نبض برنج در دستان دولت است


دسته بندی: اخبار کشاورزی
نبض برنج در دستان دولت است

اشباع بازار از محصول برنج مهمترین عامل بدون تقاضا ماندن عرضه‌های رینگ کشاورزی است.
روز گذشته در حالی شرکت توسعه تجارت بین‌الملل زرین‌پرشیاامید بیش از 45 هزار تن برنج تایلندی را در رینگ کشاورزی به قیمت پایه 650 تومان عرضه کرد که با وجود قیمت مناسب ،این حجم از عرضه‌ها بدون خریدار ماند. به‌نظر می‌رسد اشباع بازار از این محصول مهمترین عامل بدون تقاضا ماندن عرضه‌های رینگ کشاورزی است.
ظرف روزها و هفته‌های گذشته رینگ کشاورزی بورس کالا شاهد عرضه‌های پر حجم برنج وارداتی و همچنین در برخی مواقع برنج داخلی بوده است که بدون خریدار مانده‌اند. روز گذشته نیز در حالی شرکت توسعه تجارت بین‌الملل زرین‌پرشیاامید بیش از 45 هزار تن برنج تایلندی را در رینگ کشاورزی به قیمت پایه 650 تومان عرضه کرد که با وجود قیمت مناسب ،این حجم از عرضه‌ها بدون خریدار ماند. به‌نظر می‌رسد اشباع بازار از این محصول مهمترین عامل بدون تقاضا ماندن عرضه‌های رینگ کشاورزی است.
مدیرعامل کارگزاری بانک کشاورزی در گفتگو با خبرنگار ایانا در رابطه با بدون خریدار ماندن برنج در رینگ کشاورزی با اعلام این مطلب گفت: یکی از دلایل نبود تقاضا برای این محصول، اشباع بازار است.
محمدرضا گرامی‌پور درباره بحث افزایش قیمت برنج افزود: این روزها بحث افزایش قیمت برنج بومی است. برنج معطر و سنتی ایرانی تولید محدودی دارد که افزایش قیمت آن نیز به همین دلیل است و همیشه قیمت این نوع برنج بالاتر از سایر انواع آن بوده است.
وی با اشاره به اینکه مصرف‌کننده برنج معطر ایرانی، قشر محدودی با درآمد بالا هستند، خاطرنشان کرد: با این وجود نبض قیمت برنج در دستان دولت است و دولت این روزها با عرضه پر حجم برنج در بورس اقدام به کنترل قیمت این کالا کرده است.
گرامی‌پور به عرضه‌های بازرگانی دولتی در استان‌های مختلف اشاره کرد و ادامه داد: تا یک ماه گذشته اکثر برنج‌های عرضه شده برنج داخلی و پرمحصول بود که از لحاظ کیفیت و قیمت با برنج سنتی متفاوت است. اما این روزها همزمان با عرضه این نوع محصول، برنج وارداتی نیز در حال عرضه است و به این ترتیب از ایجاد التهاب در بازار جلوگیری شده است.
وی تصریح کرد: عرضه‌های پرحجم دولتی باعث می‌شود تا سایر واردکنندگان و افرادی که قصد احتکار دارند نیز اقدام به عرضه محصولات خود کنند و به همین دلیل در حال حاضر بازار در حالت اشباع قرار گرفته است.
مدیرعامل کارگزاری بانک کشاورزی با اشاره به آغاز فصل برداشت از یک ماه آینده یادآور شد: با توجه به عرضه‌های فراوان شرکت بازرگانی دولتی و آغاز فصل برداشت احتکار برنج مقرون به صرفه نخواهد بود و نگرانی از این بابت وجود ندارد.
گرامی‌پور تأکید کرد: با توجه به موجودی‌های انبار بازرگانی دولتی و عدم استقبال از عرضه‌های رینگ کشاورزی، نگرانی از بابت کمبود برنج وجود ندارد.
به گفته وی، حداق تا پنج ماه آینده هیچ مشکلی از بابت برنج در بازار ایجاد نخواهد شد.
گرامی‌پور درباره افزایش قیمت برنج سنتی و معطر ایرانی اظهار داشت: با آغاز فصل برداشت و تداوم عرضه‌های دولتی به‌طور قطع قیمت این محصول نیز تعدیل خواهد شد.
وی همچنین گفت: هرچند در فصل برداشت بر اساس قانون و با هدف حمایت از تولیدکننده، واردات برنج ممنوع می‌شود با این وجود به‌دلیل موجودی‌های قابل توجه انبار، نگرانی وجود ندارد زیرا دولت به‌خوبی در سال‌های گذشته قیمت برنج را کنترل کرده است.
این مقام مسئول به نرخ‌های مناسب برنج‌های وارداتی اشاره کرد و افزود: قیمت برنج وارداتی کمتر از یک‌هزار تومان است که با توجه به تورم فعلی نرخ مناسبی است.
به گفته گرامی‌پور، ظرف سال‌های گذشته برنج در سبد خانوار از سایر محصولات مثل حبوبات، گران‌تر بود و این در حالی است که با تنظیم بازار، در این سال‌ها متوسط قیمت این محصول کمتر از حبوبات است.
وی در پایان باز هم عرضه‌های بدون تقاضای برنج را در رینگ کشاورزی نشان‌دهنده اشباع بازار از این محصول دانست و خاطرنشان کرد: نگرانی از بابت افزایش قیمت برنج و کمبود آن در بازار وجود ندارد.

خبرگزاری ایانا – 91/5/8