رانت قوی واردات برنج، قدرت ابتکار عمل را از دولتمردان می گیرد


دسته بندی: اخبار کشاورزی
رانت قوی واردات برنج، قدرت ابتکار عمل را از دولتمردان می گیرد

در حالی برای جبران کسری 450 هزار تنی برنج دستور واردات داده شده است که حجم ضایعات برنج داخلی حدود 625 هزار تن برآورد شده که منافع رانت داخلی نیز نگهداری از مسیر واردات را ضروری کرده است.
در حالی برای جبران کسری 450 هزار تنی برنج دستور واردات داده شده است که حجم ضایعات برنج داخلی حدود 625 هزار تن برآورد شده که منافع رانت داخلی نیز نگهداری از مسیر واردات را ضروری کرده است.
دبیر سابق انجمن حمایت از برنج و عضو اتاق بازرگانی گیلان امروز در گفتگو با خبرنگار ایانا با اعلام این خبر گفت: در حالی مجوز واردات برنج از بازارهای بین‌المللی به‌ویژه کشورهای تایلند، هند و پاکستان داده شده است که بازه زمانی واردات بیش از شش ماه تعریف شده و قابلیت تمدید تا شش ماه آینده را دارد، یعنی در دور باطل یک‌ساله، واردات برنج به کشور ادامه خواهد داشت.
غلامعلی قربانی افزود: در صورتی که سرانه مصرف 36 کیلوگرم برآورد شود، با توجه به جمعیت 80 میلیونی ایران، کسری برنج 450 هزار تن خواهد بود؛ با این وجود، در ذیل مجوز واردات برنج، محدودیتی برای میزان واردات نخواهد بود.
وی خاطرنشان کرد: همچنین بازه زمانی واردات برنج هرساله به‌گونه‌ای است که تا نزدیک فصل برداشت برنج، واردات آن وجود دارد. چنین اقدامی نمی‌تواند به نفع اقتصاد کشاورزی کشور باشد.
تجمیع شالی‌کوبی‌ها، جایگزین واردات شود
دبیر سابق انجمن حمایت از برنج ادامه داد: میزان ضایعات برنج در داخل کشور بیش از 25 درصد معادل 625 هزار تن برآورد شده است، در حالی که در صورت تجمیع شالی‌کوبی‌ها، امکان کاهش این رقم وجود دارد.
قربانی تصریح کرد: در صورتی که میزان ضایعات برنج به کمتر از 10 درصد برسد، نیازی به واردات هرساله برنج نخواهد بود؛ به این معنا که اگر هوشمندی اقتصادی در میان دولت‌مردان وجود داشته باشد که در دولت‌ها یکی پس از دیگری تکرار می‌شود، به جای خروج ارز یا فروش نفت به کشورهای واردکننده برنج، سرمایه‌گذاری روی تجمیع شالی‌کوبی‌ها صورت گیرد، علاوه بر جلوگیری از ضایعات و هدررفت برنج، از ورادات بی‌نیاز خواهیم شد.
وی یادآور شد: واردات برنج از کشوری نظیر هند و پاکستان در حالی که بارها پرونده آلوده بودن برنج‌های هندی به سرب و اورانیوم در مجامع قانونی و حتی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی گشوده شده و مشخص شده که این نوع از سلامت کافی برخوردار نیستند، چرا باید بدون ضابطه و در اوزان بالا وارد کشور شوند!؟
رانت برنج، دست دولتمردان را بسته است
عضو اتاق بازرگانی گیلان تأکید کرد: بر اساس برنامه پنجم توسعه مقرر بود سبد غذایی مردم ایران اصلاح شود، به‌گونه‌ای که به‌منظور غنی‌سازی سبد غذایی مردم، از حجم سرانه مصرف برنج با توجه به آب‌بر بودن آن کاسته و غنی‌تر شدن سبد با پررنگ دیدن محصولات لبنی، سبزیجات و آبزیان دیده شود، این در حالی است که نه‌تنها اقدامی برای تغییر سبد غذایی مردم نشده، بلکه به‌نظر می‌رسد با ورود محصولات کشاورزی شبهه‌ناک، سبد غذایی مردم فقیرتر نیز شده است.
قربانی اظهار داشت: کمیسیون کشاورزی مجلس شورای اسلامی با صراحت اعلام کرد که آلوده بودن برنج‌های وارداتی برای این کمیسیون محرز شده و هیچ‌گاه توسط سازمان استاندارد و وزارت بهداشت، آلودگی برنج‌های وارداتی از هند و پاکستان تکذیب نشده است؛ لذا اصراری که برای واردات برنج به جای تجمیع شالی‌کوبی‌های موجود وجود دارد، خبر از رانت مقتدری می‌دهد که با وجود تمایل مسوولان دولتی به ویژه مدیران جهاد کشاورزی، توانایی مقابله با آن نیست.
وی در پایان گفت: دولت‌های گذشته همگی بر بی‌نیاز بودن ایران برای واردات گسترده برنج اجماع داشتند و معتقد بودند با تمرکز یک تا دو ساله می‌توان خودکفایی برنج را محقق کرد، اما به نظر می‌رسد رانت مقتدر واردات برنج، اجازه سرعت عمل به دولت‌مردان متمایل به مقابله با آنها را دست کم تاکنون نداده است.

خبرگزاری ایانا – 94/9/30