کود فسفات 13 درصد


دسته بندی: مجله
کود فسفات 13 درصد

کود فسفات 13 درصد چیست؟ چه خواصی دارد و چگونه می‌توان از آن استفاده نمود؟ این‌ها مباحثی هستند که در این مطلب به آن خواهیم پرداخت.

فسفر یازدهمین عنصر فراوان در زمین است که کمبود آن در خاک موجب کاهش حجم و کیفیت تولید محصولات کشاورزی می‌شود. از این رو، برای افزایش تولید مواد غذایی به مقدار معینی فسفر نیاز است که به شکل کود  به زمین اضافه شود. خاک به دلایل مختلفی از جمله شسته شدن در اثر باران از فسفر تهی می‌شود. بنابراین، کشاورزی مدرن با تکیه بر کودهای مبتنی بر فسفر این کمبود را جبران می‌کند. کودهای فسفاته تجاری با استفاده از سنگ فسفات تولید می‌شوند. تقریباً دو سوم منابع فسفات جهان از ذخایر سنگ‌های فسفات رسوبی و دریایی به دست می‌آید.

جهت دریافت انواع قیمت کود فسفات از صفحه محصولات ما دیدن فرمایید.

انواع کود فسفات

کوددهی بخش مهمی از فرایند کشاورزی برای حفظ سلامت و شادابی گیاهان است. متداول‌ترین کودهای فسفاته شامل دی آمونیوم فسفات (DAP)، مونوآمونیوم فسفات (MAP)، NPKs (نیتروژن، فسفر و پتاسیم) و کود فسفات ساده (SSP) می‌باشند. کودهای فسفر نه تنها در درصد فسفر، بلکه در شکل فسفر موجود نیز با هم تفاوت دارند و انتخاب آنها باید بر حسب نوع خاک و محصول صورت گیرد. به‌عنوان مثال کود فسفات 13 درصد از انواع کود فسفاته و حاوی 13 درصد فسفر محلول است.

دی آمونیوم فسفات پرمصرف‌ترین کود فسفر در جهان است. به دلیل محتوای نسبتاً بالای مواد مغذی و خواص فیزیکی عالی آن محبوبیت زیادی در بین کشاورزان دارد. NPK جزء کودهای مرکب است که حاوی هر سه ماده مغذی نیتروژن، فسفر و پتاسیم به نسبت‌های مختلف هستند.

ترکیبات کود فسفات 13 درصد

جدول 1: آنالیز کود فسفات 13 درصد

آنالیزدرصد
فسفر کل19 درصد
فسفر محلول13درصد
گوگرد سولفاته10 درصد
کلسیم9 درصد
جدول کود فسفات 13 درصد

خواص کود فسفات 13 درصد

فسفر یک ماده مغذی ضروری برای رشد گیاه است. وجود این ماده در خاک باعث بهبود تنفس، فتوسنتز، تقسیم و بزرگ شدن سلول، ذخیره و انتقال انرژی می‌شود. فسفر بعد از نیتروژن مهم‌ترین عنصر غذایی مورد نیاز گیاه است و مهم‌ترین نقش آن در فرایند تولید و انتقال انرژی می‌باشد. بنابراین حفظ سطوح مناسب فسفر به گیاه کمک می‌کند تا انرژی تولید و ذخیره کند و آن را به سرتاسر گیاه منتقل  سازد.

فسفر به‌عنوان یک عنصر ساختمانی در ساخت  اسیدهای نوکلئیک (ناقل اطلاعات ژنتیکی) نقش دارد که بیان‌گر نقش مهم آن در بازتولید گیاهی و فعالیت متابولیکی گیاه و در نتیجه کیفیت و عملکرد محصولات است. فسفر به صورت ترکیبات آلی فیتات در گیاه ذخیره می‌شود و در تشکیل بذر نقش اساسی دارد. برای همین میزان آن در بذر زیاد است. همچنین فسفر در افزایش تولید دانه، بهبود کیفیت محصول، مقاومت بیشتر ساقه، افزایش رشد ریشه و بلوغ زودهنگام محصول تاثیر دارد.

فسفر در داخل گیاه بسیار متحرک است، بنابراین زمانی که ذخایر آن کم باشد، فسفر موجود در برگ‌های مسن‌تر به برگ‌های جدیدتر که به سرعت در حال رشد هستند، منتقل می‌شود. بنابراین بنفش شدن و پیری زودرس که با کمبود فسفر همراه است، در برگ‌های مسن بیشتر نمایان است. گیاهان دارای کمبود فسفر نیز با تاخیر در بلوغ، گلدهی کم و کیفیت پایین دانه مشخص می‌شوند.

کود فسفات برای درخت

برای استفاده از کود فسفات برای درختان مختلف باید فاکتورها و عوامل مختلفی را در نظر گرفت. پیش از هرچیز بهتر است خاک زمین خود را آزمایش نمایید تا از ترکبی مواد معدنی خاک زمین کشاورزی خود اطلاعات کاملی به دست آورید. پس از آن می‌توانید براساس آن اطلاعات، اقدام به تهیه کود فسفاته در مقدار مورد نیاز نمایید. مصرف کود فسفاته علاوه بر درخت برای محصولاتی مانند غلات، دانه‌های روغنی، چغندر قند، پنبه، سیب زمینی، سبزی و صیفی‌جات نیز توصیه می‌گردد. به‌طور کلی مزایا استفاده از کود فسفاته 13 درصد برای درخت عبارت‌اند از:

  • تغییر و اصلاح بافت خاک
  • افزایش میزان ماده آلی موجود در خاک
  • رفع نیاز فسفر در گیاهان
  • بهبود و رشد بهتر ریشه
  • کمک به جذب سایر عناصر غذایی موجود در خاک
  • افزایش فعالیت میکروارگانیسم‌های مفید خاک
  • افزایش کمی و کیفی محصولات
کود فسفات

نحوه مصرف کود فسفات 13 درصد

پس از خرید کود فسفات 13 درصد، حتما دستورالعمل مندرج روی بسته‌بندی را به دقت مطالعه نمایید. میزان مصرف بسته به محصول و اینکه آیا حاوی مواد مغذی دیگری هست یا خیر، می‌تواند بسیار متفاوت باشد. کود فسفات در خاک‌های قلیائی توسط کلسیم و در خاک‌های اسیدی توسط آهن و آلومینیم تثبیت می‌گردد. معمولاً بخش عمده کود فسفات در سال اول جذب گیاه می‌شود و بخش کمی نیز طی سال‌های آینده قاب‌جذب است که این میزان به روش کوددهی، بافت و ترکیب خاک، سوابق مصرف کود فسفره در خاک نیز بستگی دارد. حداکثر میزان محلول فسفر در PH 6 تا 6/5 مشاهده می‌شود، بنابراین رساندن pH خاک به این حدود می‌تواند در افزایش محلول بودن و جذب فسفر موثر باشد.

از آنجاییکه میزان حلالیت و حرکت کود فسفره در خاک بسیار آهسته است، می‌بایستی کودهای فسفره را قبل از کاشت (فصل پاییز) مستقیماً در ناحیه توسعه ریشه قرار داد. کود فسفات 13 درصد باید در عمق 5 تا 10 سانتی‌متر در زیر خاک قرار گیرد تا علاوه بر بهبود عملکرد, باعث صرفه جویی در مصرف نیز شود. هرچه خاک عمیق‌تر و قابل نفوذتر باشد، ریشه‌های درخت نیز به اعماق بیشتری نفوذ می‌کنند و به همین نسبت کشاورز باید کود را در عمق بیشتری پخش کند تا مواد مغذی مورد نیاز در دسترس ریشه گیاه قرار گیرد.

میزان مصرف کود فسفات 13 درصد

میزان توصیه شده برای مصرف کود فسفات در مزارع در حدود 300 تا 400 کیلوگرم در هکتار از کود فسفاته 13 درصد گرانوله، قبل از کاشت و یا هنگام آماده سازی بستر کاشت گیاهان است. میزان مصرف در در باغات در حدود 1 تا 2 کیلوگرم  از کود فسفات به ازای هر درخت به صورت چالکود و یا جایگذاری نواری می‌باشد. کود فسفات 13 درصد نیز همچون دیگر کودهای فسفاته، بایستی قبل از کاشت و در هنگام آماده‌سازی بستر کشت مورد استفاده قرار گیرد.

قیمت کود فسفات 13 درصد

در کل قیمت کود فسفات 13 درصد نیز مانند دیگر کودها تحت تاثیر فاکتورهایی چون نوع کود، برند و شرکت سازنده آن، میزان آن، جامد یا مایع بودن و موارد استفاده قرار دارد. مهم‌ترین فاکتوری که می‌تواند بیش از هر عامل دیگری بر قیمت کود فسفات 13 درصد اثر بگذارد، کیفیت و برند سازنده آن است. بالا بودن حجم تقاضا برای خرید کود فسفات 13 درصد، باعث فعالیت برندهای متعدد در زمینه تولید و فروش این محصول است که با کیفیت و بسته‌بندی متفاوتی به بازار عرضه می‌شود.  قیمت کود فسفات 13 درصد 50  در اوایل پاییز از کیلویی 350000 تا 400000 تومان متغیر بوده است که به سبب نوسانات بازار ممکن است تغییر کرده باشد. برای مشاوره با همکاران ما و اطلاع دقیق از قیمت کود فسفات 13 درصد و قیمت کود فسفات 50 کیلویی می‌توانید با شماره‌های مندرج در سایت تماس حاصل فرمایید.