روش تولید کود مرغی مایع


دسته بندی: تغذیه گیاه
روش تولید کود مرغی مایع

روش تولید کود مرغی مایع شامل فرایندهایی نظیر عصاره‌گیری و تصفیه کودهای مرغی جامد است که منجر به تولید کود باکیفیت برای تأمین نیازهای تغذیه‌ای گیاهان و افزایش مقاومت آن‌ها در برابر بیماری‌ها می‌گردد. اگر مایلید با این کود، روش‌های تولید و مصرف آن آشنا شوید، در ادامه مطلب با ما همراه باشید.

کود مایع مرغی چیست؟

کود مایع مرغی نوعی کود طبیعی و ارگانیک تهیه شده از فضولات مرغی است که با روش‌های خاص تولید می‌شود. کود مرغی حاوی عناصر مغذی غنی بسیاری است که با افزایش ‌فعالیت میکروارگانیسم‌های مفید خاک و مواد آلی خاک، به رشد و سلامت گیاهان و افزایش کیفیت فیزیکی و شیمیایی خاک کمک می‌کند. کودهای مایع مرغی سرشار از عناصر درشت مغذی چون نیتروژن، فسفر، پتاسیم و ریزمغذی‌هایی چون منیزیم، سدیم و گوگرد و بسیاری عناصر دیگر است که بسته به پوشش بستر، سن و نوع تغذیه طیور ممکن است متفاوت باشد.

داشتن ویژگی‌هایی چون درصد بالای مواد مغذی، استریل و عاری بودن از هر نوع عامل بیماری‌زا و بذر علف هرز، سهولت استفاده و اثربخشی بالا، این کود را در زمزه‌ی بهترین و مناسب‌ترین کودها برای درختان و گیاهان قرار  داده است.

 مزایای استفاده از کود مرغی مایع

کود مرغی مایع به سبب داشتن مواد مغذی فراوان بسیار مورد توجه کشاورزان قرار گرفته است. قبل از پرداختن به روش تولید کود مرغی مایع با برخی از خواص و مزایای آن آشنا خواهیم شد. از خواص و مزایای این کود می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • داشتن عناصر مغذی چون نیتروژن، فسفر، پتاسیم  
  • افزایش بهره‌وری خاک
  • کمک به رشد گیاهان
  • کاهش نیاز به کودهای شیمیایی
  • تقویت سیستم ریشه گیاه
  • افزایش مقاومت در برابر آفات و بیماری‌ها
  • کاهش فرسایش خاک
  • سازگار با محیط زیست

روش تولید کود مرغی مایع

کودهای مرغی از فضولات مرغ‌های پرورش یافته گوشتی و تخم‌گذار موجود در مرغداری‌ها جمع‌آوری‌ می‌شوند. کودهای جمع آوری شده یا به صورت طبیعی یا به وسیله دستگاه خشک یا به عبارتی کمپوست می‌شوند. کمپوست‌های خشک‌شده سپس در مایعات مختلف دارای حلالیت بالا حل می‌شوند و برای مدتی (معمولاً چند هفته) در مخزن یا حوضچه نگه‌داری می‌شوند تا فرآیند تخمیر به طور طبیعی رخ دهد.

این فرآیند موجب تجزیه مواد آلی موجود در کود مرغی و تولید محلول غلیظی می‌گردد که همان کود مرغی مایع است و با داشتن عناصر مغذی و اسید آمینه فراوان موجب مقاوم شدن زمین‌های کشاورزی می‌شود. مواد جامد این مخلوط با استفاده از یک فیلتر یا الیاف مرتبط جدا می‌شود.

 بسیاری از کارخانه کود مایع مرغی به منظور تولید یک کود با کیفیت و با کارایی بالا، در بخشی از فرایند تولید میزان مشخصی کود هیومیک اسید، فولویک اسید یا سایر ریزمغذی‌ها به کود مرغی مایع اضافه می‌کنند. بنابراین روش تولید کود مرغی مایع به صورت خلاصه شامل مراحل زیر است:

  • جمع‌آوری فضولات
  • فرآیند فرسایش
  • اضافه کردن مواد مغذی
  • تخمیر
  • فیلتراسیون
  • پاستوریزاسیون (حذف میکروب‌ها و مواد بیماری‌زا)
  • ذخیره‌سازی
  • بسته‌بندی

طرز تهیه شیره کود مرغی

شیره کش کردن کود مرغی یکی از روش‌های سنتی استفاده از کود مرغی است. شیره کود مرغی منبع خوبی از عناصر نیتروژن و پتاسیم و گزینه مناسبی برای مراحل مختلف رشد گیاهان و درختان خصوصاً در مرحله رشد سرشاخه و مغزگیری است. برای تهیه شیره کود مرغی به یک گودال یا مخزن برای ریختن کود مرغی و آب نیاز داریم.  کف این گودال معمولا با پلاستیک پوشیده می‌شود تا شیره کود مرغی تولید شده به درون خاک نفوذ نکند.

پس از آماده کردن گودال، حدود 1 الی 2 کیسه کود مرغی همراه با 100 الی 400 لیتر آب در گودال ریخته می‌شود. این مخلوط را بایستی به مدت 5 روز، هر روز به هم زد تا مواد متشکله و آب به خوبی ترکیب شوند.

 شیره کود مرغی پس از آماده شدن، به وسیله پارچه نصب شده بر روی درب مخزن جداسازی و به زمین تزریق می‌شود. جداسازی شیره به منظور جلوگیری از گرفته شدن لوله تیپ‌ها در آبیاری قطره‌ای بسیار حائز اهمیت است.

خط تولید کود مایع مرغی

کود مایع مرغی هم به صورت سنتی و هم به صورت کارخانه‌ای تولید می‌شود. خط تولید کود مایع مرغی یکی از خطوط تولید صنایع کشاورزی محسوب می‌شود که تنها از فضولات بستر مرغداری برای تولید کود مایع مرغی از روش‌های مختلف  چون استفاده از میکروارگانیسم‌ها استفاده می‌کنند. راه‌اندازی خط تولید کود مایع مرغی مستلزم برنامه ریزی جامع و ارزیابی مواردی چون مطالعات بازار، محاسبات فنی، محیط زیستی و اقتصادی است.

نحوه مصرف کود مرغی مایع

کود مرغی مایع در مقایسه با کود مرغی جامد سریع‌تر جذب می‌شود و گزینه‌ای مناسب برای آبیاری قطره‌ای   است. همچون دیگر کودهای کشاورزی، انتخاب صحیح نحوه مصرف کود مرغی مایع تاثیر زیادی در عملکرد و کسب بهترین نتیجه از این کود دارد.  بهترین روش مصرف کود مرغی مایع  ترکیب میزان معینی از آن با آب و سپس استفاده از آن در زمان آبیاری درختان و گیاهان است. زیرا خاک مرطوب بهتر می‌تواند مواد مغذی را جذب کند.

از طرف دیگر میزان مصرف کود مرغی بسته به نوع محصول، سن درخت یا گیاه، میزان بار و نیازهای خاص غذایی آن‌ متغیر است که یک فاکتور مهم در میزان و نحوه مصرف کود مرغی مایع است. مصرف این کود باید باید به‌گونه‌ای باشد که هم به ریشه گیاهان آسیب نرساند و هم مواد مغذی مورد نیاز گیاه یا درخت را فراهم سازد. برای کسب نتیجه مناسب بهتر است، میزان مصرف با استفاده از آزمون تجزیه کود مرغی تعیین شود.

زمان مصرف کود مرغی مایع

زمان مصرف کود مرغی مایع یکی دیگر از عوامل تاثیرگذار در میزان اثربخشی این کود است. بهترین زمان برای مصرف این کود اوایل فصل رشد گیاهان است. چرا که گیاهان در این زمان برای داشتن رشد بهتر به مواد مغذی بیشتری نیاز دارند. همچنین استفاده از این کود برای درختان میوه‌ که قبل از فصل گل‌دهی به مواد مغذی بیشتری نیاز دارند، می‌تواند به افزایش محصولات کمک کند. مصرف کود مرغی قبل از فصل زمستان در درختان و گیاهان چندساله می‌تواند به افزایش انرژی آن‌ها برای ورود به فصل سرد کمک کند.

بهترین زمان مصرف کود مایع مرغی

نوع گیاهزمان مصرفمیزان مصرف
باغاتاز اواخر اسفندماه تا زمان تشکیل میوه‌ها20 الی 30 لیتر در هکتار
مزارع صیفیاز زمان انتقال نشا به زمین تا زمان تشکیل میوه‌های کوچک20 لیتر در هر هکتار
مزارع سبزیاز زمان اولین آبیاری تا حداقل بیست روز قبل از برداشت20 لیتر در هر هکتار
درختان مرکباتپس از تشکیل میوه و تکرار بعد از یک ماه تا برطرف شدن علائم کمبود20 لیتر در هکتار به صورت آب آبیاری
بهترین زمان مصرف کود مایع مرغی

عصاره کود مرغی با هیومیک

برای این که کود مرغی مایع یک گزینه خوب برای هر نوع کشت و کاری باشد، هنگام تولید به آن هیومیک اسید، فولویک اسید، اسیدهای آمینه و سایر عناصر ریز مغذی اضافه می‌کنند. با این کار علاوه بر تأمین عناصر ماکرو، ریز مغذی‌ها نیز در اختیار گیاه قرار می‌گیرد و ارزش غذایی و کارایی آن افزایش می‌یابد.

لازم به ذکر است، در مواردی که کود مرغی مایع خریداری‌شده حاوی اسید هیومیک نباشد، امکان اضافه کردن این اسید به آن  وجود دارد. 

بهترین مارک کود مرغی مایع

انواع کودهای مرغ مایع توسط شرکت‌های مختلف تولید و به بازار عرضه می‌شوند. بهترین مارک کود مرغی مایع کودی است که حاوی عناصری اساسی مانند نیتروژن، پتاسیم، فسفر باشد. همچنین فاقد پاتوژن‌ها و بذر علف‌های هرز بوده و کیفیت بالایی داشته باشد.

قیمت کود مرغی مایع

قیمت کود مرغی مایع بسته به کیفیت، حجم بسته، برند سازنده و میزان مواد مغذی موجود در آن متفاوت است.  بنابراین نمی‌توان قیمت دقیقی از آن ارائه داد. برای نمونه همانطور که اشاره شد، کیفیت کود مرغی مایع به کیفیت خوراک مرغ بستگی دارد هر چقدر خوراک مرغ کامل‌تر خوراک باشد، کود غنی‌تر است. این یکی از فاکتورهای تاثیرگذار بر قیمت کود مرغی مایع است. برای اطلاع دقیق از قیمت کود مرغی مایع می‌توانید از طریق شماره‌های مندرج با همکاران ما تماس حاصل فرمایید.