انواع قفس ها و مزیت استفاده از آنها در صنعت مرغداری

با صنعتی شدن پرورش طیور تولیدات افزایش یافت اما مراقبت و نگهداری از آنها نسبت به گذشته سخت تر و با هزینه های بیشتری رو به رو شد. قفس های مرغداری یکی از تجهیزات مورد نیاز ئر مرغداری ها و سالن های پرورش طیور هستند که شرایز را برای زندگی طیور مناسب و آسان می کند.
برای نگهداری طیور از قفس مرغداری استفاده می شود که با توجه به وزن، قد و نژاد پرنده و همچنین میزان مساحت مورد نیاز هر کدام، نوع قفس طراحی خواهد شد . یکی از مهم ترین مزیت قفس مرغداری نگهداری تعداد بیشتر پرنده است که در صورت استفاده از بستر های نگهداری طیور این امکان وجود ندارد. قفس های نگهداری مرغ انواع مختلفی دارند و ممکن است قفس ها بریا نگهداری جوجه ها و مرغ های تخمگذار تفکیک شوند. همچنین از نظر ساختمان نیز قفس ها می توانند مسطح، چند طبقه و در انواع اتوماتیک و نیمه اتوماتیک عرضه شوند.
مهم ترین فواید استفاده از قفس ها در پروش مرغ و طیور
• قفس ها محیطی امن و ایمن را برای نگهداری مرغ ها فراهم می کنند.
• درصورت استفاده از قفس ها امکان تشخیص و پیشگیری از بیماری ها آسان تر می گردد.
• از تماس مرغ ها با کود ها که منبع ایجاد آلودگی و بیماری هستند، جلوگیری می شود.
• استفاده از تمام ظرفیت سالن ها، کاهش هزینه ها و بهینه سازی فرایند تولید
• در صورت استفاده از قفس ها امکان ثبت دقیق آمار تخم ها در مرغ های تخمگذار فراهم می شود.
• ایجاد شرایط جهت تغذیه عادلانه و خوکار مرغ ها
• وجود سیستم های جمع آوری کود در قفس ها و تخلیه منظم کود ها
به طور کلی استفاده از قفس مرغداری سبب مدیریت بهتر سالن ها با توجه به تراکم مرغ ها در واحد سطح و شناسایی دقیق تر نقاط ضعف سالن ها در صورت وجود می شود به همین دلیل است که امروزه اکثر واحد های صنعتی مرغداری از روش نگهداری طیور توسط قفس ها استفاده می کنند. در زیر با تعدادی از انواع قفس های نگهداری آشنا می شوید.
قفس باتری چیست؟
در این نوع قفس ها به صورت پشت به پشت در دو ردیف و چند طبقه قرار می گیرند که برای جلوگیری از ریختن فضولات از صفحات جداکننده استفاده می شود و به دلیل اینکه تعداد طبقات می تواند زیاد باشد، حدود یک ونیم برابر ظرفیت سالن می توان از طیور نگهداری کرد. در این نوع امکان افتادن دان کاهش میابد و جمع آوری تخم مرغ ها به صورت اتوماتیک خواهد بود که نیاز به نیروی انسانی را هم کاهش می دهد و همچنین در شرایطی نیاز به سیستم گرمایش هم نخواهند داشت.
قفس های باتری جهت نگهداری طیور
قفس پله ای مساحت بیشتری را نسبت به قفس باتری اشغال می کند ازین رو تعداد پرنده کمتری را می توان در این نوع پرورش داد که قفس ها به صورت سه طبقه ی دو ردیفه به گونه ای قرار می گیرند که دو ردیف طبقه بالایی پشت در پشت هستند که استفاده از دستگاه های اتوماتیک از قفس باتری کمتر است پس نیاز به نیروی انسانی بیشتری در این قفس ها وجود دارد.
قفس های پله ای نگهداری طیور
برخی مرغداری ها طیور را به طور مستقیم وارد بازار می کنند ازین رو لازم است از دستگاه پرکن به منظور پرکنی کامل پرنده ها استفاده شود که نوع کار این دستگاه ها به این صورت است که پرنده با پر و کرک را دریافت می کند و تمیز تحویل می دهد زیرا تشکیل شده از یک موتور، صفحه دوران کننده، انگشتانه لاستیکی و بدنه فلزی است که با چرخیدن توسط موتور، انگشتانه های پلاستیکی عمود شده بر صفحه، پر و کرک های سست از محل خود جدا می شوند؛ به همین دلیل لازم است انگشتانه ها دائما بررسی و کنترل شوند.
رطوبت کافی چه تاثیری در رشد طیور دارد؟
پرورش دهندگان طیور در گذشته برای تامین رطوبت محیط سالن از روش های آبپاشی استفاده می کردند که اکنون با طراحی و تولید رطوبت ساز و مه پاش ها، روش های قبلی منسوخ شده اند زیرا کمبود رطوبت سالن باعث کاهش وزن، تخم گذاری و رشد و ایجاد بی قراری در طیور می شود که نتیجه آن کاهش سود برای سالن داران است.
در مناطق گرم و خشک، در فصل تابستان، گرمای شدید هوا و در فصل زمستان سرما و خشکی هوا باعث خسارات جبران نا پذیری می شود که مه پاش ها برای تامین رطوبت توصیه می شوند زیرا علاوه بر تامین رطوبت محیط، باعث خنکی هم می شود که میتوان به همراه آب مواد ضدعفونی و کود هم وارد سالن کرد. ساختمان مه پاش از پیستون، شیر تنظیم فشار، شنلگ، افشانک، جعبه کنترل و فیلتر آب تشکیل شده است که مهم ترین بخش آن پمپ پیستونی است.