطوط لوله