خواص کود گوگرد برای درخت


دسته بندی: مجله
خواص کود گوگرد برای درخت

گوگرد در فعالیت آنزیم‌ها و در کاهش نیاز به آب و افزایش مقاومت درخت در برابر تنش‌های محیطی از قبیل گرمازدگی و سرمازدگی، کم‌آبی، شورى، آفات و بیماری‌ها نقش مهمی دارد.

کود گوگرد

کود گوگرد از کودهایی است که در کشاورزی برای اصلاح خاک مورد استفاده قرار می‌گیرد. گوگرد به‌عنوان چهارمین ماده مغذی مهم، نقش مهمی در تشکیل آنزیم‌های مهم، اسیدهای آمینه، پروتئین‌ها و روغن‌های گیاهی ایفا می‌کند و وجود آن برای تشکیل کلروفیل حیاتی است. کلروفیل باعث فتوسنتز می‌شود و گیاهان از طریق فتوسنتز نشاسته، قند، روغن، چربی، ویتامین‌ و ترکیبات دیگر تولید می‌کنند. کمبود گوگرد می‌تواند باعث بروز مشکلات جدی در سلامت گیاه و کاهش شادابی گیاه گردد. گوگرد موجود در ویتامین‌ها و اسیدهای آمینه ضروری برخی گیاهان چون خردل، پیاز و سیر، برای ایجاد طعم آن‌ها مهم است.

خواص کود گوگرد

کمبود گوگرد در خاک‌هائی که به‌شدت در معرض شستشو قرار دارند، مشاهده می شود. در این خاک‌ها باید گوگرد را به صورت کود گوگرد به خاک اضافه کرد. مقدار گوگرد موجود در کود گوگرد بر اساس درصد عنصر گوگرد ارزیابی می‌شود و انتخاب نوع آن به pH خاک بستگی دارد. استفاده از کود‌ گوگرد علاوه بر موارد ذکرشده، حلالیت عناصری چون فسفر، آهن و روی را بالا برده و از عوامل بیماری‌زای قارچی نظیر سفیدک جلوگیری می‌کنند. کمبود گوگرد در هر مرحله از رشد می‌تواند بر رشد و بازدهی محصول تاثیر بگذارد. کود گوگرد همچنین به‌عنوان نرم‌کننده خاک عمل و به کاهش محتوای سدیم خاک کمک می‌کند. نیتروژن و گوگرد تا حدی با هم مرتبط هستند، زیرا گوگرد در فعال شدن آنزیم نیترات ردوکتاز، که به تبدیل نیترات‌ها به اسیدهای آمینه کمک می‌کند، نقش دارد. بنابراین، در صورت کمبود گوگرد، بازده مصرف نیتروژن نیز کاهش می‌یابد.

کود گوگرد

علائم کمبود گوگرد

در کمبود گوگرد مانند کمبود نیتروژن برگ‌ها به رنگ زرد کمرنگ یا سبز روشن در می‌آیند. علائم کمبود گوگرد بر خلاف نیتروژن ابتدا روی برگ‌های جوان ظاهر می‌شود. در برخی گیاهان مثل پنبه، تنباکو و مرکبات برگ‌های مسن زودتر تحت‌تأثیر کمبود قرار می‌گیرند.

گیاهان دارای کمبود گوگرد، اغلب کوچک و صاف با ساقه‌های کوتاه و باریک هستند. کمبود گوگرد در غلات به‌صورت کاهش رشد و تاخیر بلوغ و گره­‌زایی بروز می‌کند. در این حالت میوه اغلب به‌طور کامل رشد نمی‌‌­کنند.

خواص کود گوگرد برای درخت

گوگرد در فعالیت آنزیم‌ها و در کاهش نیاز به آب و افزایش مقاومت گیاه در برابر تنش‌های محیطی از قبیل گرمازدگی و سرمازدگی، کم‌آبی، شورى، آفات و بیماری‌ها نقش مهمی دارد. گیاهان گوگرد موجود در خاک را از طریق ریشه و به شکل سولفات گوگرد جذب می‌کنند. البته گیاه قادر به جذب مقادیر اندکی از گاز دی اکسید گوگرد از طریق برگ نیز هست که طبعا نمی‌تواند نیاز گیاه به گوگرد را به‌طور کامل برآورده  سازد. تمام موارد مذکور، لزوم استفاده صحیح از کود گوگرد برای درختان را آشکار می‌سازد. از خواص مهم کود گوگرد برای درخت می‌توان به موارد زیر اشاره کرد.

  • تولید پروتئین: گوگرد تشکیل دهنده سه اسید آمینه (سیستئین ، سیستین و متیونین) است که بلوک‌های ساختمانی انواع پروتئین هستند. حدود ۹۰ درصد از گوگرد گیاه در این اسیدهای آمینه وجود دارد.
  • سنتز روغن: به همین دلیل مقدار کافی آن برای تولید بهینه دانه‌های روغنی بسیار مهم است.
  • فعال‌سازی آنزیم‌ها: به واکنش‌های بیوشیمیایی موجود در گیاه کمک می‌کند.
  • بهبود کیفیت و بازده محصول
  • تولید لیپیدها (چربی) که در دانه‌های روغنی گیاهان بسیار حائز اهمیت است.

کود گوگرد درصد روغن و پروتئین محصولات را افزایش داده و به طبع آن ارزش غذایی محصولات را بالا می‌برد.

  • نقش مؤثر گوگرد در دفع حشرات و استفاده از آن در آفت کش‌‌ها

انواع کود گوگرد

از عنصر مهم و مغذی گوگرد در تهیه انواع کود گوگردی در کشاورزی استفاده می‌شود. به‌طور کلی اکثر کودهای حاوی گوگرد به چهار گروه زیر تقسیم شوند:

 ۱) کودهای حاوی سولفات

  ۲) کودهای حاوی گوگرد عنصری

 ۳) کودهای حاوی ترکیبی از سولفات و گوگرد عنصری

 ۴) کودهای گوگرد مایع.

کودهای گوگرد معمولا در انواع مختلف گوگرد معدنی، گوگرد پالایشگاهی، گوگرد پودری، گوگرد مایع، گوگرد پاستیلی، گوگرد گرانوله و گوگرد بنتونیت دار تولید و به بازار عرضه می‌شوند.

کود گوگرد گرانوله

گرانول دانه‌های گرد با وزن ۵۰-۲۰ میلی‌گرم هستند. کود گوگرد گرانوله شده به دلیل پخش دستی، استفاده از ماشین‌های کودپاش، پخش یکنواخت کود در سطح زمین و بدون بو بودن دارای محبوبیت زیادی در بین کشاورزان است. از دیگر ویژگی‌های بارز کود گوگرد گرانوله می‌توان به حل شدن تدریجی آن در آب اشاره کرد که باعث انتقال مواد مغذی در بازه زمانی بیشتر به گیاه و از طرفی مانع از دست دادن مواد مغذی این کود زیر نور آفتاب می‌گردد. از جمله موارد استفاده از این کود گوگرد گرانوله می‌توان به اصلاح خاک‌های قلیایی و آهکی، افزایش حلالیت عناصر غذایی و دفع برخی بیماری‌ها اشاره کرد.

گوگرد گرانوله برای درخت

 مواد آلی موجود در کود گوگرد گرانوله، موجب فعال شدن میکروب‌های مفید درون خاک می‌شوند. این میکروب‌ها به تسهیل عمل اکسیداسیون بیولوژیکی در خاک کمک می‌کنند و علاوه بر سلامت درختان و ضدعفونی کردن خاک، در سلامت محیط زیست نیز اثر دارند.

گوگرد پودری

کود گوگرد پودری از کوبش گوگرد در محیط سرپوشیده و فاقد هوا تولید می‌گردد. گوگرد پودری به صورت پودرپاشی استفاده می‌شود و به سبب داشتن خلوص بالا تاثیر بسیار زیادی بر دفع آفات کشاورزی و ضد‌عفونی کردن گیاهان و خاک دارد. کود گوگرد پودری در پالایشگاه تولید می‌شود که به آن سولفور پودری هم گفته می‌شود. از گوگرد پودری می‌توان جهت کاهش pH خاک‌های قلیایی در نواحی کم‌باران و در نتیجه افزایش جذب عناصر آهن، روی، فسفر استفاده نمود.

گوگرد مایع

کود گوگرد مایع، مشتقی از تیوسولفات آمونیوم است که نیروژن بالایی دارد. کود گوگرد مایع، مایعی بسیار غلیظ با حلالیت بسیار بالایی در آب است، بنابراین اغلب کشاورزان کود گوگرد مایع را در آبیاری یا به‌صورت محلول پاشی استفاده می‌کنند. مقدار استفاده از گرگرد مایع در خاک‌های شور و قلیایی، ۲ لیتر در ۱۵۰۰ متر می‌باشد.

مضرات کود گوگرد

همانطور که اشاره شد مصرف کود های گوکرد می‌تواند فواید بسیاری برای گیاهان و درختان داشته باشد، اما همین ملده پرخاصیت نیز اگر به‌صورت بی‌رویه استفاده شود، می‌تواند به محصولات کشاورزی آسیب وارد کند. بنابراین برای ممانعت از مضرات این کود بهتر است از آن در زمان مناسب و به اندازه کافی استفاده نمود. انتخاب نوع گوگرد به گیاه و خاک شما بستگی دارد. بنابراین توجه داشته باشید که قبل از خرید کود گوگرد، جنس خاک و نوع گیاه خود را ارزیابی نمایید.

نحوه مصرف کود گوگرد

مقدار، زمان و نحوه مصرف کود گوگردی به نوع کشت، منطقه و هدف استفاده بستگی دارد. حتی اگر بهترین و گران‌ترین کودهای گوگردی موجود در بازار را داشته باشید اما با نحوه و زمان استفاده از آن آشنا نباشید، تنها پول و زمان خود را به هدر داده‌اید. زمان و نحوه‌ی مصرف کود گوگرد به اندازه میزان مصرف آن اهمیت دارد.

مصرف کود گوگرد در باغات اغلب به دو روش محلول پاشی و آبیاری صورت می‌گیرد. بهترین زمان استفاده از کود های گوگردی، قبل از کاشت محصول و هنگام شخم زدن زمین است. در این حالت ابتدا کود گوگردی موردنظر را روی سطح زمین پاشیده و سپس با شخم زدن، کود و خاک را به هم مخلوط نمایید. در زمین‌هایی که شخم زدن امکان‌پذیر نیست، می‌توان مقدار مشخصی از کود را در سایه‌انداز درخت با خاک مخلوط کرد. برخی از کود های گوگرد مثل پلی‌سولفیدها را می‌توان در آب آبیاری حل و به خاک اضافه نمود.