تولید کنندگان شیر خشک: از وزیر صنعت شکایت میکنیم


دسته بندی: اخبار کشاورزی
تولید کنندگان شیر خشک: از وزیر صنعت شکایت میکنیم

وزیر صنعت رو نوشت نامه ممنوعیت را به وزیر جهاد کشاورزی نزده است و آن ها بعد از انتشار این نامه شوکه شدند.
رئیس انجمن های صنفی کارفرمایی گاوداران ایران با بیان اینکه وزارت جهاد کشاورزی به ممنوعیت صادرات شیر خشک اعتراض و نامه نگاری کرده است، اما وزیر صنعت جواب نمی دهد، گفت: ما خودمان هم اعتراض کردیم و جالب این است که حتی وزیر صنعت رو نوشت نامه ممنوعیت را به وزیر جهاد کشاورزی نزده است و آن ها بعد از انتشار این نامه شوکه شدند. از طرف آقای حجتی نامه نگاری صورت گرفته است و اگر این ممنوعیت لغو نشود برای احقاق حقوق تولید کنندگان، قطعا به دیوان عدالت اداری شکایت می کنیم. البته اعتراض خود را به کمیسیون کشاورزی مجلس اعلام کرده ایم منتها مجلس ۲ هفته تعطیل است ولی پیگیری های خود را از مراجع مختلف خواهیم کرد.
شست رسانه ای تشکل های صنفی تولیدکننده شیر و شیرخشک با عنوان «شفافیت و پاسخگویی و مبارزه با رانت و انحصار، صبح چهارشنبه 21 شهریور 1397 در محل کانون مدیره انجمن های صنفی کارفرمایی گاوداران ایران برگزار شد.
احمد مقدسی رئیس هیات مدیره انجمن های صنفی کارفرمایی گاوداران ایران در این نشست در واکنش به نامه وزیر صنعت مبنی بر ممنوعیت صادرات شیر خشک اظهار داشت: امسال با نوسانات نرخ ارز وزیر صمت، به یکباره ۲۰ مردادماه صادرات «شیر خشک» و «کره» را ممنوع اعلام کرد؛ و در گام بعدی در حالی که ما در تولید شیر خام و شیر خشک هیچ مشکلی نداریم اما وزیر صمت برای واردات شیرخشک و کره ۴ کد ارز دولتی تعیین کرده که ۲ کد \"سایر\" است؛ یعنی برای ۲ کد دستشان برای واردات باز است و هرچه می خواهند میتوانند وارد کنند. با این ممنوعیت، ما صادرات را از دست داده ایم و ۲ دستی بازار را به رقبایمان تقدیم کرده ایم. درآمد ارزی کشور در ۵ ماه اول سال که از صادرات شیر خشک ۳۱ میلیون دلار بود که می خواهند از بین ببرند.
• وزارت جهاد کشاورزی از تصمیم وزارت صنعت شوکه شد؛ممنوعیت لغو نشود، به دیوان عدالت اداری شکایت می کنیم
وی ممنوعیت صادرات شیر خشک از سوی وزارت صمت را اقدامی غیرقانونی عنوان کرد و گفت: پشت پرده ممنوعیت صادرات شیر، کارخانه های لبنی هستند و قطعا صنعت دامپروری کشور با این اقدام به ورطه نابودی کشیده می شود. ۷۰ درصد قیمت تمام شده محصولات لبنی مربوط به شیر خام است‌، قیمت شیر 4 سال ثابت بود اما مردم دیدند که قیمت محصولات لبنی هر روز گران تر می شود.
رئیس انجمن های صنفی کارفرمایی گاوداران ایران با بیان اینکه وزارت جهاد کشاورزی به ممنوعیت صادرات شیر خشک اعتراض و نامه نگاری کرده است، اما وزیر صنعت جواب نمی دهد، گفت: ما خودمان هم اعتراض کردیم و جالب این است که حتی وزیر صنعت رو نوشت نامه ممنوعیت را به وزیر جهاد کشاورزی نزده است و آن ها بعد از انتشار این نامه شوکه شدند. از طرف آقای حجتی نامه نگاری صورت گرفته است و اگر این ممنوعیت لغو نشود برای احقاق حقوق تولید کنندگان، قطعا به دیوان عدالت اداری شکایت می کنیم. البته اعتراض خود را به کمیسیون کشاورزی مجلس اعلام کرده ایم منتها مجلس ۲ هفته تعطیل است ولی پیگیری های خود را از مراجع مختلف خواهیم کرد.
ممنوعیت صادرات، کار را برای قاچاقچیان راحت تر می کند
وی با اشاره به این که وزیر صنعت با این نامه، بستر را برای قاچاقچیان فراهم کرده است‌ و ضربه ای به پیکره اقتصاد کشور می زند، عنوان کرد: داستان این است کارخانجات لبنی به راحتی دولت و گاودار و کارخانجات شیر خشک ‌ را مدیریت می کنند. طبق نامه جدید وزیر صنعت صادرات کره بالای ۵۰۰ گرم را ممنوع شده است ولی از آن طرف کارخانجات می توانند کره را با ارز 4200 تومانی وارد کنند و به بسته های ۱۰۰ تا ۲۰۰ گرمی تبدیل و و با نرخ آزاد صادر کنند.
دامدار شیر خام را بیشتر از ۱۵۷۰ تومان نمی فروشد؛ فرافکنی نکنید
وی در ادامه به قیمت شیر خام در بازار اشاره کرد و گفت: قیمت شیر خام در حال حاضر ۱۵۷۰ تومان است و قیمت ۲ هزار و ۱۰۰ تومان فرافکنی است و دامدار بیشتر از ۱۵۷۰ شیر نمی فروشد. از سال ۹۲ تا الان از ۸ میلیون تن تولید شیر خام به ۱۱ میلیون تن شیر خام رسیده ایم‌.
مقدسی ادامه داد: گاودارها با صنایع شیرخشک، مستقیم ارتباط برقرار کرده اند و کارخانجات لبنی از این ناراحت هستند که چرا شیر خام به صنایع شیرخشک داده می شود؟
اگر این کارها مافیایی نیست، پس مافیا چیست؟
فعال اقتصادی با اشاره به سناریو پشت پرده ابلاغ وزیر صمت می گوید: آن ها برنامه ی درستی داشتند. اول گفتند ممنوعیت صادرات، بعد خبر دروغ دادند کمبود شیرخشک داریم و بعد آقای شریعت مداری نامه به بانک مرکزی می زند که برای واردات شیرخشک، ارز 4200 تومانی تخصیص دهید. امروز هم نامه درخواست واردات 25هزار تن کارخانجات لبنی را اجرایی کردند. اگر این کارها مافیایی نیست پس چیست؟ این ها می خواهند هم دولت، هم مردم و هم دام دار و تولید کننده شیرخشک را استثمار کنند.
وی با بیان این که استدلال وزارت صنعت برای این ممنوعیت تنظیم بازار است ولی در واقعیت این طور نیست ، گفت: این موضوع بهانه ای است برای این که بتوانند ارز دولتی بگیرند. اگر بازار ملتهب است چرا جلوی صادرات محصولات لبنی را نمی گیرند که پایه 70درصد شان شیرخام است!
مازاد تولید شیرخشک داریم اما می خواهند شیرخشک با ارز 4200 وارد کنند!
وی با اعلام این که حدود ۱ میلیون تولید شیر خام هر سال در کشور مازاد است و کمبودی نداریم، گفت: صنعت شیر خشک ایران ظرفیت تولید ۱۵۰ هزار تن را دارد در حالی که مصرف داخلی ۶۰ تا ۷۰ هزار تن است. غیر از سال ۹۱ و ۹۲ دیگر واردات شیرخشک در کشور نداشتیم.
وی با اعلام این که قرار است ۲۵ هزار تن شیر با ارز دولتی وارد کشور شود در حالی که نیازی به واردات وجود ندارد، گفت: انجمن صنابع لبنی درخواست واردات شیرخشک با ارز 4200 را به وزارت صمت داده و آقای وزیر شریعتمداری که اصلا پاسخگو نیست، در نامه ای به بانک مرکزی آن را تایید کرده و خواسته ارز 4200 تخصیص یابد در حالی که مرجع این تصمیم گیری بر اساس قانون، وزارت کشاورزی است.
وارد کننده شیرخشک بودیم و امروز صادرکننده هستیم
مهندس سیاوش سلیمی رئیس انجمن صنفی کارفرمایی شیر خشک ایران با اشاره به اینکه تا قبل از سال ۱۳۹۰ بزرگترین وارد کننده شیر خشک بودیم و شیر خشک صنعتی مورد نیاز صنایع از خارج از کشور تامین می شد، گفت: بعد از سال ۹۰ ما با تاسیس تعداد زیاد واحد مجهز و پیشرفته به کشوری تبدیل شدیم که علی رغم مشکلات قبلی، می توانست شیر خشک خود را تامین کند و توانایی صادرات به کشورهای دیگر را داشته باشد. در سال های ۹۰ واردات شیر خشک ممنوع شد.
تکذیب کمبود شیر خشک در کشور
سلیمی با اعلام این که در سال گذشته حدود ۳۰ هزار تن صادرات شیر خشک داشتیم خاطرنشان کرد: نیاز کشور به شیرخشک صنعتی در حدود 60تا70 هزار تن است و کارخانجات ایرانی سال گذشته در حدود 85 هزار تن تولید کردند در حالی که ظرفیت تولید شیر خشک ما حدود 150 هزار تن در سال است. امروز در حالی ادعا می شود بازار شیر خشک با کمبود مواجه هست در حالی که ما مازاد تولید داشتیم و آن را صادر می کردیم. در ۵ ماهه اول سال که اجازه صادرات داشتیم، کلا ۱۰ هزار تن شیر خشک صادر شد که 6 هزار تن را ۲ شرکت بزرگ لبنی صادر کردند. من تعجب می کنم که برای این صادرات محدود، وزیر صنعت صادرات شیر خشک را متوقف می کند.
اقدام وزیر صنعت در ممنوعیت صادرات شیر تهدید و نابودی ۵ هزار فرصت شغلی است
وی ادامه داد: عملکرد وزیر صنعت آن هم بدون هماهنگی با وزارت کشاورزی و نهادهای صنفی همچون انجمن تولیدکنندگان شیر خشک صنعتی، قابل قبول نیست و ضربه بزرگی به پیکره این صنعت و آن ۵ هزار فرصت شغلی مستقیم در این صنعت وارد خواهد کرد.
واردات ۲۵ هزار تن شیر خشک، منجر به تعطیلی واحدهای صنعتی می شود
سلیمی با اشاره به این که قرار است با ارز دولتی ۲۵ هزار تن شیر خشک به کشور وارد شود که این میزان، مصرف یک سوم مصرف کل کشور است، گفت: آیا با این اقدام به غیر از تعطیلی واحدهای صنعتی، انتظار دیگری باید داشته باشیم؟ آقایان در سال های اخیر عادت کرده اند که واحدهای شیر خشک به صورت کارمزدی کار کنند. سال های قبل تولید شیر خشک ما خیلی بیشتر این عدد بوده است ولی چون کارمزدی برای دواحدهای لبنی کار می کردیم هیچ مشکلی نبود؛ حالا که مستقیم از دام دار شیر را خریداری می کنیم، با فضاسازی برای رانت و کارهای غیر قانونی مواجه شده ایم.
اگر ذخیره استراتژیک کم شده، چرا کارخانجات لبنی صادرات می کنند ؟
رئیس انجمن صنفی کارفرمایی شیر خشک ایران با بیان این که کمبود شیر خام در کشور وجود ندارد، گفت: کارخانجات لبنی در ۵ ماهه اول سال، ۱۴۰ هزار تن لبنات صادرات داشتند. اگر ذخیره استراتژیک کم شده است چرا پس این صادرات انجام می شود؟ نمی شود که یک واحد لبنی بتواند به راحتی صادرات کند و برای واحد لبنی دیگر ممنوعیت صادر شود و اگر قانون است باید برای همه باشد.
وزارت جهاد کشاورزی قاطعانه عمل نکرده است
رییس انجمن صنفی کارفرمایی شیر خشک ایران با بیان این مطلب که وزارت جهاد کشاورزی در زمینه لغو ممنوعیت صادرات شیر، همراه بوده اما قاطعانه عمل نکرده است، تصریح کرد: حیات کارخانجات لبنی و واحدهای شیر خشک و دامدار بستگی به عمل قاطعانه وزارت جهاد کشاورزی دارد. سلیمی با اشاره به این که ما به ۱۲ کشور صادرات داشتیم و سال قبل ۳۰ هزار تن شیر خشک به ارزش ۷۰ میلیون دلار صادر کردیم، افزود: تا پایان مرداد ماه ۱۰ هزار تن صادرات داشتیم که حدود ۲۰ میلیون دلار برای کشور ارز آوری داشته است.
در تحریم قبل به دارو ارز ندادند اما 24هزار تن شیرخشک وارد کردند!
وی با اشاره به اینکه در سال های ۹۱ و ۹۲ دچار مشکلات ارزی شدیم و در حالی که ارز دولتی به برخی از داروها ندادند اما به شیر خشک مجوز دادند و ۲۴ هزار تن شیر وارد شد گفت: این اقدام به اقتصاد دام داران و تولیدکنندگان شیرخشک لطمه وارد کرد و حالا هم ‌می خواهند ۲۵ هزار تن شیر وارد کنند. در حالی که واحدهای شیر خشک دیگر توان ندارند و مجبور خواهند شد نیروهای کارگری خود را اخراج کنند. هنوز برخی کارگاه ها تاوان آن ۲۵ هزار تن واردات شیر در سال ۹۱ را می دهند.
می توانیم در تولید کره خودکفا شویم؛ اما...
سلیمی از راه اندازی کارخانجات تولید کره خبر داد و گفت: فکر می کنم اگر در واردات واحدهای چربی و کره محدودیت قائل شویم، می توانیم در تولید کره تا ۲ -۳ سال آینده به خودکفایی برسیم همان طور که در تولید پنیر خودکفا شدیم و اکنون صادرات قابل توجهی داریم. اما رانت و سودجویی مانع از حمایت برای تولید کره در کشور شده است.

خبرگزاری آی تی پی – 97/6/22