کمبود کود شیمیایی و اعلام نشدن قیمت تضمینی برنج کشاورزان را نگران کرد


دسته بندی: اخبار کشاورزی
کمبود کود شیمیایی و اعلام نشدن قیمت تضمینی برنج کشاورزان را نگران کرد

همزمان با آغاز نشای برنج در اغلب شهرهای مازندران ، کمبود کود شیمیایی و اعلام نشدن قیمت تضمینی این محصول راهبردی ، سبب نگرانی کشاورزان برنجکار و واکنش مسوولان شده است.
کمبود کود شیمیایی و اعلام نشدن قیمت تضمینی برنج کشاورزان را نگران کرد
همزمان با آغاز نشای برنج در اغلب شهرهای مازندران ، کمبود کود شیمیایی و اعلام نشدن قیمت تضمینی این محصول راهبردی ، سبب نگرانی کشاورزان برنجکار و واکنش مسوولان شده است.
به گزارش خبرنگار ایرنا ، در روزهای پایانی فروردین ماه نشای برنج در شالیزارهای شهرستان های مرکزی مازندران از جمله بابلسر ، آمل ، بابل ، فریدونکنار و محمودآباد آغاز شده و طی روزهای آینده به سایر مناطق استان هم گسترش خواهد یافت.
کمبود کود شیمیایی اوره ، به عنوان مهم ترین کود برای تقویت ساختار خاک اراضی شالیزاری ، سبب شد تا هر کیلوگرم از این کود در صورت یافت شدن در بازار به قیمت چهار هزار ریال به فروش برسد.
یکی از دلایل اصلی کمبود و افزایش قیمت کود اوره، تامین نشدن و تخصیص نیافتن بموقع آن از سوی دستگاه های ذیربط اعلام شده است.
قیمت دولتی کود شیمیایی اوره، به عنوان مهم ترین و پر مصرف ترین کود در اراضی کشاورزی، پارسال 900 ریال برای هر کیلوگرم بود که امسال به یک هزار و 350 ریال افزایش یافته است.
وزارت جهاد کشاورزی، آزاد کردن قیمت کود شیمیایی اوره را در دستور کار خود قرار داده است و بر اساس اعلام شرکت خدمات حمایتی کشاورزی مازندران، این طرح امسال در چند استان کشور به صورت آزمایشی در حال اجرا است.
کارشناسان کشاورزی مازندران نیاز واقعی استان به انواع کود شیمیایی را سالانه 280 تا 350 هزار تن برآورد کرده اند، در حالی که سهمیه کود استان از سال 82 تاکنون 105 تا 110 هزار تن بوده است.
در حالی که برنج، کشت قالب در مازندران محسوب می شود و بر اساس نظر کارشناسان رقم پرمحصول آن نیاز بیشتری به کود شیمیایی دارد، کمبود و گران شدن آن ضربه سنگینی به اهداف خودکفایی برنج است.
مدیران جهاد کشاورزی شهرستان های مرکزی مازندران که هر ساله نشای برنج در این بخش استان زودتر از بخش های غربی و شرقی آغاز می شود، نسبت به تامین نشدن کود شیمیایی انتقاد کردند.
به گفته آنان، شالیکاران مبلغ کود شیمیایی اوره سهمیه ای سال زراعی جاری را بهمن ماه سال پیش به شماره حساب های اعلام شده واریز کردند، اما همچنان در انتظار دریافت سهمیه کود شیمیایی خودشان هستند.
مدیران جهاد کشاورزی شهرستان های مرکزی مازندران ، تامین نشدن بموقع کود شیمیایی و گران شدن قیمت آن را ضربه ای شدید به طرح خودکفایی برنج ارزیابی و اعلام کردند: از آنجاییکه کشت رقم های پر محصول نیاز به کود شیمیایی بیشتری دارند ، کمبود و گران شدن قیمت این کود سبب شد تا شالیکاران به کشت ارقم محلی روی بیاورند.
آنان همچنین اعلام نشدن قیمت خرید تضمینی ارقام پر محصول را از دیگر نگرانی های شالیکاران عنوان کرده و اظهار داشتند: به نظر می رسد اعلام قیمت تضمینی از این تاریخ به بعد نیز تاثیری در ایجاد انگیزه برای کشت ارقام پر محصول ندارد.
کشت ارقام پر محصول یکی از راهکار های اساسی برای رسیدن به هدف خودکفایی تولید برنج است.
تولید کود شیمیایی اوره در داخل کشور صورت می گیرد و گفته می شود که به دلیل عدم پرداخت هزینه تولید این نوع کود از سوی مراجع ذیربط به شرکت های تولیدی، این شرکت ها نیز از توزیع کود خودداری می کنند.
تامین نشدن کود شیمیایی اوره و مشکلاتی که ممکن است در بخش امنیت غذایی برنج در استان مازندران به وجود بیاورد ، سبب شد تا این موضوع در شورای تامین استان مطرح و به نامه نگاری توسط استاندار به رییس جمهوری منجر شود.
\\\'سید علی اکبر طاهایی\\\'، استاندار مازندران در نامه اش به دکتر \\\'محمود احمدی نژاد \\\' و معاون اول رییس جمهوری، خواستار تامین بموقع انواع کودهای شیمیایی برای استفاده در اراضی کشاورزی استان شد.
استاندار مازندران در این نامه که نسخه ای از آنان برای دفتر ایرنا در ساری نمابر شد، بر ضرورت تامین بموقع انواع کودهای شیمیایی برای استفاده در اراضی کشاورزی تاکید کرد.
طاهایی در این نامه به مزیت های اقتصادی مازندران مانند در اختیار داشتن 8/7 درصد مجموع تولید کشور، رتبه اول در تولید 14 محصول کشاورزی، باغی و شیلاتی، بویژه محصول راهبردی برنج ، ضریب کشت بالای 35/1 و وجود امکان کشت دوم، سوم و چهارم اشاره کرد و نوشت: نیاز کود شیمیایی استان بیش از 360 هزار تن در سال است که در سال های اخیر فقط حدود یکصد تا 110 هزار تن آن تامین شده است.
نماینده عالی دولت در مازندران در نامه خود به رییس جمهوری تاکید کرد: در سال 90 فقط حدود 50 هزار تن کود شیمیایی به استان تخصیص داده شده بود که این موضوع سبب اعتراض جدی کشاورزان و بهره برداران شده بود و با مراجعه مکرر به دستگاه های اجرایی متولی، مشکلاتی را هم ایجاد کرد.
طاهایی نوشت: با عنایت به موارد معنونه و نظر به ضرورت تأمین بموقع کود شیمیایی مورد نیاز کشاورزان عزیز با توجه به آغاز عملیات کشت برنج در استان و مدیریت مطلوب تغذیه کشت های پائیزه و پیشگیری از تبعات سوء ناشی از عدم تأمین کود با عنایت به سیاست دولت خدمتگزار برای توسعه کشاورزی و حمایت از تولید ملی ، مستدعی است دستور فرمائید ، کود شیمیایی مورد نیاز از طریق مبادی ذیربط تأمین شود.
مازندران 240 هزار هکتار اراضی شالیزاری دارد که با تولید سالانه بیش از 950 هزار تن برنج سفید ، 44درصد برنج کشور را تامین می کند.

خبرگزاری ایرنا – 91/1/27