مصرف کود در کشاورزی کمتر از ۲ میلیون تن است


دسته بندی: اخبار کشاورزی
مصرف کود در کشاورزی کمتر از ۲ میلیون تن است

رئیس مؤسسه تحقیقات خاک و آب با بیان اینکه باید سالانه حدود ۴.۵ میلیون تن کود در کشاورزی مصرف شود، گفت: این درحالی است که کمتر از ۲ میلیون تن کود در کشور استفاده می‌شود.
رئیس مؤسسه تحقیقات خاک و آب با بیان اینکه باید سالانه حدود ۴.۵ میلیون تن کود در کشاورزی مصرف شود، گفت: این درحالی است که کمتر از ۲ میلیون تن کود در کشور استفاده می‌شود.
به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری فارس، کامبیز بازرگان رئیس مؤسسه تحقیقات خاک و آب امروز در مراسم هفته پژوهش و فناوری هم‌زمان با چهلمین تأسیس سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی که در این سازمان برگزار شد، در جمع خبرنگاران گفت: عملکرد بالای زمین کشاورزی بستگی به تغذیه آن دارد و تغذیه خاک هم از طریق کود تأمین می‌شود.
وی افزود: بنابراین یکی از نهادهایی که در کنار ارقام پرمحصول بعد از انقلاب سبز وارد عرصه کشاورزی شد و اثرگذاری ویژه‌ای هم داشت، کود است.
بازرگان تصریح کرد: براساس منابع علمی 30 تا 50 درصد افزایش عملکرد، مرهون مصرف کود در کشاورزی است.
رئیس مؤسسه تحقیقات خاک و آب با اشاره به اینکه امکان استفاده نکردن از کود در کشاورزی وجود دارد، اما باید در آن صورت به عملکرد پایین قانع بود، بیان داشت: در کشاورزی اورگانیک که متکی به استفاده از کود نیست، معمولاً تولیدکنندگان به عملکرد پایین رضایت می‌دهند. وی در پاسخ به این سؤال در مورد اظهاراتش مبنی بر اینکه مصرف کود در کشور کم است، گفت: براساس برآورد سالانه حدود 4 تا 5 میلیون تن کود در کشور مورد نیاز است.
بازرگان افزود: ما به استفاده ناصحیح برخی از کشاورزان در مصرف کود اذعان داریم، اما این به معنای آن نیست که مصرف کود در کشاورزی لازم نباشد.
رئیس مؤسسه تحقیقات خاک و آب گفت: بدمصرفی کود وجود دارد و حتی گاهی اوقات آماری از مصرف کود توسط کشاورزان در هر هکتار شنیده می‌شود که قابل قبول نیست.
بازرگان افزود: به‌عنوان مثال مشاهده می‌شود که برخی از کشاورزان در هر هکتار یک تن کود مصرف می‌کنند، اما این موضوع را نمی‌توان به تمام کشاورزان تعمیم داد.
وی تصریح کرد: گفته می‌شود، افرادی که مصرف کود را در کشور کم عنوان می‌کنند، به دنبال واردات هستند، اما باید بگویم مصرف صحیح کود به شدت تولید را تحت تأثیر قرار می‌دهد.
رئیس مؤسسه تحقیقات خاک و آب افزود: کشاورزی‌مان را باید حفظ کنیم، زیرا اشتغال افراد زیادی به این موضوع وابسته است، ضمن اینکه استقلال کشور وابسته به تأمین امنیت غذایی است.
بازرگان تصریح کرد: اگر ما یک نهاده‌ای را وارد کشور کنیم، بهتر از آن است که کشاورزی‌ را تعطیل کنیم.
وی با تأکید بر اینکه معتقد به واردات مواد کودی به‌طور عمده نیستیم، اظهار داشت: بخشی از کودهای مصرفی کشور وارداتی است و سهم آن قابل توجه است.
رئیس مؤسسه تحقیقات خاک و آب ادامه داد: بخش خصوصی را به تولید کود داخلی تشویق می‌کنیم و امیدواریم سهم تولید کود داخلی به زودی افزایش یابد.
بازرگان مصرف کود در کشور را کم‌تر از 2 میلیون تن عنوان کرد و اظهار داشت: حدود یک میلیون تن آن از طریق واردات تأمین می‌شود.
وی بیان داشت: 600 تا 700 هزار تن کود فسفره و 400 هزار تن کود پتاسیم، وارد می‌شود.
رئیس مؤسسه تحقیقات خاک و آب درمورد وضعیت کود نیز اظهار داشت: از یک سال گذشته براساس آیین‌نامه‌ای که وزارت جهاد کشاورزی ابلاغ کرده، مسئولیت ثبت و کنترل کیفی کود را موسسه تحقیقات خاک و آب برعهده گرفته است.
بازرگان افزود: البته اظهارنظر درمورد اینکه ساماندهی کاملی در این خصوص انجام شده، زود است، اما در مسیر ساماندهی قرار گرفته‌ایم و همه کودهایی که در کشور مصرف می‌شود، باید شماره ثبت داشته باشد.
وی گفت: خوشبختانه بیش از 2 هزار تقاضا برای ثبت به مؤسسه واصل شده و حدود هزار و 700 گواهی ثبت تاکنون صادر شده است که همه اینها به‌تدریج گواهی ثبت اخذ می‌کنند.
رئیس مؤسسه تحقیقات خاک و آب همچنین تصریح کرد: مصرف کود با مصرف آب همراه است و اگر آب کافی موجود نباشد، مصرف کود باعث افزایش شوری خاک و صدمه به گیاه می‌شود.
بازرگان افزود: کود بدون آب نمی‌تواند به رشد گیاه کمک کند و شوری خاک را افزایش می‌دهد.
براساس این گزارش در این مراسم از 6 دستاورد گندم رقم حیدری، تولید واکسن دوگانه نیوکاسل و برونشیت عفونی، اطلس جامع آویشن و معرفی گونه‌ها و ارقام مناسب آویشن، تولید بستر کشت هیدروپونیک، محصولات گلخانه‌ای از ضایعات صنایع چوب کشور، رقم جدید زیتون دیره جهت کشت در مناطق نیمه‌گرمسیری برای تهیه کنسرو و همچنین از سامانه نوین تشخیص سریع باقی‌مانده سموم در محصول خیار رونمایی شد.
در این مراسم همچنین تفاهم نامه‌ها و قراردادهایی بین مؤسسات و پژوهش‌کده‌های تحقیقات و بخش خصوصی منعقد شد.

خبرگزاری فارس – 94/9/26