انواع ردیف کار و ردیف کار پنوماتیک
ردیف کار چیست
دستگاه ردیف کار دستگاهی است که برای کاشتن بذر انواع محصولات از قبیل گندم، جو، حبوبات، سبزیجات، صیفیجات و... در ردیفها و فواصل مشخص مورداستفاده قرار میگیرد. این دستگاهها بر پشت تراکتور سوار میشوند. کشت ردیفی معمولا به صورت کشت مسطح، کشت روی پشته و داخل جوی انجام میگیرد. کشت دستی محصول در مساحتهای بالا، عملی بسیار پرهزینه و وقت گیر است، به همین دلیل انجام این کار امروزه توسط دستگاه ردیف کار یا بذر کار صورت میگیرد.
مزایای استفاده از دستگاه ردیف کار
استفاده از دستگاه ردیف کار علاوه بر کاشت، عملیات داشت و برداشت محصول را نیز آسان ساخته و موجب صرفهجویی در مصرف آب، مصرف بذر و توزیع یکنواخت بذرها در ردیفها شده است. ردیف کار دانهها را با سرعت و دقت در عمق مناسب میکارد. بذرها به خوبی توسط خاک پوشیده میشوند و این مانع خورده شدن آن توسط پرندگان و حیوانات یا خشک شدن به دلیل قرارگیری در معرض آفتاب میشود. توزیع یکنواخت دانهها در خاک امکان دریافت نور خورشید، مواد مغذی و آب کافی از خاک را برای گیاه فراهم میسازد. استفاده از ردیف کار میتواند میزان بهرهوری محصول (دانههای برداشت شده از دانههای کاشته شده) را تا 9 برابر بهبود بخشد.
قطعات ردیف کار
قطعات هر دستگاه ردیف کار بسته با نوع، مدل و کارکرد آن ممکن است متفاوت باشد. اما بهطور کلی اجزای یک ردیف کار عبارتاند از:
مخزن بذر یا جعبه دستگاه: این بخش از دستگاه برای نگهداری بذر میباشد که غالبا از فولاد یا آهن گالوانیزه ساخته میشود. گنجایش این مخزن در مدلهای مختلف، متفاوت است. برخی از مدلها دارای همزنی جهت ترکیب بذرها و جلوگیری از بروز گرفتگی دستگاه میباشد.
شاسی دستگاه: یکی از بخشهای اصلی دستگاه بذرکار برای تحمل انواع فشارهای وارده به دستگاه میباشد که عمدتا از فولاد ساخته شده است.
سیستم انتقال قدرت: این بخش برای حمل دیسکهای دستگاه ردیف کار استفاده میشود و دارای چرخ، زنجیر چرخ و محور محرک است.
شیار باز کن یا فاروئر: بخشی از دستگاه است که شیار یا حفره لازم برای انتقال و کاشت بذر را باز میکند. بذرها پس از انتقال بسته به نوع ردیف کار، توسط غلطک، میله، زنجیر چرخ یا دیسک با خاک پوشانده میشوند.
موزع (مقسم): این بخش از دستگاه ردیف کار، باعث انتقال بذر محصولات از مخزن نگهداری به قسمت خروجی دستگاه است که توسط لولههای سقوط صورت میگیرد. میزان ریزش بذر قابل تنظیم و اندازهگیری است. موزعها خود به سه نوع موزع غلطکی شیاردار، موزع غلطکی دندانه دار و موزع بشقابی تقسیم میشوند.
چرخ های فشار: این چرخها جهت تثبیت بذر در خاک مورداستفاده قرار میگیرند.
کارنده: این بخش بهمنظور قرارگیری و کاشت بذر در خاک طراحی شده است.
تنظیم کننده عمق کشت: این بخش جهت تنظیم عمق مورد نیاز برای کاشت بذر محصولات استفاده میشود.
انواع ردیف کار
دستگاههای ردیفکار تنوع گستردهای دارند و میتوان آنها را به انواع مکانیکی، پنوماتیکی، یک یا چند ردیفه، ریزکار و درشت کار و... تقسیمبندی کرد. ردیفکار ها بر اساس نحوهی انتقال بذر از مخزن به صفحه موزع به انواع ردیف کار پنوماتیکی و مکانیکی تقسیم میشوند. نقطهی رهاسازی و خروجی بذر در مسیر حرکت دورانی صفحه موزع واقع شده است که با رسیدن هر یک از حفرههای موزع به این نقطه، بذر خارج شده و به درون شیار باز شده میافتد. در ردیف کار مکانیکی، بذرها بهصورت مکانیکی به روی صفحه موزع منتقل میشوند، اما در ردیف کار پنوماتیکی، بذرها در اثر نیروی مکش به درون حفرههای موزع مکیده و در دهانه حفره بذر قرار میگیرند.
کاشت بذر در دستگاه های ردیف کار به شیوههای مختلفی انجام میشود که میتوان آنها را بر این اساس نیز تقسیمبندی کرد. در زیر به برخی از این مدلها اشاره شده است.
دستگاه عمیق کار ردیف کار
دستگاه عمیق کار ردیف کار، بذر را به شکل خطی میکارد. این دستگاه دارای شیاربازکن های کفشکی است که موجب کاشت یکنواخت بذرها در درون ردیفهای کشت میشود.. اهرمهای تنظیمکننده آن، کاشت انواع بذر در هر سایزی را را فراهم میکنند. همچنین با کمک مکانیزم تنظیم میتوان مقدار ریزش بذر در هر هکتار را نیز تنظیم کرد.
عمیق کار دیم
دستگاه بذرکار عمیق کار دیم به شکل ترکیبی عمل میکند و میتواند بذر و کود را جداگانه در عمق خاک بکارد. این دستگاه با ایجاد شیارهایی به شکل V در خاک موجب دام افتادن آب باران میشود. دستگاه عمیق کار دیم شامل در دو نوع چرخ فشار لاستیکی و فشار فلزی موجود است. چرخ فلزی برای زمینهای سنگلاخی و چرخ لاستیکی برای سایر زمینها مناسب هستند. دستگاه عمیق کار دیم قادر به تنظیم فواصل ردیفهای کشت، عمق و مقدار ریزش بذر نیز میباشد.
بذر کار و کود کار جوی و پشته کار
این دستگاه به کاشت همزمان بذر و کود در خاک است. مخزن های کود و سم بهصورت مجزا هستند. این دستگاه دارای کفشکهایی برای حفر زمین با عمق مناسب و یکنواخت و نیز مجهز به اهرمهایی برای تنظیم کاشت انواع بذر، مقدار بذر و کود و فواصل کاشت است. شیاربازکنهای این دستگاه 50 الی 60 سانتیمتر با هم فاصله دارند. این دستگاه ردیف کار قادر به ایجاد جوی و پشته است.
ردیف کار دیسکی
دستگاه ردیف کار دیسکی برای کار در زمینهای دارای بقایای گیاهی مناسب هستند. این دستگاه با استفاده از چند عدد سستکننده هم طراز با چرخ تراکتور، خاکهای سفت و سنگلاخی را کنده و برای ایجاد شیار آماده میکند. همچنین مانند اغلب بذر کارها دارای موزعهای استوانهای شکل است که قابلیت کاشت بذر در انواع سایزها را فراهم میسازد.
عمیق کار کمبینات مکانیکی (بذر کار مرکب)
تردد زیاد ماشینآلات کشاورزی میتواند موجب شکسته شدن و اصطلاحا مردن خاک شود. به همین دلیل کشاورزان سعی میکنند با استفاده از دستگاههای چندکاره، عملیات کاشت تا برداشت محصولات را با حداقل تردد انجام دهند. دستگاه بذر کار مرکب کشاورزی از دستگاههایی است که قادر است عملیات خاکورزی شامل، شکستن کلوخ، غلتکزنی، مسطح سازی و دانهبندی تا عمق 25 سانتیمتری خاک را به خوبی انجام دهد.
ردیف کار پنوماتیک
از دستگاه ردیف کار پنوماتیکی برای کاشت بذرهای محصولاتی مثل، ذرت، پنبه، آفتابگردان، سویا، چغندر، گوجه فرنگی یا صیفی جات استفاده می شود. انتقال بذر در این نوع دستگاه از طریق مکیدن صورت میگیرد و سیستم گیربکس مرکزی آن قادر به تنظیم میزان فاصله قرار گرفتن بذر در ردیفها است. چرخهای شیار بازکن و واحدهایی که وظیفه کاشت بذر را به عهده دارند در انواع ردیف کار پنوماتیک با یکدیگر متفاوتند. به طور مثال، برای کاشت ذرت، آفتابگردان و سویا از چرخهای فشار ساده و برای گوجه فرنگی، چغندر قند و دانههای ریز از چرخ مقعر استفاده میشود.
ردیف کار کشت مستقیم
دستگاه ردیف کار کشت مستقیم یا بذرکار کودکار کشت مستقیم آبی قادر به کاشت بذر بدون نیاز شخم زنی است. به سبب انجام عمل کاشت بدون خاکورزی، تنها بخشهایی که بذر کاشته شده تغییذر میکند و سایر قسمتها دستنخورده باقی میمانند. استفاده از این نوع دستگاه موجب صرفه جویی در مصرف آب، جلوگیری از فرسایش خاک و تبخیر میگردد.
نحوه کار ردیف کار
هر دستگاه ردیف کار باید داری قابلیتهای ایجاد شیار، قرار دادن بذر داخل شیار، پوشاندن بذر و فشردن خاک باشد. نحوه کار این دستگاه بدین صورت است که ابتدا شیارهای مشخص توسط قطعات مخصوص شیار بازکن ایجاد میشوند، سپس بذرها بهصورت مکانیکی یا مکشی به درون لولههای سقوط و نهایتا حفرههای مذکور منتقل میشوند. سپس بذرها توسط خاک پوشانده و خاک فشرده میشود.
نحوه تنظیم ردیف کار
بهرهوری و کارکرد مناسب دستگاه ردیف کار، مستلزم رعایت موارد مهم نظیم دستگاه است. این موارد شامل تنظیم روش کاشت، عمق مناسب کاشت، مقدار صحیح بذر در واحد سطح، نرخ استفاده از بذر و فاصله بین ردیف و یا بوتهها است. فاصله رديفهاي كاشت بين 55 الي75 سانتيمتر متغير است. يكي از موارد مهم در ارائه يك كشت مناسب, نحوه كاليبراسيون دستگاه ميباشد.
کالیبراسیون
قبل از اقدام به کشت توسط ردیف کار، باید دستگاه را کالیبره نماییم. یعنی مقدار بذر مصرفی در هکتار را محاسبه نماییم. میتوان از روش استاتیک برای کالیبره نمودن دستگاه استفاده نمود. با داشتن مقدار بذر مصرفی، عرض کار و محیط چرخ، میتوان مقدار بذر مصرفی هر هکتار را محاسبه نمود. نحوهی کالیبراسیون دستگاه ردیف کار در دفترچه راهنمای دستگاه موجود است.
تفاوت خطی کار و ردیف کار
دستگاه خطیکار یکی از رایجترین دستگاههای کاشت است که قادر به تنظیم فاصله بین خطوط کشت و همچنین عمق کشت میباشد. مهمترین تفاوت خطی کار با ردیف کار این است که دستگاه خطی کار دارای یک مخزن سراسری است و فاصلهی بین خطوط کشت در نهایت حدود20 سانتیمتر است در حالی که دستگاه ردیف کار دارای مخازن مجزا برای هر ردیف کشت است و فاصله بین خطوط کشت حداقل حدود 60 سانتیمتر است.
قیمت ردیف کار تراکتور
همانطور که اشاره شد دستگاه ردیف کار یکی از ابزارآلات کاربردی و مهم کشاورزی برای کاشت یکنواخت دانهها در خاک است. این کالا در انواع مختلف تولید و به بازار عرضه و بر اساس کاربرد ه عناوین دستگاه ردیف کار لوبیا، دستگاه ردیف کار ذرت، ردیف کار گندم و... نامگذاری میشوند. قیمت ردیف کار تراکتور بسته به شرکت سازنده، نوع تجهیزات، کارآیی، تعداد ردیف، مکانیکی و پنوماتیکی بودن و بسیاری فاکتورهای دیگر تعیین میشوند. در حال حاضر قیمت دستگاه ردیف کار از حدود 60000000 تومان در دستگاههای سادهتر تا حدود 200000000 تومان در دستگاههای پیشرفتهتر متغیر است. برای مشاوره و استعلام دقیق قیمت ردیف کار میتوانید با شمارههای مندرج در سایت تماس حاصل فرمایید.
قیمت دستگاه ردیف کار ذرت
دستگاه ردیف کار ذرت یکی از تجهیزات کاربردی کشاورزی است که استفاده از آن جزء ضروریات کشاورزی مکانیزه است. دستگاه ردیف کار ذرت سایز بزرگی دارد. این سیستم در مدلها و برندهای مختلف موجود است که باعث تنوع در قیمت دستگاه ردیف کار ذرت در بازار شده است. بهطور کلی قیمت ردیف کار ذرت پنوماتیک از قیمت دستگاه ردیف کار ذرت معمولی بیشتر است.