اطلاعات جامع پیرامون نوار تیپ یا نوار آبیاری
نوار آبیاری تیپ روشی بسیار کارآمد و ساده میباشد. در این روش آب با ورود به نوارهای تیپ و خروج منظم از روزنه های نوار، مستقیما و در منطقه ریشه به گیاه میرسد. در اکثر اوقات این روش برای آبیاری گندم و جو میباشد و بیشتر در محصولاتی استفاده میشود که ردیفی کشت میشوند مثل گوجه فرنگی، ذرت، سیب زمینی، چغندر قند و غیره. نوار آبیاری تیپ نسبت به سایر روشهای آبیاری توزیع آب یکنواخت تر و دقیق تری دارد و دارای راندمان آبیاری خوبی است. این نوع آبیاری بغیر از پمپاژ و فیلتراسیون و لوله های اصلی و فرعی و مانیفلدها، دارای شبکه ای از نوار آبیاری تیپ است که آب را مستقیماً در ناحیه ریشه، چه در سطح خاک یا زیر آن، به گیاهان می رساند( برخلاف آبیاری جریان سنتی یا ردیفی که توسط جوی یا شلنگ، آب را در اختیار گیاه قرار میدهد) و مهمتر از همه اینکه این روش میزان و قطرات ثابتی از آب را در طول زمان به گیاه میرساند. این روش فواید زیادی دارد که نتیجه این مزایا رشد سریعتر و برداشت زودتر، محصولات با کیفیت بالاتر و عملکرد بیشتر و همچنین صرفهجویی در هزینهها وکاهش مصرف آب است.
نوار تیپ چیست؟
نوار آبیاری تیپ، یک نوع آبیاری قطره ای است که شامل یک لوله رزین پلی اتیلن با کیفیت بالا میباشد. این لوله نازک قطره چکاندار، می تواند از نظر قطر و ضخامت بسیار متفاوت باشد، ( ضخامت های موجود در بازار 100 و 150 و 175 و 200 میکرون و قطر های موجود 16 و 18 و 20 میلیمتر است) که نوع 16 میلیمتر و 175 میکرون بیشترین تقاضا را دارد. شما میتوانید انواع مختلف و با کیفیت این لوله را از سایت های تخصصی مانند بازار بزرگ کشاورزی خریداری نمایید. نوار تیپ به شکل یک لوله صاف تولید می گردد و زمانی که آب داخل آن شده و تحت فشار قرار میگیرد( فشار کاری 5 تا 10 متر ) گرد و لوله ای شکل میشود، شکل مسطح نوار تیپ باعث شده است، حمل و نقل، جابجایی و ذخیره سازی آسان تر و حجم کمتری نسبت به لوله های گرد ( لوله 16 میلیمتر ) داشته باشد.
انواع نوار تیپ آبیاری:
در بازار ایران سه مدل نوار آبیاری تیپ تولید میشود که شامل تیپ بغل دوخت، تیپ پلاکدار و تیپ درز از وسط میباشد. فاصله روزنه ها از 10 تا 50 سانت متفاوت بوده و آبدهی هر روزنه از 2/1 لیتر تا 3 لیتر در ساعت متغیر میباشد. ضخامت دیواره از 100 تا 200 میکرون و فشار کاری آنها از 5 تا 10 متر میباشد.
1_ نوار تیپ بغل دوخت: این نوع تیپ به شکلی تولید میشود که مارپیچها و روزنه های خروج آب در کنار نوار قرار میگیرند.
2- نوار تیپ پلاکدار: در تولید این نوع تیپ، برای خروج آب پلاکهایی در داخل تیپ نصب میگردد که دارای مارپیجهای عبور آب و یک یا دو سوراخ خروج اب میباشد. این پلاکها در اندازه های کوچک، متوسط و بزرگ تولید میگردد و بر اساس اندازه پلاک قیمت آنها متغیر است.
3- نوارهای تیپ درز از وسط: این نوع نوارهای تیپ در زمان تولید در وسط نوار دارای دوخت مارپیچی بوده و خروجی آب در انتهای مارپیچها قرار دارند.
فاصله نوار تیپ در گندم:
بهترین فاصله نوار تیپ در گندم و جو 50 سانت میباشد چرا که بدون توجه به کشت با ردیفکار و یا کود پاش سانتریفوژ، ما باید کل سطح زمین گندم و جو را آبیاری نمائیم.
آبیاری با نوار تیپ و میزان آبدهی نوارهای تیپ :
آبدهی هر دریپر تیپ، بر اساس نوع قالب و یا پلاک آبدهی از 6/0 لیتر در ساعت تا 5/3 لیتر در ساعت متغییر میباشد. پر فروشترین تیپهای موجود در بازار ایران، تیپهای 20 سانتی با ابدهی 5/2 لیتر در ساعت میباشند و بعد از آن تیپهای 30 سانتی با ابدهی 2 و 5/2 لیتر در ساعت قرار دارند. انتخاب و خریداری تیپ عامل مهمی در موفقیت در آبیاری میباشد لذا در زمان خریداری ان، به جای اینکه فاصله بوته ها بر روی ردیف را مد نظر قرار دهید، باید جنس خاک اراضی خود را در نظر بگیرید و براساس ان برای اراضی نیمه سبک از تیپ 20 سانتی با ابدهی 6/1 یا 2 لیتر در ساعت و برای اراضی رسی و سنگین از تیپ 30 سانتی 6/1 لیتر در ساعت استفاده کنید. یکی دیگر از نکات مهم توجه به لوله های مانیفلد است که تیپها به آن متصل میباشند و عمدتا 75 میلیمتر و حداکثر 110 میلیمتر میباشند. عدم دقت به میزان آبدهی نوارهای تیپ باعث پایین امدن نتیجه راندمان آبیاری و آبیاری غیر فنی خواهد شد.
میزان آبدهی نوار تیپ :
واحد آبدهی نوار تیپ، حجم آب خروجی در متر در ساعت میباشد و بدین شکل محاسبه و مشخص میشود:
تعداد خروجیهای آب در متر * میزان آبدهی هر خروجی
به طور مثال در تیپی که فاصله خروجیها 20 سانتی میباشد، 100 را تقسیم بر 20 میکنیم و میفهمیم 5 عدد دریپر در متر طول وجود دارد و اگر آبدهی هر خروجی 5/2 لیتر بر ساعت باشد، حاصل ظرب 5 در 5/2 میشود 5/12 لیتر در ساعت برای هر متر طول نوار تیپ و چنانچه طول لوله متصل به تیپهای شما 100 متر و قطرش 110 میلیمتر و فاصله ردیفهای نوارها 5/1 متر بوده و طول تیپهای نصب شده در زمین نیز 100 متر باشد ( میشود یک هکتار ) میزان آب هر قطعه یک هکتاری شما میشود 5/12 لیتر در ساعت ضربدر 67 ردیف کشت ضربدر 100 متر طول تیپ مساوی با 23 لیتر در ثانیه آبی که باید از لوله 110 عبور کرده و یک هکتار ر آبیاری کند که از نظر فنی درست نیست حالا در نظر بگیرید که اگر لوله شما 90 میلیمتر و یا 75 میلیمتر باشد اتفاق بدتری میافتد، لذا توصیه اکید داریم که مشخصات اراضی و کشت را به فروشنده اعلام کنید و خرید و نصب درستی داشته باشید.
هزینه نوار تیپ برای یک هکتار چقدر است و چرا سیستم های نوار تیپ روش ارجح آبیاری هستند؟
هزینه نوار آبیاری تیپ در هر هکتار با تیپ درز از کنار، برای گندم و جو 126/000/000 ریال، برای چغندر 63/000/000 ریال و برای گوجه و ذرت و سیب زمینی 42/000/000 ریال میباشد. هزینه تیپ پلاکدار برای گندم و جو 170/000/000 ریال، برای چغندر 85/000/000 ریال و برای گوجه و ذرت و سیب زمینی 60/000/000 ریال میباشد.
سیستمهای آبیاری نوار تیپ کنترل بهتری بر میزان آب مصرفی دارند، به این معنی که اگر تیپ با کیفیت خریداری و استفاده شود محصولات بیشتر و سالمتری تولید میشود و آب کمتری هدر میرود. روشهای آبیاری جایگزین اغلب منجر به استفاده ناکارآمد از آب میشود، همچنین می توان از نوار تیپ برای انتقال دقیق کودهای کشاورزی و مواد شیمیایی به گیاه استفاده کرد در نتیجه با قوی شدن گیاه مبارزه با حشرات و بیماری ها را آسانتر میشود. ضمنا کنترل دقیق از تزریق کود و مواد مورد نیاز گیاه از استفاده نادرست جلوگیری میکند، و مانع میشود که دریافت بیش از حد یا کم مواد شیمیایی برای محصولات شما اتفاق بیوفتد.
از آنجایی که همه گیاهان شما دقیقاً زمانی که به آن نیاز دارند مقدار مناسب آب و کود دریافت می کنند، سریعتر بالغ می شوند و تولیدات از نظر کیفیت بهتر هستند. این بدان معناست که شما می توانید زودتر برداشت کنید و محصولات خود را زودتر از رقبا وارد بازار کنید و این باعث افزایش سود می شود. به دلیل انرژی و فشار کم مورد نیاز برای سیستم های نوار تیپ، علاوه بر اینکه مصرف آب تا حد زیادی کاهش پیدا میکند، هزینه های تولید نیز کم میشود. اگر چه اجرای سیستم نوار تیپ بسیار بیشتر از سرمایه گذاری سایر سیستمها میباشد اما بدلیل مزایای بسیاری که دارد به راحتی سرمایه گذاشته شده را برگشت میدهد.