بهترین زمان مصرف کود مرغی


دسته بندی: تغذیه گیاه
بهترین زمان مصرف کود مرغی

به طور کلی بهترین زمان مصرف کود مرغی اواخر پاییز و پس از برداشت محصول است؛ چرا که خاک آماده تجدید مواد برای دوره کشت بعدی است. امروزه استفاده از کود مرغی به سبب داشتن مواد مغذی زیاد و پر اهمیت برای رشد گیاهان و از طرفی استقبال از کشاورزی و باغبانی ارگانیک، بسیار‌ مورد توجه قرار گرفته است. آشنایی با بهترین زمان مصرف کود مرغی می‌تواند موجب تأثیرات قابل‌توجهی در عملکرد مناسب کود، جذب مواد مغذی توسط گیاهان و سلامت محصول گردد. به همین سبب این مبحث را به معرفی کود مرغی و بهترین زمان استفاده از کود مرغی اختصاص داده‌ایم.

کود مرغی چیست؟

کود مرغی یکی از کودهای طبیعی است که از فضولات مرغ‌ها و جوجه‌های پرورش‌یافته در مرغداری‌ها به دست می‌آید و یکی از محصولات جانبی مهم در پرورش طیور محسوب می‌شود. کود مرغی سرشار از عناصر درشت مغذی چون نیتروژن، فسفر، پتاسیم و ریزمغذی‌هایی چون منیزیم، سدیم و گوگرد و بسیاری عناصر دیگر است که بسته به پوشش بستر، سن و نوع تغذیه طیور ممکن است متفاوت باشد. میزان مصرف کود مرغی نیز بر اساس فاکتورهای ذکر شده مشخص می‌شود. از کود مرغی می‌توان برای انواع درختان میوه، سبزیجات ریشه‌دار، گل‌ها، درختان و درختچه‌ها استفاده کرد.

کود مرغی
کود مرغی

‫ مصرف کود مرغی در باغات

کود مرغ یکی از محبوب‌ترین کودهای غیر شیمیایی و ارگانیک موجود در بازار است. کود مرغی منبعی غنی از نیتروژن است که به رشد سریع‌تر و بهتر ریشه و سرسبزی بیشتر درختان بسیار کمک می‌کند. کود مرغی علاوه بر نیتروژن حاوی انواع مواد مغذی همچون فسفر و پتاسیم است که باعث تقویت گل‌ها و محصولات درختان خواهند شد.  کود مرغی تاثیر به سزایی در حذف آفات و بیماری‌های رایج موجود در خاک و حفظ درختان در برابر عوامل آسیب‌زا دارد.

لازم به ذکر است که هرچند کود مرغی تازه سرشار از نیتروژن است، ممکن است حاوی باکتری‌هایی باشد که می‌تواند برای انسان و گیاهان مضر باشد. در این حالت استفاده از کود مرغی پلت شده توصیه می‌شود.

بهترین زمان استفاده از کود مرغی

توجه به میزان و بهترین زمان استفاده از کود مرغی اهمیت زیادی دارد؛ چرا که مصرف بیش از حد این کود به سبب داشتن آمونیاک می‌تواند موجب سوختن گیاه شود و مصرف کمتر در زمان نادرست هم تأثیر چندانی ندارد. به طور کلی بهترین زمان مصرف کود مرغی اواخر پاییز و پس از برداشت محصول است؛ چرا که  خاک آماده تجدید مواد برای دوره کشت بعدی است. از طرفی سردی هوا و بارندگی به تجزیه بهتر ترکیبات این کود و عدم اتلاف نیتروژن کمک می‌کند. همانطور که ذکر شد کود مرغی حاوی نیتروژن زیادی است و عدم توجه به بهترین زمان مصرف کود مرغی و استفاده نادرست از آن در فصل پاییز می‌تواند موجب آسیب به گیاه شود. فصل بهار نیز به نوعی بهترین زمان مصرف کود مرغی به خصوص برای گیاهان نیتروژن دوست است. در این حالت می توان از کود مرغی ارگانیک به عنوان کود پایه برای آماده سازی بستر برای کاشت استفاده کرد. سپس به منظور عملکرد بهتر در طول فصل رشد هر 3-4 هفته تجدید کنید.

بهترین زمان استفاده از کود مرغی
بهترین زمان استفاده از کود مرغی

بهترین زمان مصرف کود مرغی برای گندم

بهترین زمان مصرف کود مرغی برای گندم فصل بهار است. چرا که در این فصل خاک گرم و دارای رطوبت کافی است که موجب تسریع فرآیند تجزیه و تحلیل عناصر غذایی موجود در کود مرغی و رشد بهتر و سریع‌تر گیاه گندم می‌شود. تغذیه گیاه گندم با کود مایع مرغی به طرق مختلفی از جمله آبیاری و محلول پاشی صورت می‌گیرد.

بهترین زمان مصرف کود مرغی برای ذرت

بهترین زمان مصرف کود مرغی برای ذرت بسته به عواملی چون شرایط آب‌وهوایی، کمبودهای تغذیه‌ای خاک و گیاه متفاوت است. کود مرغی به سبب داشتن نیتروژن زیاد، منبع خوبی از نیتروژن برای ذرت است. بنابراین از این کود می‌توان در فاصله زمانی گرده‌افشانی تا کاکل‌دهی و به‌طور کلی در طول فصل رشد فعال ذرت استفاده کرد. استفاده از کود مرغی قبل از کاشت برای تقویت خاک مورد کشت ذرت نیز موثر است. به‌طور کلی اوایل بهار یا اواخر پاییز بهترین زمان مصرف کود مرغی برای ذرت است.

زمان مصرف کود مایع مرغی

کود مایع مرغی جزء کودهای کامل کشاورزی و حاوی اسیدآمینه، وهیومیک اسید و انواع ریزمغذی‌های مورد نیاز گیاهان است. کود مایع مرغی اثرات مثبت زیادی بر روی گیاه دارد و استفاده از آن موجب جذب عناصر پرمصرف چون فسفر و پتاسیم می‌گردد. کود مایع مرغی گیاه را در برابر تنش‌های محیطی مقاوم می‌کند و سبب بهبود فعالیت هورمون‌ها و آنزیم‌ها گیاهی می‌گردد. بهترین زمان مصرف کود مایع مرغی پایان فصل گرم سال است چرا که موجب تحریک رشد ریشه و تسریع عمل جوانه‌زنی گیاه می‌گردد.

زمان مصرف کود مایع مرغی
زمان مصرف کود مایع مرغی

مقدار مصرف کود مرغی

مقدار مصرف کود مرغی به نوع کود مرغی و گیاهان شما بستگی دارد، اما به‌ عنوان یک قانون کلی می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • گل و سبزیجات: 100 گرم در متر مربع.
  • گیاهان سریع رشد: 200 گرم در متر مربع.
  • درختان، درختچه‌ها، گل رز و پرچین: 300 گرم در متر مربع

مقدار مصرف کود مایع مرغی برای گندم

طبق توصیه اکثر مشاوران و کارشناسان کشاورزی،  مقدار مصرف کود مایع مرغی برای گندم و سایر گیاهان زراعی 20 الی 30 لیتر کود مایع مرغی در هر هکتار است. با این حال بهتر است کوددهی براساس آزمون تجزیه کود و متناسب با نیازها و شرایط گیاه صورت گیرد.

مقدار مصرف کود مرغی برای هر درخت پسته

استفاده از کود مرغی می‌تواند به رشد و بهره‌وری درختان پسته کمک بسیاری کند. به‌ طور معمول، مقدار مصرف کود مرغی برای هر درخت پسته 2 تا 3 بیل کود مرغی برای هر درخت یا در مجموع 10 تا 20 تن در هکتار است. توجه به میزان مصرف کود مرغی برای هر درخت پسته متناسب با شرایط باغ و سن درختان نیز مهم است.

نحوه مصرف کود مرغی

علاوه بر بهترین زمان مصرف کود مرغی، نحوه مصرف این کود نیز تأثیر زیادی بر عملکرد بهینه آن دارد. از کود مرغی می‌توان برای کارهای مختلف از جمله آماده‌سازی خاک، قبل از کاشت و همچنین برای گیاهان مستقر در طول فصل رشد استفاده کرد. به‌ منظور آماده‌سازی خاک، قبل از کاشت می‌توان از کود مرغی  7-10 روز قبل از کاشت یا کاشت بذر جدید استفاده کرد. کود مرغی را به ‌طور یکنواخت روی خاک بپاشید، سپس خوب مخلوط کنید و پس از کاشت بذر، در صورت خشکی هوا به خوبی آبیاری کنید.

برای استفاده از کود مرغی در طول فصل رشد، آن را به‌ صورت یکنواخت روی خاک و اطراف گیاهان بپاشید و سپس به‌طور کامل آبیاری کنید. برای مصرف کود مرغی به‌ صورت چالکود، کنار درخت یا گیاه‌ گودالی ایجاد کرده و مقداری از کود را داخل آن بریزید. سپس محل را آبیاری کنید تا کود بهتر جذب ریشه و دیگر قسمت‌های گیاه شود.