ساخت دستگاه جوجه کشی
چه یک پرورشدهندهی حرفهای مرغ باشید و چه یک مبتدی که به دنبال پرورش جوجه برای خود هستید، یک دستگاه جوجه کشی حرفهای کار شما را بسیار آسانتر میکند. دستگاه جوجه کشی یا انکوباتور به دستگاهی گفته میشود که شرایط مناسب برای خارج شدن جوجه از تخمهای نطفهدار را فراهم میکند. در حالت طبیعی دما، رطوبت و چرخش تخمها توسط مرغ مادر برای تخمهای نطفهدار تأمین میشود. اما در حالت مصنوعی دستگاه جوجه کشی این شرایط را فراهم میکند. در ساخت دستگاه های جوجه کشی امروزی از فناوریهایی مانند هوش مصنوعی و حسگرهای فوق حساس برای افزایش راندمان استفاده میشود. مرغ مادر پس از خوابیدن بر روی تخمهای نطفهدار شرایط مطلوب دما، رطوبت و اکسیژن رسانی را تأمین کرده و تخمها را با استفاده از منقار خود میچرخاند. دمای مطلوب برای جوجه کشی انواع پرندگان معمولا ۳۷٫۸ درجه سانتی گراد است. دمای بالا یا پایینتر از این مقدار منجر به تلف شدن تخمهای نطفهدار میشود. یک دستگاه جوجه کشی حرفهای این دمای مطلوب را با استفاده از هیتر تأمین میکند. رطوبت دستگاه جوجه کشی هم از مؤلفههای مهم است که باید در محدودهی 55 تا 65 درصد باشد.
تاریخچه دستگاه جوجه کشی
مصریان در 400 سال قبل از میلاد با استفاده از یک ساختمان استوانهای و کورهای در پایین آن، روشی برای جوجه کشی ابداع کرده بودند. ایرا ام پترسیم از گتیسبورگ اوهایو ایالاتمتحده آمریکا اولین فردی است که در سال 1922 اختراع انکوباتور تخممرغ را به نام خود به ثبت رساند. اندکی بعد، او و پسرش شروع به ساخت دستگاه های جوجهکشی کردند. آنها با ایجاد طرحهای متنوع و پیشرفت دادن دستگاههای های بعدی حق ثبت اختراعات متعددی را دریافت کردند.
انواع دستگاه های جوجه کشی
دستگاه جوجه کشی تنوع زیادی دارند که با قیمتها و ویژگیهای متفاوت عرضه میشوند. دستگاه های جوجه کشی بزرگتر دارای قفسههایی برای نگهداری چندین لایه تخم هستند که در برخی از آنها فضایی برای بیش از 400 تخم وجود دارد. برخی از آنها کوچک هستند و فقط چند تخم مرغ در خود نگه میدارند. در برخی، تخمها در نگهدارندههای تخممرغ و در برخی دیگر آزادانه داخل محفظه قرار میگیرند و این امکان را فراهم میکنند که جوجهها پس از بیرون آمدن از تخم در اطراف حرکت کنند.
بسیاری از دستگاههای جوجه کشی حرفهای مجهز به یک فن داخلی برای ایجاد جریان هوا و تنظیم دما هستند. تفاوت اصلی بین دستگاه جوجه کشی دستی، نیمه اتوماتیک و اتوماتیک در نحوه چرخاندن تخمها است. تخمها باید دو یا سه بار در روز چرخانده شوند. این یک بخش حیاتی از فرآیند جوجه کشی است. با دستگاه جوجه کشی نیمه اتوماتیک، هنوز هم باید تخمها را بهصورت دستی بچرخانید، اما امکان چرخش همزمان آنها فراهم است. دستگاه جوجه کشی تمام اتوماتیک، تخممرغها را بدون نیاز به هیچ نظارتی بهطور مستقل میچرخانند.
دستگاههای جوجه کشی همچنین به انواع دستگاه جوجه کشی صنعتی، دستگاه جوجه کشی نیمه صنعتی و دستگاه جوجه کشی خانگی تقسیم میشوند. بعضی از قطعات به کار رفته در دستگاه های جوجه کشی صنعتی و خانگی یکسان هستند، مانند: سیستم کنترل، سنسور و… بعضی از قطعات مانند فن سیرکوله هوا، المنت و… در دستگاههای صنعتی و غیر صنعتی متفاوتند.
دستگاه جوجه کشی صنعتی
دستگاه جوجه کشی ماکرو یا صنعتی: دستگاه جوجه کشی ماکرو یا صنعتی دارای ظرفیت بالای ۲۰۰۰ تخم مرغ است و برای جوجه کشی در ابعاد بسیار زیاد و تأمین نیازهای غذایی انسانها در یک استان، منطقه یا کشور کاربرد دارد.
دستگاه جوجه کشی مدیوم یا نیمه صنعتی: دستگاه جوجه کشی مدیوم یا نیمه صنعتی معمولاً دارای ظرفیتهای بین ۱۵۰ تا ۲۰۰۰ تخم مرغ هستند و برای جوجه کشی در صنایع کوچک مانند پرورشدهندگان پرندگان و در مرغداریها کاربرد دارد.
دستگاه جوجه کشی خانگی
دستگاه جوجه کشی مینی یا خانگی: دستگاه جوجه کشی مینی یا خانگی دستگاهی است که دارای ظرفیتی کمتر از ۱۵۰ تخم مرغ است و بیشتر برای جوجه کشی در منزل و کسب و کارهای کوچک کاربرد دارد.
ساخت دستگاه جوجه کشی
دستگاه جوجه کشی یک ظرف گرم عایقبندی شده برای جوجه کشی تخم است و نقش یک مرغ جوجهآور در طبیعت را بهطور مصنوعی انجام میدهد. دستگاه جوجه کشی را میتوان از چوب، فلز یا پلاستیک ساخت و یک عامل گرمایش، یک ترموستات برای حفظ دمای دقیق، پایه تخم مرغ، مخزن آب برای رطوبت و در برخی موارد یک فن در آن قرار داد. ساخت دستگاه جوجه کشی یک تجربه کاملاً جدید و منحصر به فرد است. برای ساخت دستگاه جوجه کشی خانگی باید 4 گزینه مهم را در نظر داشت، عدم رعایت و یا حذف هر یک از این شروط، موجب شکست فرآیند خواهد شد. این 4 عامل عبارتاند از:
دما
دما یکی از مهمترین عوامل در جوجه کشی محسوب میشود که بایستی بهطور دقیق تنظیم و بررسی شود. در دستگاههای جوجه کشی خانگی و صنعتی ساختهشده توسط برندهای مختلف از المنت برای تامین گرما مورد نیاز استفاده میشود. این دستگاهها همچنین دارای سنسورهای پیشرفته و حساسی برای کنترل میزان دما هستند. اما در ساخت دستگاه جوجه کشی خانگی خبری از برد و سنسور حساس نیست و این فرایند تنها توسط یک دماسنج مناسب صورت میگیرد.
رطوبت
پس از دما، رطوبت از دیگر عوامل مهم در فرایند جوجه کشی است. دستگاه جوجه کشی حرفه ای با بهرهگیری از سیستم رطوبت رسانی اتوماتیک، رطوبت مورد نیاز جوجه کشی را تامین میکنند. برای ساخت دستگاه جوجه کشی خانگی، تامین رطوبت به صورت دستی و با استفاده از ابزار و لوازم ساده صورت میگیرد.
چرخش تخم های نطفهدار
چرخش منظم تخمهای نطفهدار نیز یکی از شروط رشد و تکامل جنین داخل تخم است که در حالت طبیعی توسط مرغ مادر صورت میگیرد. این عمل مانع چسبیدن نطفه و جنین به تخم و تقسیم یکنواخت مواد غذایی موجود در داخل زرده تخم میگردد. یک ترفند کوچک این است که یک طرف تخممرغ را با عدد 1 و طرف دیگر را با عدد 2 علامتگذاری کنید تا هر لحظه بتوانید چرخش آن را بررسی کنید.
تهویه مناسب
در ساخت دستگاه جوجه کشی خانگی بایستی سوراخهایی برای تهویه بر روی بدنه دستگاه تعبیه شود. اکسیژن مورد نیاز برای تخمهای داخل دستگاههای جوجه کشی بین 10 تا 20 درصد است که از طریق منافذ روی پوستهی تخم جذب میشوند.
ساخت دستگاه جوجه کشی با کارتون
برای ساخت دستگاه جوجه کشی با کارتون باید شرایط دمایی و رطوبتی مناسبی برای رشد جنین فراهم سازید. دقت داشته باشید تمامی وسایل مورداستفاده در ساخت دستگاه جوجه کشی باید تمیز و ضدعفونی شده باشند تا مانع آلوده شده تخمها شود. وسایل مورد نیاز برای ساخت دستگاه جوجه کشی خانگی عبارتاند از:
- کارتن یا یونولیت به عنوان بدنهی دستگاه
- لامپ و سرپیچ برای تامین حرارت و تنظیم دما
- دماسنج جهت بررسی دمای دستگاه
- چسب مایع
- توری فلزی (توری مرغی)
- ظرف آب و اسفنج برای تامین رطوبت و منبع آب دستگاه
برای ساخت دستگاه جوجه کشی با کارتن شما نیازمند یک جعبه خواهید بود که بتواند دما و رطوبت را به خوبی در خود نگه دارد. اندازهی کارتن باید حدود ۲۷ سانتیمتر عرض، ۳۳ سانتیمتر طول و ۳۷ سانتیمتر ارتفاع داشته باشد. بعد از انتخاب جعبه مناسب برای دستگاه باید دیواره داخلی و خارجی را با چسب ۵ سانت بپوشانید. قطعات را روی جعبه قرار دهید و سپس اتصالات قطعات را به برد انجام دهید. بعد از این مرحله، یک دریچهی مستطیلی به ابعاد ۴ در ۶ سانتی متر روی بدنه و در جایی که تخم مرغ و دماسنج دیده شود نیز ایجاد نمایید و از دو طرف با چسب ۵ سانتیمتری بپوشانید.
این دریچه برای مشاهدهی داخل محفظه و همچنین مشاهدهی تخمها در روزهای هچ (۴ تا ۵ روز پایانی دوره که میزان رطوبت باید افزایش یابد) ایجاد میشود. در مرحله بعد تور را به فاصله چند سانتی متر از کف محفظه به آن بچسبانید. این تور تخمها، لامپ و ظرف آب را بر روی خود نگه خواهد داشت. در این مرحله رطوبتسنج و دماسنج را به محفظه کارتنی دستگاه نصب کنید. دمای داخل دستگاه در فرایند جوجه کشی باید 37 درجه و رطوبت بین 55 تا 65 درصد باشد. در این مرحله سرپیچ را به کارتن نصب کرده و لامپ رشته ای 100 واتی به آن ببندید. این لامپ ایجاکننده حرارت داخل دستگاه است. پس از گذاشتن تخممرغهای نطفهدار به داخل دستگاه، یک فنجان یا لیوان پر از آب برای تامین رطوبت داخل دستگاه قرار دهید.
ساخت دستگاه جوجه کشی بدون برق
آیا امکان ساخت دستگاه جوجهکشی بدون برق امکانپذیر است؟ بله ساخت دستگاه جوجه کشی با هر منبع گرما ممکن است. این دما را میتوان از سوزاندن چوب یا زغال، متمرکز ساختن اشعه خورشید، گرمای کود پوسیده یا استفاده از محیط گلخانه فراهم نمود.
ساخت دستگاه جوجه کشی با لامپ و بطری
این دستگاه جوجه کشی برای جوجهکشی از انواع پرندگان تخمگذار درست شده است. اگر تصمیم به جوجه کشی از تخم های نطفه دار پرندگان مختلف را داشته باشید، این دستگاه کمک میکند تا در منزل عملیات موفقی داشته باشید. حتی کودکان و نوجوانان قادر خواهند بود بهراحتی از پرندههای موردعلاقهشان جوجهکشی کنند. برای این کار به به یک بطری 3 لیتری آب، لامپ 15 واتی، سبوس برنج برای زیرسازی، رطوبتسنج و دماسنج نیاز داریم.
در مرحله اول سر بطری را کمی پایینتر از قسمت پیچ براش میدهیم یک سوراخ در بدنه تعبیه میکنیم و سر جداشده بطری را با چسب بر روی آن محکم میکنیم. از این سوراخ برای قرار دادن لامپ 15 وات استفاده میکنیم. در مرحله بعد درب بطری (درب انکوباتور)
را با یک ظرف در دار پلاستیکی که از قسمت وسط بریدهایم، میپوشانیم و با چسب محکم میکنیم. یک سوراخ کوچک به اندازهی قطر لوله خودکار برای تهویه در بدنه ایجاد میکنیم و درون آن یک لوله خودکار یا ماژیک میگذاریم.
گام بعدی برای ساخت دستگاه جوجه کشی ارزان زیرسازی با سبوس برنج یا کاه است. سپس تخممرغها را علامتگذاری کرده و داخل دستگاه قرار میدهیم. یک دماسنج و رطوبتسنج با مقداری آب کنار تخممرغها زیر لامپ قرار میدهیم.
این کار باعث میشود آب درون ظرف تبخیر شود و رطوبت لازم دستگاه تامین گردد، سپس نوبت به وصل کردن لامپ میرسد که به شکل آویزان از سراخ تعبیه شده در بدنه دستگاه نصب میگردد. سه بار در روز تخممرغها را میچرخانیم. تمامی مراحل را به طور کامل میتوانید در این ویدئو مشاهده کنید.
خرید دستگاه جوجه کشی
خرید دستگاه جوجه کشی میتواند سرگرم کننده باشد. شما میتوانید شاهد کل فرآیند تولد یک جوجه باشید و یک پروژه سرگرمکننده برای فرزندانتان ایجاد نمایید. اگر یک مرغ جوجهدار دارید، میتوانید از یک جعبه تودرتوی ساده برای جوجهکشی استفاده کنید. در غیر این صورت، تنها چیزی که نیاز دارید یک دستگاه جوجه کشی و کمی پشتکار است. خرید یک دستگاه جوجه کشی خودکار، بر خلاف انواع دستی، کار را بسیار آسان میکند. خرید دستگاه جوجه کشی باکیفیت مستلزم پرداخت بهای بیشتر است. قطعاتی مثل سیستم کنترل، سنسورهای دما و رطوبت و بدنه دستگاه جوجه کشی باید از بهترین نوع خود باشند تا راندمان بالایی را نصیب شما کنند.
قیمت دستگاه جوجه کشی
میزان کیفیت و نوع قطعات بهکار رفته در دستگاه جوجه کشی از مهمترین عوامل تاثیر گذار در قیمت دستگاه جوجه کشی هستند. فاکتورهای متنوع دیگری نیز در تعیین قیمت دستگاه جوجه کشی تاثیرگذار هستند که از میان آنها میتوان به مواردی چون سایز دستگاهها، شرکت سازنده و برند دستگاه جوجه کشی و نیز گارانتی و ارائه خدمات پس از فروش کالا اشاره کرد. برای مشاوره اطلاع دقیق از قیمت انواع دستگاه جوجه کشی، قیمت دستگاه جوجهکشی خانگی ارزان، قیمت دستگاه جوجکشی بلدرچین و سایر پرندگان میتوانید با شمارههای درج شده تماس حاصل فرمائید.
قیمت دستگاه جوجه کشی 10 تایی
دستگاه جوجهکشی 10 تایی یکی از ارزان ترین و کوچکترین دستگاه های موجود در بازار است. قیمت دستگاه جوجهکشی 10 تایی بسته به نیمه اتوماتیک و فول اتوماتیک ار حدود 2000000 تا 4500000 متغیر است.
قیمت دستگاه جوجه کشی 168 تایی اسکندری
گروه صنعتی اسکندری یکی از شرکتهای با سابقه در ساخت انواع ماشین های جوجه کشی خانگی و صنعتی است. دستگاه جوجه کشی 168 تایی اسکندری نسل پیشرفته و ارتقاء یافته ماشین های جوجه کشی است که در ساخت آن از قطعات بسیار با کیفیت و فناوری هوش مصنوعی استفاده شده است. قیمت دستگاه های جوجه کشی تولیدی گروه صنعتی اسکندری با توجه به ظرفیت و تکنولوژی های بکار رفته در آن متفاوت می باشد. بهعنوان مثال قیمت دستگاه جوجه کشی 168 تایی اسکندری حدود 1000000 تا 12000000 و قیمت دستگاه جوجهکشی 24 تایی اسکندری حدود 13000000 میباشد.