قیمت آب کشاورزی افزایش مییابد

سرپرست معاونت آب و آبفای وزارت نیرو از پیشنهاد برای افزایش بالاتر قیمت آب نسبت به گام اول هدفمندی خبر داد و گفت: هنوز قیمت دریافتی در بخش آب شرب به طور متوسط یک چهارم قیمت تمام شده است و در بخش کشاورزی، کمتر از یک دهم قیمت تمام شده اخذ میشود.
علیرضا دائمی در گفت و گو با ایسنا، با تاکید بر اینکه قیمت آب و برق باید از سوی ستاد هدفمندی یارانهها نهایی و ابلاغ شود، درباره پیشنهاد وزارت نیرو برای قیمت آب، گفت: پیشنهاد می کنیم تا پایان سال 92 قیمت آب را به نصف قیمت تمام شده برسانیم.
سرپرست معاونت آب و آبفا وزارت نیرو در ادامه گفت: قانون هدفمندی یارانهها به ما می گوید که قیمت آب تا پایان برنامه پنجم (1394) باید به قیمت واقعی برسد. در برآورد قیمت، قیمت تمام شده و قیمت واقعی آب درنظر گرفته میشود، در مورد اثرات زیست محیطی و ارزش ذاتی آب صحبت نمیکنیم ولی قیمت تمام شده آب در طرحهای ما برای آب شرب حدود هزار تومان و در طرحهای آب کشاورزی حدود 90 تومان است که منطقه به منطقه نیز متفاوت است.
وی افزود: بر اساس تکلیف قانونی پیش رو، باید قیمت آب به قیمت واقعی برسد، گامهای این موضوع با هدفمندی یارانهها متوازن است و باید همگام پیش رود.
او ادامه داد: هنوز قیمت دریافتی در بخش آب شرب، به طور متوسط یک چهارم قیمت تمام شده است و در بخش کشاورزی، کمتر از یک دهم قیمت تمام شده اخذ میشود.
نرخ آب کشاورزی از پنج تومان تا هفت تومان است
سرپرست معاونت آب و آبفای وزارت نیرو افزود: نرخ آب کشاورزی در شبکههای آبیاری بسته به نوع محصولی که کشت میشود، پنج تومان تا هفت تومان است، در حالی که قیمت تمام شده در شبکه حدود 90 تومان است.
دائمی با تاکید بر برنامه ریزی برای اصلاح قیمت، گفت: پیش بینی میشود اعمال قیمت واقعی، ابزاری برای مصرف بهینه آب است؛ مادامی که آب با قیمت بالاتر تولید میشود و با قیمت کمتر در اختیار مصرفکننده قرار میگیرد، هیچ ابزار اقتصادیای برای بهرهوری آب نداریم.
وی تصریح کرد: در فاز یک هدفمندی یارانهها قیمت آب کشاورزی تغییر نکرد و نرخ آن سالهاست که ثابت مانده است اما قیمت آب شرب در گام اول تغییر کرد و به حدود 255 تومان رسید که الان دریافت میشود.
نرخ آب کشاورزی و آب شرب یک گام تغییر کند
سرپرست معاونت آب و آبفای وزارت نیرو اظهار کرد: پیشنهاد ما این است که نرخ آب کشاورزی و آب شرب یک گام تغییر کند چرا که قضاوت ماده سه قانون این است که به صورت پلکانی، با شرایط جغرافیایی و با توجه به کیفیت تدریجا قیمتها واقعی شود که البته بر واژه \\\"تدریجا\\\" تاکید شده است.
وی افزود: هدف هم این است که با وجود گذشت دو سال از هدفمندی یارانهها، در فاز دوم تغییر داشته باشیم البته باید توجه کنیم که منجر به آسیبهای اجتماعی و به ویژه قشر آسیب پذیر جامعه نشود، تدریجی بودن و همگام بودن تغییر قیمت با هدفمندی یارانهها باید به گونهای باشد که باعث ایجاد مشکلات برای مردم در بخشهای مختلف کشاورزی، صنعت و مصارف خانگی نشود.
دائمی با بیان اینکه پیشنهاد ما افزایش قیمت بالاتر نسبت به گام اول است، گفت: ولی با رعایت مباحث اجتماعی و مسائل کلان کشور تغییر قیمت در دولت رقم میخورد، بنابراین گامهای مساوی را پیشنهاد می کنیم.
وی تاکید کرد: پیشنهاد می کنیم تا پایان سال 92 قیمت آب را به نصف قیمت تمام شده برسانیم، البته این اتفاق در صورتی رخ می دهد که پرداختی هدفمندی یارانهها متناسب با این موضوع برای هر خانوار افزایش پیدا کند.
سرپرست معاونت آب و آبفای وزارت نیرو با بیان اینکه مجلس اجازه اجرای قانون برای گام دوم هدفمندی یارانهها را نداده است، گفت: الان مجاز به افزایش قیمت نیستیم مگر این که تصمیم مجلس تغیییر کند و براساس مصوباتی که از دولت می گیریم، تغییر قیمت انجام شود.
تا هدفمندی اجرا نشود، قیمتها تغییر نمیکند
دائمی در پاسخ به این پرسش که اگر هدفمندی یارانهها اجرا نشود وزارت نیرو چه میکند؟ اظهار کرد: الزام رعایت قانون است، مادامی که مجوز هدفمندی یارانهها داده نشده و مجلس موافقت نکرده و دولت هدفمندی یارانهها را عملیاتی نکرده ما تغییر قیمتی نخواهیم داشت.
وی با بیان اینکه بر اساس قانون مجاز به افزایش قیمت غیر از طریق هدفمندی یارانهها نیستیم، تصریح کرد: تعرفهها توسط وزارت نیرو پیشنهاد میشود اما تعیین اصلی بر عهده ما نیست و طبعا باید فرآیندی انجام شود که ما هم یکی از حلقههای آن فرایند هستیم.
سرپرست معاونت آب و آبفای وزارت نیرو در پایان خاطرنشان کرد: یکی از فرایندهای اصلاح ساختار اقتصادی کشور، مربوط به بخش آب است.