خواص کود مرغی برای انواع درختان


دسته بندی: مجله
خواص کود مرغی برای انواع درختان

کودمرغی یکی از غنی‌ترین کودهای آلی مورد استفاده در باغات است، اما مانند هر کود دیگری استفاده از آن ملاحظاتی دارد که باید در نظر گرفته شود تا علاوه بر افزایش حاصلخیزی خاک ،  باعث رشد بهتر درختان شود.

 مزیتهای کود مرغی برای باغات
  • این کود حاوی مقادیر زیادی مواد مغذی همچون نیتروژن ،فسفر، پتاسیم و سایر ریزمغذی‌های ضروری گیاه مانند کلسیم و منیزیم است و طبیعتا به رشد بهتر شاخه‌ها، برگ‌ها و میوه‌دهی بیشتر کمک می‌کند.
  • استفاده از کود مرغی سبب افزایش فعالیت میکروبی و میکروارگانیسم‌های مفید خاک می‌شود که این موضوع سبب بهبود ساختار خاک می شود.
  • نتایج حاصل از استفاده کود مرغی در یاغات نشان میدهد که این کود باعث افزایش میزان حاصلخیزی خاک ، افزایش مواد آلی خاک و بالا رفتن ظرفیت نگهداری آب در خاک می‌شود.
  • تأمین مواد مغذی برای درختان میوه:
  • استفاده از کود مرغی در برخی موارد، سبب تنظیم میزان PH خاک شده و آن را به سمت خنثی ببرد.
 انواع کود مرغی و بهترین نوع آن برای درختان

1. کود مرغی خام یا تازه گزینه نامناسبی برای استفاده در باغات می باشد. زیرا این نوع کود دارای آمونیاک و اوره بالا است که می‌تواند عامل سوختگی ریشه درختان باشد. از طرفی ممکن است حاوی باکتری‌ها و عوامل بیماری‌زا و مضر باری درخت باشد. بوی نامطبوعی دارد و معمولا بعد از استفاده از آن با افزایش رشد علفهای هرز مواجه خواهیم شد.

2. کود مرغی پوسیده یا کمپوست شده که نوع مناسبی برای استفاده در باغات است . آمونیاک اضافی در کود مرغی کمپوست شده  کاهش یافته بنابراین استفاده از آن کم خطر تر است. همچنین این نوع از کود مرغی حاوی مواد آلی بیشتری است که تأثیر طولانی‌تری روی خاک می‌گذارد. خطر بیماری‌های قارچی و باکتریایی با استفاده از این نوع کمتر است.

3. کود مرغی پلت شده یا فراوری شده که بهترین و مناسب ترین نوع کودمرغی برای استفاده دز باغات می باشد.مواد مغذی در این کود متعادل شده و بدون بو است. تقریبا برای تمامی انواع درخت مناسب بوده و فاقد عوامل بیماریزا میباشد

مقدار و روش مصرف کود مرغی در باغات

درختان جوان: 2 تا 5 کیلوگرم در سال

درختان بالغ: 10 تا 15 کیلوگرم در سال

درختان پرمحصول (مثل مرکبات، گردو، سیب و هلو): 15 تا 25 کیلوگرم در سال اما باید توجه داشته باشید که مقدار دقیق بستگی به سن درخت، نوع خاک و نیاز تغذیه‌ای آن دارد

روش‌های مصرف کود مرغی در باغات

1. مخلوط کردن با خاک یا چالکود

در این نوع مصرف ، برای حصول به بهترین نتیجه، بهتر است کود مرغی را در چاله‌هایی اطراف درخت و در فاصله 30 تا 50 سانتی‌متری از تنه بریزید و روی آن را با خاک بپوشانید.

2. پخش سطحی

می‌توانید کود مرغی را در سطح خاک اطراف درخت پخش کرده و سپس آبیاری کنید، در این روش بهتر است روی آن کمی خاک بریزید تا از تبخیر مواد مغذی جلوگیری شود.

3. ترکیب با سایر کودها

مخلوط این کود با کودهای فسفره و پتاسه ترکیب مناسبی جهت متعادل کردن  سطح مواد مغذی خاک می باشد.

4. روش محلول‌پاشی که معمولا توصیه نمی شود.

کود مرغی مایع‌شده را می‌توان برای تقویت سریع درختان استفاده کرد، اما باید خیلی رقیق باشد تا به گیاه آسیب نرساند.

 بهترین و بدترین زمان برای مصرف کود مرغی در درختان

بهترین زمان: اواخر پاییز یا اوایل زمستان (قبل از خواب زمستانی درخت)

زمان مناسب دیگر: اوایل بهار (قبل از شروع رشد سریع درختان)

زمان نامناسب: در اواسط تابستان توصیه نمی‌شود، زیرا ممکن است باعث تنش گرمایی در درختان شود.

بطور کلی مهمترین خواص کود مرغی نسبت به سایر کودهای حیوانی این است که  دارای درصد بیشتری فسفر و پتاسیم است. کود مرغی بخاطر تمام 13 ماده مغذی ضروری گیاه از جمله نیتروژن، فسفر، پتاسیم، کلسیم، منیزیم، گوگرد، منگنز، مس، روی، کلر، بور،  آهن و مولیبدن است که می‌تواند تقریبا  تمام نیازهای درختان شما را تامین کند. 

از جالبترین خواص کود مرغی برای درخت  افزایش قدرت ریشه‌دهی درخت و تهویه بهتر خاک، کاهش فرسایش، کاهش شسته شدن کود می‌باشد. کود مرغی به حفظ بیشتر آب در زمین کمک می‌کند. علاوه بر این، مواد آلی موجود در آن منبع غذایی برای میکروب‌های خاک فراهم می‌کند که تنوع بیولوژیکی خاک را افزایش می‌دهد و تجزیه مواد مغذی آلی را تسریع می‌کند.همچنین کود مرغی دارای مقادیر قابل‌توجهی اسیدهای آمینه متیونین، لیزین و سیستئین است. 

 استفاده از کود مرغی تازه

طبق بررسی‌های صورت‌ گرفته،کود مرغی در حالت تازه و مرطوب حاوی انواع باکتری‌ها و سموم قارچی مانند آفلاتوکسین است که برای گیاهان زیان‌آور می‌باشد. همچنین به دلیل دارا بودن آمونیاک زیاد می‌تواند سبب سوختن گیاه شود. برای کاهش خطر کود مرغی برای انسان، حیوانات خانگی و درخت، باید قبل از استفاده از آن در زمین، آن را کمپوست کرد. اگر کمپوست‌ سازی به‌ درستی انجام شود، ارگانیسم‌های بیماری‌ زا را از بین می‌برد و کود مرغ را برای استفاده در اطراف گیاهان، افراد و حیوانات خانگی بی‌خطر می‌کند. کمپوست‌سازی مناسب دمایی بین 60 درجه سانتی گراد تاحدود 70 درجه سانتی گراد ایجاد می‌کند که برای از بین بردن بیشتر پاتوژن‌های انسانی و حیوانی مانند باکتری‌های ایکولای و سالمونلا کافی است.

کمپوست سازی کود مرغی

 کمپوست کردن کود مرغی ساده است. ابتدا بستر استفاده‌شده توسط مرغ‌ها را برداشته و داخل مخزن کمپوست قرار دهید. مرتباً و به‌طور کامل آن را خیس کنید و هر چند هفته آن را بهم بزنید تا هوارسانی به‌خوبی صورت گیرد. به‌طور متوسط حدود 6 تا 9 ماه طول می‌کشد تا کمپوست به‌درستی آماده شود. زمان دقیق آماده شدن کمپوست بستگی به شرایط آماده‌ سازی آن دارد. حذف رطوبت از کود مرغی از رشد و تجزیه میکروبی و ایجاد بو جلوگیری می‌کند.

کود مرغی تازه سرشار از نیتروژن است و می‌توان آن را در حدود پنج تا شش هفته کمپوست کرد. کمپوست کردن کود و مواد بستر محتوای آمونیاک را کاهش می‌دهد، بنابراین دیگر گیاهان را نمی‌سوزاند. همچنین حجم کل، وزن و بوی کود را کاهش می‌دهد، مواد مغذی را تثبیت می‌کند و باعث آزادسازی تدریجی و طولانی‌مدت مواد مغذی کود می‌شود.

در نظر داشته باشید که  در اطراف درختان برای کود دهی قبل‌ از کاشت درخت، باید هنگام شخم زدن زمین، کود مرغی را با خاک مخلوط کرد تا به‌خوبی جذب ریشه درخت شود و تاثیر بهتری به جای بگذارد. برای این کار کافی است کود را به‌ صورت یکسان بر روی خاک زمین موردنظر پخش و سپس با خاک مخلوط نمایید. در مناطق دارای آب‌ و هوای خشک است، بهتر است پس از انجام کوددهی، مقداری آب به خاک اضافه کنید. در فصل رشد درختان نیز باید مقداری از کود مرغی را به‌طور یکنواخت بر روی سطح خاک اطراف درخت بپاشید و با احتیاط با خاک مخلوط نمایید و پس از اتمام کار زمین را آبیاری کنید. برای دادن کود مرغی به درختان میوه می‌توانید از روش چالکود استفاد کنید. در این روش در پای درختان با فاصله مناسب، چاله‌هایی ایجاد کنید و سپس کود را داخل آن‌ها بریزید و با استفاده از خاک کاملا بپوشانید. روش پخش سطحی نیز روش خوبی است و هزینه کمی دارد ولی دارای معایبی چون تثبیت بعضی عناصر مثل فسفر – روی – منگنز در خاک و عدم‌استفاده توسط گیاه می‌شود.

می‌توانید تمامی مراحل تهیه و استفاده از کود مرغی برای درخت را در ویدئو زیر مشاهده کنید:


مصرف کود مرغی در باغات (درختان)

مصرف کود مرغی در باغات در هر هکتار بین 2 الی 20 تن است که با توجه به شرایط مختلف میزان دقیق آن مشخص میشود . مصرف کود مرغی در باغات به صورت صحیح، می‌تواند کمک زیادی به شما کند و مزایای فوق العاده‌ای هم دارد. از این رو سعی کنید با توجه به نوع محصولات، فصل مورد نظر، سن درخت، نوع خاک، شرایط آب و هوایی، نیاز درخت و دیگر عوامل مهم، از این کود مفید بهره بگیرید و درختان خود را تقویت کنید. دقت داشته باشید که کوددهی را نباید در مدت زمان کوتاهی محدود کنید زیرا این کار نتیجه مطلوبی نخواهد داشت و ممکن است دچار ضرر شوید. بنابراین بهتر است یک برنامه ریزی منظم داشته باشید و طبق آن، کار کوددهی را انجام دهید.

لازم به ذکر است که کود مرغی خام می‌تواند باعث سوختگی و آسیب به گیاهان شود و باید قبل از استفاده کمپوست شود. علاوه بر این، کود خام می تواند حاوی عوامل بیماری زا باشد که ممکن است به افراد و حیوانات آسیب برساند. بهترین زمان مصرف کود مرغی در باغات اوایل زمستان یا اواخر پاییز یعنی زمانی است که درختان در حالت رشد فعال قرار ندارند.

مضرات کود مرغی برای درخت

کود مرغی ممکن است مضراتی برای درختان داشته باشد مانند:
کود مرغی خام ec بالایی دارد که خاک را قلیائی می سازد. و همین شوری که وارد خاک میشود قدرت حاصلخیزی خاک را به نابودی می کشاند.

یک سری پاتوژن ها و عوامل بیماری زا در کود مرغی وجود دارد که ناشی از بذر علف هرز، تخم لار و حشرات است و اگر کود مرغی خام در زمین استفاده شود برای از بین بردن این عوامل مجبور به استفاده از سموم و آفت کش ها هستند که در نهایت سبب انتقال سرطان به گیاه میشود.

یکی از معایب دیگر این است که کود مرغی خام بیشتر از 60 درصد جذب نمی شود.کود مرغ سرشار از آمونیاک است و بوی بد آن نیز به سبب وجود آمونیاک زیاد است. همه گیاهان به نیتروژن به‌عنوان تقویت‌کننده رشد نیاز دارند. نیتروژن بیش از حد در درختان میوه باعث رشد شدید شاخه‌ها و کاهش گل‌ها می‌شود و بدون گل هم میوه خوشمزه‌ای وجود ندارد.

فواید کود مرغی برای مرکبات

کوددهی مرکبات با استفاده از کود مرغی نیز مثل سایر درختان مزایای زیادی دارد. این کود به افزایش قدرت رویش و میوه‌دهی این درختان کمک می‌کند. برای افزایش محصول‌دهی و کیفیت درختان مرکبات‌ بهتر است در سال حدود 3 الی 4 بار آن‌ها را با استفاده از کود مرغی کوددهی کنید. بهترین فصل برای کوددهی درختان مرکبات فصل‌های اسفند، اردیبهشت و مرداد هستند

مقدار مصرف کود مرغی برای هر درخت مرکبات

مقدار مصرف کود مرغی برای هر درخت مرکبات حدود 3 تا 4 بار در سال است.کود مرغی به سبب داشتن انواع عناصر  مغذی می‌تواند تولید میوه درختان مرکبات را به میزان قابل‌توجهی افزایش دهد. برای افزایش کمیت و کیفیت مرکبات، توصیه می‌شود هر سال 3 تا 4 بار درختان را با کود مرغی کمپوست شده کود‌دهی کنید. بهترین زمان برای کود دهی درختان مرکبات اواخر زمستان، اوایل بهار و اوایل تابستان است. استفاده از کود مرغی به مقدار کافی از مواردی است که باید مورد توجه قرار گیرد. چرا که استفاده بیش‌ازحد از کود مرغی می‌تواند منجر به آسیب جدی به محصولات گردد. به‌طورمعمول، مقدار مصرف کود مرغی برای هر درخت مرکبات، 2 تا 3 بیل برای هر درخت است.تنش‌های محیطی همچون کم آبی و تغییرات شدید دما بر باروری و سلامت درخت سیب تاثیر می‌گذارد. کود مرغی به‌عنوان یک کود آلی با داشتن منبع غنی از مواد مغذی مورد نیاز گیاه، درخت سیب را در مقابل تنش‌ها مقاوم‌تر و به ثمر‌دهی بیشتر و ایجاد یک محصول با کیفیت کمک می‌کند. کود مرغی حاوی مقادیر زیادی اسید اوریک و سایر اوریدها است که می‌تواند از این طریق به چرخه نیتروژن در خاک کمک کند و بخش اعظم نیاز نیتروژن درخت سیب را فراهم نماید.

کود مرغی برای درخت سیب

تنش‌های محیطی همچون کم آبی و تغییرات شدید دما بر باروری و سلامت درخت سیب تاثیر می‌گذارد. کود مرغی به‌عنوان یک کود آلی با داشتن منبع غنی از مواد مغذی مورد نیاز گیاه، درخت سیب را در مقابل تنش‌ها مقاوم‌تر و به ثمر‌دهی بیشتر و ایجاد یک محصول با کیفیت کمک می‌کند. کود مرغی حاوی مقادیر زیادی اسید اوریک و سایر اوریدها است که می‌تواند از این طریق به چرخه نیتروژن در خاک کمک کند و بخش اعظم نیاز نیتروژن درخت سیب را فراهم نماید.

کود مرغی برای درخت انجیر

استفاده از کود مرغی برای درختان انجیر می‌تواند راهی عالی برای کوددهی طبیعی و رشد درختان میوه‌دار شما باشد. کود مرغی نه تنها مواد مغذی ضروری را برای خاک فراهم می‌کند، بلکه می‌تواند به محافظت از درختان در برابر آفاتی چون شته‌ها و کرم‌ها یا بیماری‌های قارچی مانند لکه سیاه و سفیدک پودری نیز کمک کند. کود مرغی منبع عالی نیتروژن، فسفر و پتاسیم است که همگی از مواد مغذی مهم برای گیاهان هستند. نیتروژن به افزایش تولید کلروفیل و فسفر و پتاسیم به رشد سالم ریشه و سلامت کلی گیاه کمک می‌کنند. همچنین این کود با تجزیه مواد آلی و افزایش مقدار مواد مغذی موجود در خاک، رشد درخت انجیر را بهبود می‌بخشد.

برای استفاده از کود مرغی برای درخت انجیر، ابتدا باید از کهنه و کمپوست بودن کود مطمئن شوید. کود مرغی تازه می‌تواند به ریشه درختان انجیر آسیب برساند. برای مصرف کود مرغی برای درخت انجیر، یک لایه نازک از کود کمپوست شده را در اطراف درخت بمالید و با آبیاری خاک به تجزیه آن کمک کنید. کود مرغی را می‌توان سالی یک بار در اواخر پاییز یا اوایل زمستان به درختان انجیر داد.

کود مرغی برای درخت بادام

رشد مطلوب درخت بادام مستلزم مصرف مقادیر کافی از عنصر نیتروژن است که می‌توان آن را با استفاده از انواع کودهای نیتروژن‌دار تامین نمود. داشتن برگ‌های کوچک و رنگ پریده نشان از کمبود این ماده مغذی در درخت بادام است. استفاده از مقادیر کافی کود مرغی کمپوست‌شده برای درخت بادام، می‌تواند کمبود نیتروژن در این درخت را به طور کامل رفع نماید. علاوه بر این استفاده از کود مرغی برای درخت بادام به افزایش میزان گرده افشانی، راندمان تولید و افزایش مقاومت در برابر تنش‌های محیطی کمک می‌کند.

کود مرغی برای درخت هلو

درختان هلو برای رشد و باروری و افزایش کیفی محصولات به عناصری چون نیتروژن، فسفر، پتاسیم، کلسیم و منیزیم نیاز مبرم دارند. مانند بسیاری از درختان، نیتروزن مهم‌ترین عنصر مغذی برای رشد و پرورش این درخت است که وجود مقادیر قابل‌توجه از آن در کود مرغی، آن را به گزینه‌ مناسب برای برای درخت هلو مبدل می‌سازد. استفاده از کود مرغی برای درخت هلو موجب افزایش کیفیت میوه و اندازه آن شده و ثمردهی آن را افزایش می‌دهد. بهترین زمان استفاده از کود مرغی برای درخت هلو اواخر زمستان یا اویل بهار هست. میزان مصرف کود مرغی برای هر درخت هلو نیز بر اساس نیاز درخت به نیتروژن در درجه اول و نیاز به فسفر در درجه دوم صورت می‌گیرد. میزان نیاز درخت به نیتروژن را می‌توان با آنالیز خاک تعیین کرد.

کود مرغی برای انگور

درخت انگور از درختانی است که به شدت در معرض خطر انواع آفات و بیماری‌ها قرار دارد که این مسئله به اهمیت کوددهی درخت انگور خصوصا در سال‌های ابتدایی رشد تاکید دارد. کود مرغی برای انگور به سبب داشتن تمام ریز مغذی‌های مورد نیاز این درخت، چه برای افزایش کیفیت و کمیت محصولات و چه برای افزایش مقاومت در برابر آفات و بیماری‌ها بسیار مفید است. ازت موجود در کود مرغی به جوانه زنی و رشد محصولات کمک می‌کند. همانطور که اشاره شد درخت انگور درختی حساس و آسیب‌پذیر است و به همین سبب قبل از استفاده از کود مرغی برای انگور، باید از سالم بودن آن اطمینان حاصل کنید.

مقدار مصرف کود مرغی برای هر درخت انگور

مقدار کود مرغی برای درختان انگور به صورت چالکود و در آخر اسفند ماه به مقدار 5 کیلو گرم به ازای هکتار میباشد کود مایع مرغی برای انگور یکی از بهترین گزینه‌های موجود برای کشاورزان و باغداران است زیرا این کود برای تقویت درختان انگور و محصولات آن‌ها بسیار مفید است. همچنین این محصول برای تقویت انگور به خصوص در مواقع خاصی از سال بسیار ضروری است و دارای مواد بسیار مفیدی است که می‌تواند انگور را برای میوه‌های بیش‌تر آماده کند. کود مایع مرغی برای انگور به کشاورزان کمک می‌کند تا علاوه بر داشتن درختان سالم، محصول بیش‌تری نیز برداشت کنند و همچنین جالب است بدانید که این محصول گزینه خوبی برای از بین بردن آفات درخت انگور است.توجه به این نکته ضروری است که کود ذکر شده باید قبل از مصرف با درصد مناسب و استاندارد آب مخلوط شود. این مایعات بسیار غلیظ هستند و ممکن است باعث سوختگی ریشه و گیاه شوند.

خواص کود مرغی برای درخت پسته
  • کود مرغی را می‌توانید به‌ راحتی با استفاده از روش‌های مختلف برای درختان پسته استفاده کنید.
  • بهره گرفتن از این کود باعث صرفه‌ جویی در نیروی کاری خواهد شد و دیگر نیازی به زحمت‌ خیلی زیادی نخواهید داشت.
  • کود مرغی عاری از انواع آلودگی است و هیچ‌ گونه ضرری برای محیط‌ زیست ندارد.
  • شما می‌توانید به‌ راحتی با استفاده از این کود، شوری خاک را برطرف نمایید و خاک زمین‌تان را هم بسیار حاصلخیز کنید.
  • با کمک کود مرغی می‌توانید شادابی درختان پسته‌تان را افزایش دهید و میزان محصول دهی آن را نیز دو برابر کنید.
  • اگر درخت پسته‌تان دچار آفت و بیماری شد، می‌توانید به‌ راحتی با استفاده از این کود مغذی تمام بیماری‌های رایج در خاک را از بین ببرید.

مقدار مصرف کود مرغی برای هر درخت گردو

مقدار مصرف کود مرغی برای هر درخت گردو را به طور قطع نمی‌توان بیان کرد. شما در طی آزمون و خطاهای متعدد می‌ توانید مقدار مصرف کود مرغی را برای هر درخت گردویی که دارید، متوجه شوید. برای نمونه، اگر با یک بار استفاده از کود مرغ متوجه شدید که میزان قدرت درخت در باروری و تولید میوه بیشتر شده، می ‌توانید همین میزان کود را برای تغذیه درخت گردوی مورد نظر خود استفاده کنید.

سخن پایانی

کود مرغی جزء بهترین کودها با مواد مغذی زیاد است و قرن‌هاست که باغداران و کشاورزان زیادی از مزایای آن بهره برده‌اند. مصرف کود مرغی در باغات می‌تواند نتایج بسیار عالی و مطلوبی را به‌ دنبال داشته باشد اما باید از این کود به‌‌صورت صحیح فرآوری شده باشد تا مواد و املاح مفید، بهتر جذب ریشه درخت و خاک شوند. کود مرغی که به‌درستی مصرف شود، با ارزش‌ترین کود تولید‌شده توسط دام است.