دستیابی پژوهشگران ایرانی به عامل ویروس پیچیدگی برگ سیب‌زمینی


دسته بندی: اخبار کشاورزی
دستیابی پژوهشگران ایرانی به عامل ویروس پیچیدگی برگ سیب‌زمینی

جدایه‌های PLRV ایران از طریق غده‌های آلوده از کشورهای اروپایی وارد شده است.
دستیابی پژوهشگران ایرانی به عامل ویروس پیچیدگی برگ سیب‌زمینی
پژوهشگران گروه بیماری‌شناسی گیاهی دانشگاه تربیت مدرس طی تحقیقی تنوع ژنتیکی ویروس پیچیدگی برگ سیب زمینی در ایران را بررسی کردند. نتایج نشان داد که جدایه‌های PLRV ایران از طریق غده‌های آلوده از کشورهای اروپایی وارد شده است.
به گزارش سرویس پژوهشی ایسنا، سیب زمینی یکی از منابع غذایی مهم است و در اکثر مناطق زراعی ایران کشت می‌شود. ویروس پیچیدگی برگ سیب زمینی (PLRV) باعث کاهش عملکرد این محصول می‌شود.
ندا زند، کارشناس ارشد بیماری‌شناسی گیاهی و مجری این طرح پژوهشی ضمن بیان این مطلب در خصوص ساختار ژنتیکی این ویروس اظهار کرد: ژنوم PLRV از یک مولکول RNA تک رشته‌ای مثبت که دارای هشت چارچوب خواندنی باز(open reading frame, ORF) است، تشکیل شده است. با وجود تنوع ویژگی‌های بیولوژیکی استرین‌های PLRV، مقایسه توالی نوکلئوتیدی طول کامل RNA ژنومی PLRV تنوع بالایی را نشان نمی‌دهد، در حالی‌که ORF0 نسبت به سایر قسمت‌های ژنوم، تنوع بیشتری دارد و منطقه بحرانی برای بروز تغییرات ژنتیکی و حوادث تکاملی این ویروس است که می‌تواند برای تعیین تنوع ژنتیکی جدایه‌های PLRV استفاده شود.
وی در ادامه به تشریح مراحل پروژه تحقیقاتی خود پرداخت و افزود: 210 نمونه سیب زمینی از استان‌های اردبیل، همدان، اصفهان، کرمانشاه، چهارمحال بختیاری و آذربایجان شرقی که دارای علائم آلودگی به PLRV بودند، جمع‌آوری و به وسیله آزمون TAS-ELISA بررسی شدند. نتایج نشان داد که از 210 نمونه بررسی شده، 56 نمونه آلوده به PLRV بودند. سپس RNA تعدادی از نمونه‌های آلوده استخراج و تکثیر شد. قطعات تکثیر شده به حامل pTZ57R/T متصل شدند و سپس به باکتری E.coli سویه DH5 منتقل شدند.
زند خاطرنشان کرد: برای تعیین صحت دقیق همسانه‌سازی، واکنش nested-PCR با استفاده از همسانه‌های بدست آمده و آغازگرهای اختصاصی، انجام و ژن ORF0 تکثیر شد. توالی نوکلئوتیدی ORF0 مربوط به همسانه‌ها تعیین شد و تجزیه و تحلیل توالی‌ها نشان داد که بین توالی ORF0 جدایه‌های ایرانی PLRV با توالی‌های موجود در NCBI 94 تا 99.4 شباهت وجود دارد.
پژوهشگر دانشگاه تربیت مدرس همچنین تصریح کرد: رسم درخت فیلوژنتیکی به روش ML توالی نوکلئوتیدی ORF0 34 جدایه، آن‌ها را در سه گروه مجزا قرار داد. گروه اول شامل جدایه اروپایی و یک جدایه از پرو و سه جدایه از تونس بود، گروه دوم شامل جدایه‌های استرالیا و کانادا به همراه جدایه‌های استان اردبیل و کرمانشاه بود. گروه سوم شامل سایر جدایه‌ها از سایر نقاط دنیا و همچنین جدایه‌های آذربایجان شرقی، چهارمحال بختیاری و اصفهان بود.
زند در پایان گفت: این نتایج نشان می‌دهد که جدایه‌های PLRV ایران از طریق غده‌های آلوده از کشورهای اروپایی وارد شده است.
به گزارش ایسنا،‌ این پژوهش با راهنمایی دکتر مشعود شمس بخش، عضو هیات علمی دانشکده کشاورزی دانشگاه تربیت مدرس انجام شده است.

خبرگزاری ایسنا – 5/6/90



محصولات مرتبط

جدیدترین نوشته ها