وزارت جهاد در ارسال کود شیمیایی وارداتی برای کشاورزان کارشکنی می کند


دسته بندی: اخبار کشاورزی
وزارت جهاد در ارسال کود شیمیایی وارداتی برای کشاورزان کارشکنی می کند

نماینده شرکت سرمایه‌گذاری صندوق بازنشستگان کارکنان صنعت نفت از عدم همکاری وزارت جهاد کشاورزی علی‌رغم تفاهم‌نامه مکتوب در ارسال و توزیع کود شیمیایی وارداتی برای کشاورزان انتقاد کرد.
نماینده شرکت سرمایه‌گذاری صندوق بازنشستگان کارکنان صنعت نفت از عدم همکاری وزارت جهاد کشاورزی علی‌رغم تفاهم‌نامه مکتوب در ارسال و توزیع کود شیمیایی وارداتی برای کشاورزان انتقاد کرد.
به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری فارس، ناصر دارایی‌پور نماینده شرکت سرمایه گذاری صندوق بازنشستگان کارکنان صنعت نفت امروز در جمع خبرنگاران در محل شرکت سرمایه‌گذاری‌ بازنشستگان کارکنان صنعت نفت ابتدا با گله از عدم حضور نمایندگان وزارت جهاد کشاورزی و وزارت خارجه در این نشست مشترک گفت: قرار بود امروز نشست خبری اولین گردهمایی بخش خصوصی در تجارت کود کشورهای عضو گروه D8 متشکل از 8 کشور در حال توسعه شامل ایران، پاکستان، ترکیه، بنگلادش،مصر،مالزی،نیجریه و اندونزی با حضور نمایندگان 3 وزارتخانه نفت، وزارت امور خارجه و جهاد کشاورزی برگزار شود، که نمایندگان دو وزارتخانه در این نشست حاضر نشدند.
وی گفت: اولین گردهمایی بخش خصوصی کشورهای دی 8 از 19 تا 21 اسفند در جزیره کیش ایران برگزار می‌شود و تاکنون 6 کشور از اعضای D8 برای حضور در این نشست اعلام آمادگی کرده‌اند.
دارایی پور که خود را نماینده شرکت سرمایه گذاری صندوق تأمین اجتماعی کارکنان صنعت نفت معرفی کرد، گفت: سالانه بین 20 تا 30 میلیارد دلار گردش مالی مصرف کود شیمیایی در بین 8 کشور در حال توسعه موسوم به دی‌8 است که این رقم در ایران حدود 2.5 میلیارد دلار برآورد می‌شود.
وی گفت: تجارت و توزیع کود شیمیایی در ایران به دلیل یارانه‌ای بودن در اختیار وزارت جهاد کشاورزی قرار داشت، تا این که یکسال قبل وزارت جهاد اقدام به واردات کود شیمیایی و تأمین نیاز کشاورزان علاوه بر تولید داخلی بود، اقدام می‌کرد، اما به واسطه تحریم، محدودیتهایی در واردات و انتقال پول ایجاد شد.
وی گفت: در یک تفاهم نامه بین وزیر نفت و جهاد کشاورزی به امضاء رسیده، مقرر شد یک شرکت بخش خصوصی به جای دولت اقدام به واردات کود شیمیایی ‌کند و وزارت جهاد کشاورزی موظف شد، بعد از ورود کود به کشور براساس استاندارد و فرمول اعلامی آن وزارت‌خانه، نسبت به توزیع کود بین کشاورزان و پرداخت مبالغ ریالی آن به شرکت خصوصی وارد کننده اقدام کند.
دارایی پور افزود : بر این اساس مقرر شد مبلغ 400 میلیون دلار اعتبار از سوی بانک مرکزی در اختیار این شرکت -که از ذکر نام آن معذور هستم- در زیر مجموعه شرکت سرمایه‌گذاری صندوق بازنشستگان کارکنان صنعت نفت قرار گیرد که در مرحله اول با توجه به محدودیت زمان و نیاز شدید کشاورزان به کود در فصل کشت قرار شد 65 میلیون دلار از این اعتبار در اختیار قرار گیرد و این پول صرف واردات کود شیمیایی از کشور چین با نظارت و رعایت استاندارد وزارت جهاد کشاورزی شد.
وی گفت: کود وارداتی توسط کشتی‌ها وارد بنادر جنوبی کشور شد و پس از تخلیه در انبارهای این شرکت در جنوب کشور قرار گرفت، اما با گذشت 6 ماه از واردات و ترخیص کالا، وزارت جهاد کشاورزی به تعهد خود و توافق‌نامه مکتوب وزیر جهاد عمل نمی‌کند و کود وارداتی در انبارهای بنادر انباشته شده، در حالی که انبار کشاورزان خالی از کود و نیاز کشاورزان به کود ، فراوان به چشم می‌خورد.
نماینده شرکت سرمایه گذاری صندوق بازنشستگان کارکنان صنعت نفت تأکید کرد: اگر محدودیتی که بین وزارتخانه‌های داخلی و عدم ایفای تعهد ادامه داشته باشد، کود شیمیایی که مورد نیاز کشاورزان بوده و باید تا فصل بهار در اختیار این کشاورزان قرار بگیرد، همچنان در انبارها از بین می‌رود، تولید کشاورزی حدود 40 درصد کاهش می‌یابد و در عوض این صندوق غیر دولتی دچار ورشکستگی و زیان می‌شود و من باید پاسخگوی سهامداران و مدیران این صندوق باشم، درحالی که شرکت مورد نظر زیر مجموعه صندوق بازنشستگی صنعت نفت به تأکید و دستور وزیر نفت اقدام به واردات کود برای محدودیتهای دولتی و نیاز کشاورزان کرده‌است و امروز کودهای وارداتی با وجود رعایت استاندارد و فرمول مورد نظر وزارت جهاد کشاورزی در انبارها در حال از بین رفتن است و از یک طرف نیاز کشاورزان به کود در فصل کشت به چشم می‌خورد.
در این نشست همچنین حسین زمانی نماینده وزارت جهاد کشاورزی در گروه دی‌8 گفت: این گروه از کشورها پر جمعیت‌ترین کشورهای اسلامی در حال توسعه هستند که موضوع امنیت قضایی در اجلاس‌های سران این کشورها در مالزی،تهران و اندونزی مورد تأکید قرار گرفت و آخرین نشست این گروه در مهرماه سال جاری در اندونزی بود که مقرر شد در زمینه کود شیمیایی در بین این کشورها همکاری و تجارت آسان‌تر شود.
وی تأکید کرد: بر این اساس کنسرسیومی به پیشنهاد ایران در اندونزی مطرح شد و مورد تأکید قرار گرفت که تجارت کود بین این کشورها را دنبال کند و در اجلاس کارشناسان که در اسفند سال جاری در کیش برگزار می‌شود، تاکنون 6 کشور از جمله به جز پاکستان،بنگلادش اعلام آمادگی کردند و منتظر پاسخ پاکستان و بنگلادش برای حضور در اجسال دی‌8 در کیش هستیم.
زمانی افزود: تجارت خارجی بین کشورهای دی‌8 قرار شد حداقل 15 تا 20 درصد از کل حجم تجارت این کشورها باشد و در کود شیمیایی که حجم تجارت ایران سالانه 2.5 میلیارد دلار است قرار شد، از طریق کشورهای عضو دی‌8 تأمین شود.
در بخش دیگری از این نشست خبری دارایی پور نماینده شرکت سرمایه گذاری صندوق بازنشستگان کارکنان صنعت نفت گفت: برخی از شرکتهای خصوصی ایران اقدام به تولید کود زیستی آلی کردند که حتی 700 هزار یورو به برخی از کشورهای آفریقایی صادر کردند اما شرکتهای داخلی از خرید این کود زیستی خودداری می‌کنند.
وی گفت: سالها تجارت و توزیع کود در انحصار شرکت‌های زیر مجموعه وزارت جهاد کشاورزی قرار داشت و اکنون که انتقال پول و تجارت دولتی به دلیل تحریم سخت شده است قرار شد، واردات کود تا آخر سپتامبر یعنی مهرماه سال جاری 110 هزار تن کود توسط شرکتهای خصوصی وارد کشور شود و وزارت جهادکشاورزی این محموله‌های وارداتی را در بندر تحویل گرفته و بین کشاورزان توزیع کند اما یک شرکت خصوصی زیر محموعه شرکت سرمایه گذاری صندوق بازنشستگان کارکنان صنعت نفت اقدام به واردات کود کرده اما اکنون انبارهای جنوب پر از کود است و حتی یک کشتی 50 هزار و 500 تنی وارد بندرعباس شد و به دلیل نبودن انبار خالی بعد از 2 روز این کشتی به بندر چابهار هدایت شد و اکنون این کودها که طبق توافق قبلی بصورت فله‌ای و با استاندارد مورد نظر وزارت جهاد کشاورزی وارد کشور شده و در انبارها است باید به بسته بندی جدید بین کشاورزان توزیع شود، اما وزارت جهادکشاورزی به تعهد مکتوب خود با امضای وزیر عمل نمی‌کند و کودها روی دست مانده‌است.
دارایی پور تأکید کرد: ظرفیت تولید کود اوره در ایران 6 تا 7 میلیون تن و با راه‌اندازی واحدهای جدید گازی در عسلویه به 14 میلیون تن می‌رسد، در حالی که کل نیاز کود کشور 2 میلیون تن است و باید به فکر صادرات و بازاریابی باشند، اما در کود فسفات و پتاس که تاکنون معادن آن در ایران شناسایی نشده و یا وجود ندارد کمبود وجود دارد و باید کودهای فسفاته و پتاسه از طریق واردات تأمین شود.

خبرگزاری فارس – 91/12/12