کود بیولوژیکی جایگزین کودشیمیایی می‌شود


دسته بندی: اخبار کشاورزی
کود بیولوژیکی جایگزین کودشیمیایی می‌شود

یکی از مکاتب کشاورزی پایدار که علاوه بر توجه به سیستم تولید محصولات غذایی به حفظ و بهبود شرایط زیست محیطی توجه دارد کشاورزی ارگانیک است.
یک متخصص کشاورزی با بیان اینکه در کشاورزی رایج برای حاصلخیز کردن خاک بدون دانستن فواید یا مضرات کودهای شیمیایی و حیوانی و اینکه زمین به چه ماده آلی نیاز دارد از این مواد استفاده می‌شود، گفت: در روش ارگانیک با آزمایش‌های متوالی و دانستن نیاز خاک از راه‌هایی مختلف نظیر کود بیولوژیکی، کود هم زیستی و استفاده از نیتروژن به عنوان مواد آلی شرایط مناسب را برای خاک برای زمین مورد استفاده قرار می گیرد.
دکتر عبدالمجید مهدوی دامغانی، عضو هیات علمی دانشگاه شهید بهشتی در گفت‌وگو با خبرنگار ایسنا منطقه دانشگاه علوم پزشکی تهران در مورد کشاورزی ارگانیک اظهار کرد: یکی از مکاتب کشاورزی پایدار که علاوه بر توجه به سیستم تولید محصولات غذایی به حفظ و بهبود شرایط زیست محیطی از جمله توجه بر وضعیت خاک، آب، موجودات زنده و محیط زیست توجه دارد کشاورزی ارگانیک است.
این عضو هیات علمی دانشگاه شهید بهشتی وجه تمایز کشاورزی ارگانیک با کشاورزی سنتی را عدم استفاده از آفت کش‌ها و کودهای صنعتی و شیمیایی در روش ارگانیک دانست و افزود: علاوه بر اهمیت تولید غذا، منابعی که در کشاورزی مورد استفاده قرار می‌گیرد نیز باید سلامت باشند و به محیط زیست، انسان و سایر جانداران کمترین ضرر را وارد کند.
وی با بیان اینکه در شرایط فعلی از لحاظ میزان تولید مشکلی در کشور نیست اما مسئله ایمنی و کیفیت محصولات پایین است گفت: در صورت رایج شدن بحث کشاورزی ارگانیک ضمن برخوردار شدن محصولات از سلامت و استاندارد به بحث تولید غذا، کیفیت محصول، خاک، اکو سیستم و سلامت سایر جانداران نیز توجه ویژه‌ای می‌شود.
مهدوی با اشاره به اینکه در کشاورزی رایج برای حاصلخیز کردن خاک بدون دانستن فواید یا مضرات کودهای شیمیایی و حیوانی و اینکه زمین به چه ماده آلی نیاز دارد از این مواد استفاده می‌شود گفت: در روش ارگانیک با آزمایش‌های متوالی و دانستن نیاز خاک از راه‌هایی مختلف نظیر کود بیولوژیکی، کود هم زیستی و استفاده از نیتروژن به عنوان مواد آلی شرایط مناسب را برای خاک برای زمین مورد استفاده قرار می گیرد.
وی در ادامه گفت: در کشاورزی ارگانیک به جای استفاده از آفتکش‌های شیمیایی مرسوم در کشاورزی سنتی که خطرات زیادی برای محصولات دارد از آفتکش‌های طبیعی و روش کنترل زراعی استفاده می‌شود که خطرات را برای مصرف کننده محصول و محیط زیست به حداقل می رساند.
مهدوی با اشاره به اینکه محصولات ارگانیک از لحاظ طعم، ظاهر، مواد ویتامینی و استانداردهایی موجود شرایط بهتری نسبت به سایر محصولات دارد گفت: از لحاظ مقادیر عناصر غذایی کیفیت محصولات ارگانیک در مقایسه با کشاورزی‌های رایج از کیفیت بالاتر و اصیل تری برخوردار است.
این عضو هیات علمی دانشگاه شهید بهشتی با اشاره به فراگیر بودن بحث ارگانیک و تولید لباس و مبلمان ارگانیک در کشورهای پیشرفته گفت: روی 37 میلیون هکتار از زمین‌ها در سطح جهان کشاورزی ارگانیک انجام می‌شود بنابراین با توجه به فراگیر بودن این صنعت در این زمینه‌ها باید به بالا رفتن کیفیت در کنار تولید توجه شود.
وی با بیان اینکه بازار ارگانیک و توزیع این محصولات در کشور به بعضی از میادین تره بار و فروشگاه‌های خاص محدود می‌شود افزود: توزیع این محصولات به شکل شایسته‌ای در بازار 75 میلیونی کشور صورت نمی‌گیرد و باید روی بازاریابی و اطلاع رسانی برای محصولات ارگانیک کار شود تا شرایط از وضعیت فعلی مناسب تر شود.
وی در مقایسه کشاورزی ارگانیک و سنتی از لحاظ اقتصادی با بیان اینکه در کشاورزی ارگانیک با عدم استفاده از سموم شیمیایی و استفاده از جایگزین‌ها در کنار بهره گیری از وسایل مدرن ممکن است در ابتدا یک بازه زمانی با کاهش عملکرد و سوددهی مواجه شود اظهار کرد: با عبور از این دوره ضمن اینکه محصولی سالم در اختیار جامعه قرار می‌گیرد قیمت آن از محصول مشابه خود که حاصل کشاورزی سنتی است 20 تا 100 درصد بالاتر است.
مهدوی در پایان افزود: محصولات ارگانیک سالم هستند اما صرف بر سالم بودن محصول نمی‌توان آن‌را ارگانیک دانست. ارگانیک از یک سری استانداردها تشکیل شده و استفاده از این لغت برای محصولات بار حقوقی به همراه دارد. محصولی سالم است که یک حداقل‌هایی را طبق تعریف به همراه داشته باشد اما در ارگانیک بحث‌های دیگر نیز مطرح است.

خبرگزاری ایسنا – 91/10/3