کود مرغ
کود مرغ یکی از غنیترین و ارزشمندترین کودهای حیوانی است که با توجه به مضرات زیست محیطی برخی از کودهای شیمیایی، امروز استفاده از آن در کشاورزی بسیار مورد توجه قرار گرفته است. کود مرغ واجد مقادیر قابل توجهی از اسید آمینههای متیونین، لیزین و سیستئین و عناصر مهم غذایی مورد نیاز گیاهان چون نیتروژن، کلسیم، فسفر، سدیم و گوگرد است. کود مرغ برای هر گیاهی مناسب است، اما میزان و نحوهی مصرف آن برای هر گیاه بسته به نوع گیاه، خاک و سایر شرایط متفاوت است. در ادامه با کود مرغ، مزایا و معایب و میزان و نحوهی مصرف آن آشنا خواهیم شد.
عناصر موجود در کود مرغی
طبق تحقیقات صورت گرفته ارزش کود مرغ فرآوری شده بسیار بیشتر از سایر کودهای حیوانی است و علت آن وجود ادرار و مدفوع طیور در آن است. ارزش کود مرغ و میزان مواد و عناصر غذایی موجود در آن ارتباط مستقیمی با نحوه نگهداری مرغ، نوع تغذیه و بستر مرغ دارد. به طور کلی هر تن کود مرغ حاوی 20 کیلوگرم ازت، 13 کیلوگرم پتاسیم، 25 کیلوگرم فسفر و 42 کیلوگرم آهک و منیزیم است.
انواع کود مرغ
اشاره کردیم که نوع و میزان مواد و عناصر غذایی موجود در کود مرغ بسته به نوع مرغ که گوشتی یا تخمگذار باشد و شرایط پرورش و نگهداری مرغ میتواند متفاوت باشد. کود مرغ بر همین اساس به انواع زیر دستهبندی میشود:
کود مرغ بستر جوجه گوشتی
کود مرغ بستر جوجه گوشتی حاوی پروتئین زیاد و دیگر ترکیبات ازته مانند آمونیاک، اسید اوریک است. کیفیت این کود تحت تاثیر نوع مواد بستر و مدیریت کود در طول پرورش مرغ قرار دارد.
کود مرغ بستر نیمچههای تخمگذار یا مادر
کود مرغ نیمچههای تخمگذار یا مادر همانطور که از نامش پیداست از پرورش مرغ مادر یا تخمگذار به دست میآید. ارزش و کیفیت این نوع کود به سبب داشتن فضولات و بستر، کمتر از کود مرغ بستر جوجه کشی است.
کود مرغ مادر در روش بستر
کود مرغ مادر در روش بستر از بستر محل نگهداری مرغ تخمگذار و یا مادرهای گوشتی جمع آوری می گردد. از این رو فضولات کمتری دارد. این کود حاوی 16-22 درصد پروتئین، 6 درصد کلسیم و کمی فسفر است.
فضولات یا کود مرغ سیستم قفس
این نوع کود مرغ از فضولات طیور داخل قفس به دست میآید و به همین دلیل خالص و بدون ترانشه چوب و یا پوست برنج بستر است. از این نوع کود بیشتر برای تغذیه دامها و ماهیها استفاده میشود.
مزایای مصرف کود مرغ
استفاده بهینه از کود مرغ فراوری شده در کشاورزی علاوه بر خواص آن برای درختان و گیاهان دارای مزایای بسیاری است. برخی از این مزایا عبارتاند از:
· مصرف و هدررفت کمتر در مقایسه با کود مرغ فراورینشده
· جلوگیری از آلودگی و سایز تبعات زیست محیطی ناشی از مقادیر عظیم کود مرغ در کشور
· مزیت آن برای مرغداران جهت فروش کود مرغ و حل مشکلات مرغداری کشور
· کاهش مصرف مقادیر کودهای شیمیائی و صرفهجویی ارزی
· کمک به حفظ و تقویت زمینهای کشاورزی
· اصلاح ساختار و بافت خاک و جلوگیری از فرسایش خاک
· افزایش و بهبود کیفیت و کمیت محصول کشاورزی
· عدم وجود بذر علفهای هرز و عوامل بیماریزا
خواص کود مرغی برای درخت
تامین مقدار زیادی عناصر غذایی مورد استفاده گیاه مثل نیتروژن، فسفر و پتاسیم و... مهمترین خاصیت کود مرغ برای درختان است. کود مرغ به تشکیل هوموس در خاک کمک میکند. همچنین با افزایش چسبندگی خاکهای شنی یا کاهش چسبندگی خاکهای رسی و افزایش میکرو ارگانیسمهای مفید خاک موجب اصلاح خاک سطحی، شرایط فیزیکی و در نتیجه تهویه خاک میشود. افزایش قدرت رویش بذر و تقویت کمی و کیفی درخت، افزایش ظرفیت نگهداری آب در زمین و افزایش تخلخل و نفوذپذیری خاک از دیگر خواص کود مرغی برای درخت است. استفاده از کود مرغ به افزایش مقاومت درختان در برابر بیماریها و آفات نیز کمک میکند.
مضرات کود مرغی
کود مرغ نیز مانند دیگر کودهای اگر با توجه به نیاز گیاه و بهطور مناسب مصرف شود، میتواند یکی از بهترین منابع غذایی برای گیاهان باشد. اما استفاده از مود مرغ فرآورینشده میتواند منجر به افزوده شدن نیترات و فسفات به آب زیرزمینی و در نتیجه آلودگی منابع آبی شود و سلامت انسان و حیوانات را با مشکل مواجه سازد. فرآوری و تولید کمپوست از کود مرغ یک راهکار مناسب برای حفظ محیط زیست و استفاده بهینه از این کود است.
بهترین زمان مصرف کود مرغی
کود مرغ در فصول مختلف سال در مزارع مصرف میشود. مصرف آن در فصل پاییز موجب فرآهم آوردن بیشترین زمان برای تجزیه کود و آزاد سازی عناصر غذایی موجود در آن میگردد. بهطور کلی بهترین زمان مصرف کود مرغی مانند سایر کودها در فصل بهار و پاییز است، چرا که در این زمانها، خاک بهترین حالت رطوبتی را دارد و میتواند به خوبی مواد مغذی موجود در کود مرغی را جذب کند. از طرفی در بهار گیاهان در حال رشد هستند و نیاز آنها به مواد مغذی بیشتر است مصرف کود مرغ برای محصولاتی چون گوجه فرنگی، خیار و فلفل نباید تا 90 روز قبل از برداشت محصول باشد. این زمان برای گیاهانی که در تماس با زمین هستند، مانند کاهو، هویج و توت فرنگی،120 روز قبل از برداشت است.
نحوه مصرف کود مرغی
زمان استفاده و نحوه مصرف کود مرغ بسیار مهم است و چنانچه به شکل و وقت مناسب صورت نگیرد، میتواند در روند رشد درختان و گیاهان مشکل ایجاد کند.
دادن کود مرغ به درختان به دو روش چالکود و پخش سطحی صورت میگیرد. روش چالکود یکی از بهترین روشهای کوددهی گیاهان است که بر اساس نوع گیاه و نوع خاک متغیر است. در این روش کود مرغ در درون حفرههای چال شده در نزدیکی ریشه ریخته میشود. در روش پخش سطحی کود مرغ بر روی سطح خاک دور تا دور درخت بهصورت نواری پخش و به خاک مخلوط میشود. مخلوط کردن کود مرغ در طی مدت 12 ساعت پس از پخش آن، برای به افزایش بازدهی نیتروژن بسیار مطلوب است.
مقدار مصرف کود مرغی برای هر درخت
مقدار مصرفی کود مرغی برای هر درخت بسته به نوع درخت، وضعیت خاک و شرایط زیست محیطی میتواند متفاوت باشد. بهترین روش تعیین مقدار مصرف کود مرغ در هر هکتار، انجام تجزیه فیزیک و شیمیایی کود مرغ و با توجه به مقدار عناصر غذایی موجود در خاک است. اما بهطور کلی مقدار مصرف کود مرغ برای درختان بزرگ و بالغ به ازای هر درخت، حداقل ۲۵ کیلوگرم تا حداکثر ۵۰ کیلوگرم در سال و برای درختان جوان و کوچکتر کمتر و حدود ۲۰ کیلوگرم در سال میباشد. برای حصول نتایج بیشتر، بهتر است قبل از استفاده از کود مرغ با کارشناسان و افراد مجرب مشورت نمایید.
کود مرغی برای چه درختانی مناسب است
کود مرغ به سبب داشتن ارزش بالای تغذیهای و داشتن عناصر معدنی چون فسفر و پتاسیم برای همه گیاهان خصوصا درختان میوه بسیار مفید است و موجب افزایش باردهی و بهبود کیفیت میوهها میگردد. از کود مرغ میتوان برای تقویت درختانی مانند گردو، مرکبات، سیب، پسته، زردآلو و نیز گیاهانی چون زعفران، غلات و گندم، سیب زمینی، برنج و ... استفاده کرد.
فروش کود مرغی
فروش کود مرغی در بسیاری از فروشگاهها انجام میگیرد. اما خرید آن از فروشگاههای معتبر محصولات کشاورزی مانند بازار بزرگ کشاورزی موجب دسترسی به کود مرغ با کیفیتتر با نازلترین قیمت است. با خرید کود مرغ از این فروشگاهها علاوه بر موارد ذکر شده، میتوانید از مشاورههای تخصصی و سایر خدمات پس از فروش برخوردار شوید.
قیمت کود مرغی
قیمت کود مرغی بسته به شرایط پرورش مرغ بستگی دارد. اشاره شد که کود مرغ دارای ارقام مختلفی از جمله کود مرغی بستر جوجه گوشتی، بستر مرغ تخمگذار، فضولات سیستم قفسی و نیمچه تخمگذار است که هر یک بر روی قیمت کود مرغی تاثیر میگذارند. علاوه بر نوع کود مرغ، حجم خرید، کیفیت، نوع بسته بندی نیز از دیگر عوامل تاثیرگذار در قیمت کود مرغی هستند. برای استعلام قیمت کود مرغ میتوانید از طریق شمارههای مندرج در سایت با همکاران ما در تماس باشد.