تنها با اتکا به میزان بارش نمی‌توان برای کشاورزی برنامه‌ریزی کرد


دسته بندی: اخبار کشاورزی
تنها با اتکا به میزان بارش نمی‌توان برای کشاورزی برنامه‌ریزی کرد

پراکنش و نوع نزولات مهمتر از میزان بارش است که متاسفانه به این موضوع کمتر توجه می‌شود.


تنها با اتکا به میزان بارش نمی‌توان برای کشاورزی برنامه‌ریزی کرد    
عضو هیات علمی دانشکده دانشگاه بوعلی سینا گفت:‌ تنها با توجه به میزان بارشها نمی‌توان در زمینه کشاورزی برنامه‌ریزی کرد.
دکتر قاسم رحیمی در گفتگو با ایسنا افزود:‌ پراکنش و نوع نزولات مهمتر از میزان بارش است که متاسفانه به این موضوع کمتر توجه می‌شود.
وی با اشاره به دیدگاه برخی از متخصصان که تنها از میزان نزولات جوی می‌توان به خشکسالی پی برد، تصریح کرد:‌ در بررسی شرایط اقلیمی باید به نوع نزولات و پراکنش آنها نیز بپردازیم چراکه زمانی که بارشی صورت می‌گیرد معلوم نیست که حتما همه آن وارد خاک شده یا خیر.
وی با بیان اینکه اقیلم و خشکسالی از هم جدا نیستند، یادآور شد:‌ بهترین نزولات به صورت بارش برف است که اثرات سوء خشکی مانند فرسایش را به حداقل می‌رساند.
رحیمی درباره نزولات جوی گفت:‌ نزولات جوی در دو مقطع کوتاه مدت و بلند مدت بررسی می‌شوند و هر چه داده‌های هواشناسی و آمارها طولانی مدت باشد برآوردها می‌تواند از دقت بهتری برخوردار شود.
وی یکی دیگر از پارامترهای بررسی شرایط اقلیمی را پستی و بلندی منطقه عنوان کرد و گفت:‌ پستی و بلندی شرایطی را ایجاد می کند که بخشی از نزولات به دلیل اختلاف ارتفاع از یک منطقه وارد منطقه دیگری شود پس در نتیجه با اطلاعات سطحی در زمینه نزولات جوی نمی‌توان شرایط اقلیمی منطقه ای را برآورد کرد بلکه نیاز به دقت و کار تیمی از تخصص های مختلف دارد.
این کارشناس با اشاره به اینکه در شرایط خشکسالی کشتهای دیم از اهمیت بیشتری برخوردارند، خاطرنشان کرد:‌ مزارع و زمینهایی که به کشت دیم اختصاص داده می‌شود در کلاسه شیبهایی هستند که مناسب کشتهای آبی نیست و این باعث می‌شود حداقل نزولات از آن خارج شود.
وی بیان کرد:‌ خاکهای دیم خاکهای جوانی هستند که میزان رس و مواد آلی کمی دارند بنابراین استفاده از سیستمهای مدیریتی مناسب است که از جمله آن می توان به شخم در جهت مخالف شیب اشاره کرد.
رحیمی مدیریت صحیح‌تر برای این اراضی تغییر کاربری اراضی دیم دانست و تاکید کرد:‌ تغییر کاربری ایده‌آل‌ترین روش برای حفاظت خاک است چراکه مهمترین موضوع حفظ و حراست از خاک به عنوان سرمایه ملی برای نسلهای آینده است.
وی ادامه داد: با تغییر کاربری می توان فرصتی ایجاد کرد که خاک به مرور زمان مزارعی که کمبود رس و مواد آلی دارند را جبران کنند.
وی گفت:‌ با توجه به اینکه اراضی دیم جزء حوزه حفاظتی منابع طبیعی هستند بنابراین در این زمینه باید از گروه ترویجی برای توجیه کشاورزان کمک گرفت.

خبرگزاری ایسنا  - 90/2/12



محصولات مرتبط

جدیدترین نوشته ها