تولید میگوی مولد عاری از بیماری در کشور


دسته بندی: اخبار کشاورزی
تولید میگوی مولد عاری از بیماری در کشور

برای آنکه جلوی ورود بیماری را در حوزه ماهی قزل‌آلا و میگو بگیریم، تکثیر مولد میگوی و تخم چشم زده به روش بهداشتی انجام می شود.
رئیس مؤسسه تحقیقات شیلات کشور گفت: برای آنکه جلوی ورود بیماری را در حوزه ماهی قزل‌آلا و میگو بگیریم، تکثیر مولد میگوی و تخم چشم زده به روش بهداشتی انجام می شود.
به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری فارس، محمد پورکاظمی امروز در نشست خبری به تلاش‌های انجام شده مؤسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور در رابطه با تولید مولدهای میگو و ماهی قزل‌آلا عاری از بیماری‌های خاص اظهار داشت: وقتی یک بیماری ویروسی به مزارع پرورش ورود می‌کند، بسیاری از پرورش‌دهندگان آسیب می‌بینند و صنعت آبزیان را به سمت ورشکستگی هدایت می‌کنند، به طوری که بیماری لکه سفید میگو برای اولین بار در سال 81 مزارع میگوی چوئبده آبادان را گرفتار کرد، در سال 84 بوشهر را، در سال 86 سیستان و بلوچستان و در سال 95 مجددا در استان بوشهر گزارش شد.
وی به بررسی‌های انجام شده در مورد ریشه ورود این بیماری به کشور اشاره کرد و گفت: میگوی وانامی نوعی غیربومی است که مولد آن باید از خارج کشور وارد شود که اگر بتوانیم تولید مولد میگوهای عاری از بیماری را توسعه دهیم و نیازی به واردات مولد نداشته باشیم،‌ هم از لحاظ اقتصادی و خروج ارز و هم از لحاظ سلامت محصول، اطمینان‌خاطر داریم.
رئیس مؤسسه تحقیقات شیلات کشور به این نکته اشاره کرد که برای تولید 60 هزار تن میگو در کشور به 60 هزار جفت مولد نیاز داریم، که قیمت هر جفت میگوی مولد وارداتی 250 هزار تومان است و کشورهایی همچون ایالات متحده آمریکا، اکوادور و هند بیشترین مولد میگو را تولید می‌کنند.
وی به سخت‌گیری‌های نظارتی سازمان دامپزشکی برای ورود مولدها هم اشاره کرد و افزود:‌در سال 95 محموله مولدی وارد کشور شد که در فرودگاه متوجه شدند که این محموله بیمار است و تمام محموله را معدوم کردند که اگر این مولد وارد کشور می‌شد، ممکن بود بسیاری از مزارع تکثیر میگو را آلوده کند.
تولید میگوی مولد عاری از بیماری یک هفتم قیمت وارداتی
پورکاظمی از حمایت‌های انجام شده این مؤسسه از شرکت‌های دانش‌بنیان برای تولید مولد میگوی عاری از بیماری گفت و اینکه یکی از این شرکت‌ها توانسته است 3 هزار جفت مولد وانامی عاری از بیماری را تولید کند که قیمت هر جفت آن 30 تا 35 هزار تومان برآورد شده است که بهره‌وری آن هم مشابه نمونه خارجی است.
وی اظهار امیدواری کرد که با حمایت از شرکت‌های دانش‌بنیان بتوانیم به مرور با اصلاح نژاد میگو گونه‌های سریع‌الرشد و مقاوم به بیماری را تولید کنیم و افزود: کارهایی همچون آهک‌پاشی،‌ ضدعفونی و مراحل قرنطینه و مراحل آموزش‌دهندگان و تولیدکنندگان در سالهای گذشته بسیار در این زمینه مؤثر بوده است.
استاده از پروبیوتیک در مزارع تکثیر میگو
رئیس مؤسسه تحقیقات شیلات کشور همچنین از تولید پروبیوتیک و استفاده آن در مزارع تکثیر میگو خبر داد و گفت:‌ سال گذشته 890 کیلوگرم از این محصول تولید و در مزارع تکثیر میگو استفاده شد که در نتیجه هیچ بیماری ویروسی گزارش نشده چرا که پروبیوتیک سیستم ایمنی میگو را تقویت می‌کند.
عارضه سرقرمزی میگو قیمت صادراتی را کاهش می‌دهد
پورکاظمی همچنین عارضه سرقرمزی میگو را یکی از عواملی دانست که در بازارهای صادراتی سبب کاهش قیمت محصول می‌شود و گفت: اگر میگویی دارای چنین عارضه‌ای باشد در هر کیلو یک دلار قیمتش پایین‌تر است که اگر قیمت صادراتی 20 هزار تن میگو را درنظر بگیریم یعنی 20 میلیون دلار ضرر!
وی در توضیح بیشتر این موضوع گفت: سرقرمزی میگو یک عارضه بیوشیمیایی است که برخی معتقدند اکسیژن بالای آب سبب این مسئله می‌شود و برخی دیگر می‌گویند چربی بالا در غذای میگو یا نحوه برداشت سبب سرقرمزی میگو می‌شود که مؤسسه تحقیقات علوم شیلات به دنبال تدوین پروتکلی در این راستاست.
رئیس مؤسسه تحقیقات شیلات کشور همچنین از تولید ماهی قزل‌آلا به عنوان یک ماهی غیربومی در کشور هم گفت: آماری که سازمان شیلات اعلام کرده، سالانه بیش از 140 هزار تن ماهی قزل‌آلا در آبهای شیرین کشور تولید می‌شود که در این حوزه رتبه اول را داریم، اما از آنجایی که تخم چشم‌زده این ماهی به میزان 400 تا 450 میلیون عدد به کشور وارد می‌شود، شاهد بیماری‌هایی همچون VHS، IPN، IHN طی سالهای اخیر بوده‌ایم و به دنبال راهی هستیم تا الگویی ارائه کنیم تا تخم‌های ماهی چشم‌زده هم در داخل کشور تولید شود.
وی از اختصاص 6 میلیارد تومان اعتبار برای تولید تخم ماهی چشم‌زده ماهی قزل‌آلا و مولد میگو عاری از بیماری خبر داد و گفت:‌3 میلیارد تومان از این اعتبار توسط معاونت علمی ریاست جمهوری، یک میلیارد تومان توسط استانداری مازندران، و یک و نیم میلیارد تومان دیگر توسط مؤسسه تحقیقات علوم شیلات تأمین می‌شود.
پورکاظمی در توضیح بیشتر این موضوع خاطرنشان کرد: گونه‌های مختلف جمعیتی ماهی قزل‌آلا را با نظارت سازمان دامپزشکی از مزارع جمع آوری کرده‌ایم تا در آزمایشگاه ویروس‌شناسی بررسی شود و تاکنون 6 جمعیت پلاک‌گذاری و انتقال داده شده است و اولین گله‌های مولد شناسنامه‌دار ژنتیکی را که در ده‌ها پروژه تحقیقاتی در دست برسی است، ثبت کردیم.
اصلاح نژاد ماهی قزل آلا برای حمایت از تولید داخل
وی همچنین از برنامه اصلاح نژاد ماهی قزل‌آلا با هدف خوداتکایی و حمایت از تولید داخل خبر داد و گفت: یکی دیگر از مسائل پیش رو، تبدیل ماهی قزل‌آلا به فیله ماهی است که در مراکز فرآوری و مراکز مصرف انجام شود و حتی با برخی کشورهای خارجی در مورد فرآوری پسماند ماهی هم وارد مذاکره شده‌ایم تا آلودگی‌های زیست‌محیطی نداشته باشیم.
بابک قائدنیا رئیس پژوهشکده میگوی کشور هم به برنامه های انجام شده در این حوزه اشاره کرد و گفت: در فروردین‌ماه امسال 3 هزار جفت مولد سالم‌سازی‌شده و شناسنامه‌دار به بخش خصوصی تحویل داده شد و هدفگذاری ما این است که تا سال آینده 4 هزار جفت مولد دیگر تولید و تحویل شود.
وی همچنین به این نکته اشاره کرد که ایران جزو چهار کشور دنیاست که دانش تولید مولد میگو عاری از بیماری را دارد که توسط بررسی‌های محققان بدست آمده است.
به گزارش خبرنگار فارس،‌ماهی قزل‌آلا و میگو دو محصول آبزی‌ است که طی چند سال اخیر، بازار صادراتی خوبی را در کشورهای دنیا داشته و از این طریق بسیاری از پرورش‌دهندگان توانسته‌اند صادرات ایران در بخش غیرنفتی را افزایش دهند.

خبرگزاری فارس – 97/2/18